Marie Kondo „Džiaugsmu spindintys namai“: geriems pokyčiams namuose ir gyvenime įkvepianti knyga

Ar esate girdėję apie Kon Mari metodą? Milžiniško populiarumo sulaukusioje knygoje „Tvarkingų namų stebuklas“ skaitytojai turėjo galimybę susipažinti su esminiais principais, padedančiais įvesti tvarką savo aplinkoje. Leidykla „Vaga“, išleidusi antrąją Marie Kondo knygą „Džiaugsmu spindintys namai“, kviečia toliau gilintis į tvarkymosi subtilybes ir savo namuose pritaikyti sėkmingas tvarkos palaikymo praktikas, kurias su džiaugsmu pristato tvarkymosi fanatike save vadinanti knygos autorė.

Pranešimo siuntėjų nuotr.
Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 10:29 AM

„Tikrasis gyvenimas prasideda tik įvedus namuose tvarką. Štai kodėl didžiąją gyvenimo dalį skyriau gilintis į tvarkymąsi. Mano tikslas – padėti kuo daugiau žmonių susitvarkyti kartą ir visiems laikams. Žinoma, nenoriu pasakyti, kad jums reikia viską išmesti. Nieku gyvu. Kad susikurtumėte svajonių gyvenimą, tereikia išmokti, kaip atrinkti džiaugsmą jums keliančius daiktus. Jei neabejojate, kad koks nors daiktas teikia jums džiaugsmą, pasilikite jį, nesvarbu, ką sakys kiti. Kad ir koks netobulas ir paprastas jis būtų, rūpestingai ir pagarbiai naudojamas šis daiktas taps tikra brangenybe. Atrinkdami daiktus su laiku išlavinsite savo jautrumą džiaugsmui. Tada ne tik pagreitės paties tvarkymosi ritmas, bet ir bus lengviau priimti sprendimus visose kitose gyvenimo srityse. Kai rūpinamės savo daiktais, imame daugiau rūpintis ir savimi,“ – sako Marie Kondo.

Knyga „Džiaugsmu spindintys namai“ – puiki pagalba tiems, kas svajoja apie idealią tvarką kiekviename savo namų kampelyje, tačiau dėl įvairių priežasčių atidėlioja nuodugnų tvarkymąsi ir toliau gyvena daiktų chaose, kuris kenkia estetiniam įvaizdžiui ir psichologinei sveikatai.

Pasiryžę perskaityti išsamų tvarkymosi vadovą, į kiekvieną iš savo daiktų pažvelgsite nauju žvilgsniu. Išsiaiškinsite, ar tas daiktas jums yra reikalingas, o svarbiausia, ar turėdami jį savo namuose jaučiate pasigėrėjimą ir džiaugsmą. Džiaugsmas, kurį turi kelti mūsų turimi daiktai, yra esminė sąlyga, kurios turime paisyti, jeigu norime, kad namuose ar bet kurioje kitoje aplinkoje, kurioje esame, vyrautų harmonija, o mes patys jų apsuptyje galėtume jaustis atsipalaidavę ir laimingi.

„Kas jums teikia džiaugsmą? O kas jo nekelia? Atsakymai į šiuos klausimus ir yra takelis, vedantis į savęs, gyvenimo dovaną gavusio žmogaus, pažinimą. Esu įsitikinusi, kad mąstysena, kurią išlaviname pasinerdami į tvarkymosi procesą, padės išlaisvinti pirmyn mus varančią jėgą, kuri suteikia skaidrumo ne tik mūsų gyvenimo būdui, bet ir pačiam gyvenimui.

Kartais žmonės man pasakoja, kad išmetus viską, kas nekėlė džiaugsmo, jiems beveik nieko neliko ir todėl iš pradžių nežinojo, ką daryti. Tai gana dažnas įspūdis sutvarkius drabužius. Jeigu ir jums taip nutiko, neišsigąskite. Svarbiausia, kad laiku apsižiūrėjote. Juk nugyventi visą gyvenimą neturint nieko, kas teiktų jums džiaugsmą, ir apie tai nė nesusimąstant būtų be galo liūdna. Kai pagaliau baigsite tvarkytis, jūsų namuose ir gyvenime po truputį atsiras naujų spalvų.

Kad sėkmingai įvestumėte tvarką savo namuose, jums reikia tik dviejų įgūdžių: atsirinkti, kas kelia džiaugsmą, atsikratant kitko, ir nuspręsti, kur laikyti kiekvieną daiktą, kurį pasilikote, bei visada grąžinti jį į vietą. Tvarkantis svarbiausia nuspręsti, ne ką išmesti, bet veikiau ką norite toliau turėti savo gyvenime. Nuoširdžiai viliuosi, kad tvarkymosi stebuklas padės jums susikurti šviesą spinduliuojančią ir džiaugsmingą ateitį.“

Po knygos „Džiaugsmu spindintys namai“, neabejotinai įsikvėpsite imtis esminės savo daiktų peržiūros ir sugebėsite aiškiai suprasti, kas jums reikalinga, o ko daugiau niekada nepirksite ir nešvaistysite pinigų.

Marie Kondo knygoje pažingsniui aptaria kaip susitvarkyti visas namų zonas: drabužių spintą, miegamąjį, vonios kambarį, virtuvę. Taip pat – kaip tvarkingai rūšiuoti įvairias, Japonijoje komono vadinamas smulkmenas, kurios dažnai metų metus tūno nejudinamos mūsų spintose, užima vertingą vietą ir kaupia dulkes. Po to, kai daug ką pašalinsite iš džiaugsmo neteikiančių daiktų kategorijos, išmoksite ne tik sistemingai tvarkyti visus savo daiktus, bet ilgainiui įgusite paversti tvarką naudingu ir nuolatiniu įpročiu.

Jeigu nežinote, kokie daiktai iš tiesų jums reikalingi, leidyklos „Vaga“ išleistoje Marie Kondo knygoje atrasite vertingų patarimų, kaip įsitikinti, kad daiktas, kurį turite, iš tiesų jums teikia džiaugsmą. Be to, išmoksite atsikratyti tokių įsitikinimų kaip „o jei dar prireiks“ ir palengva išsivaduosite iš besaikio daiktų kaupimo savo namuose ar darbo vietoje. O jei netvarka aplink jus tokia didelė, jog atrodo, kad nepajėgsite galutinai susitvarkyti ir viską mesite vos įpusėję švarintis, knygos autorė neleis jums pasiduoti.

Optimizmo ir džiaugmo kupinoje iliustruotoje knygoje „Džiaugsmu spindintys namai“ – kiekvienam prieinama tvarkos ir švaros filosofija, kuri įkvepia geriems pokyčiams namuose ir gyvenime.

Kviečiame skaityti knygos ištrauką

Idealiai sudėti daiktus – tai tarsi namuose austi vaivorykštę

Šioje knygoje plačiau panagrinėsime, kaip sudėti į vietas tokius daiktus, kurie įprasti beveik visuose namuose, bet gali sukelti sunkumų apsisprendžiant, kur juos laikyti. Komono kategorijai priklausantiems, bet čia nepaminėtiems daiktams vietą nesunkiai surasite, jeigu vadovausitės svarbiausia taisykle – laikyti tos pačios kategorijos daiktus šalia. Daiktams, kurie nepatenka į įprastines kanceliarinių reikmenų, laidų, medicinos priemonių ir įrankių kategorijas, nesivaržydami savo nuožiūra sugalvokite naujas kategorijas. Pavyzdžiui, žmonėms, kurie mėgsta pasinerti į meninę kūrybą, galbūt pravers atskira „meno priemonių“ kategorija. O jeigu esate kaip viena mano klientė, kuri taip mėgo kolekcionuoti etiketes, kad turėjo pririnkusi jų du pilnus stalčius, jums gali praversti atskira „etikečių“ kategorija. Daug pomėgių – nuo kaligrafijos iki siuvimo – ir įrankių jais užsiimti turinčiam žmogui gali praversti platesnė „laisvalaikio priemonių“ kategorija. Vienoje vietoje netelpančioms skalbimo miltelių ir kempinių atsargoms dažnai taikomas toks sprendimas – numatyti atskirą kategoriją „vartojimo reikmenys“ ir paskirti jai visą stalčių spintoje arba vietą sandėliuke.

Atminkite, panašaus pobūdžio daiktus reikia laikyti netoli vieną nuo kito. Jeigu atsižvelgsite į šį reikalavimą, daiktų dėliojimas turėtų vykti labai sklandžiai. Kai kurie žmonės prie kompiuterijos reikmenų laiko savo skaitmeninį fotoaparatą, nes jiems ir viena, ir kita yra elektriniai prietaisai, o kitiems logiškas kompiuterio kaimynas yra kanceliarinės priemonės, nes, jų manymu, abi šios daiktų kategorijos patenka į platesnę „kasdienio naudojimo daiktų“ rūšį. Šis procesas – tarsi žodžių asociacijų žaidimas. Netrukus įsitikinsite, kad panašaus pobūdžio daiktai atsiduria vienas kito draugijoje be ypatingų pastangų. Juk iš tiesų net iš pažiūros skirtingoms kategorijoms priklausantys daiktai turi šį tą bendra, jie visada esti iš vienos kategorijos į kitą pamažu pereinančių ir todėl tarpusavyje susijusių daiktų spektre.

Pasikliaudami intuicija ir ieškodami tokių sąsajų tarp daiktų bei dėliodami juos vieną šalia kito, pamatysite, kaip po truputį viena kategorija pereina į kitą. Vertinant šiuo požiūriu, dėlioti daiktus į vietas – tai tarsi savo namuose austi gražią vaivorykštę. O kadangi viena spalva virsta kita pamažu, jums nereikia jaudintis, jei ribos tarp skirtingų daiktų kategorijų liks kiek miglotos. Juk pagaliau, jeigu gerai žinote, kur ir kas jūsų namuose padėta, o daiktų išdėliojimas atrodo natūralus jums ir jūsų daiktams, – savo tikslą pasiekėte. Jeigu intuicija jums sako, kad tikriausiai čia jų vieta, tada, bent kol kas, tikriausiai taip ir yra. Sprendžiant, prie kurios grupės priskirti daiktą ir kur jį laikyti, svarbu per giliai nesiknaisioti ir per daug negalvoti. Atsirinkę mėgstamus daiktus tiesiog atsipalaiduokite ir mėgaukitės likusiu procesu.

Galiu tvirtai jums pasakyti, kad nėra malonesnio darbo negu dėlioti daiktus į jų vietas. Juk ieškodami sąsajų tarp turimų daiktų jūs kuriate savo branginamiems daiktams namus. Galbūt atrodys, kad stinga konkretumo, bet šis intuityvus metodas sudėti daiktams yra pats geriausias ir natūraliausias būdas susikurti patogius namus. Tvarkymasis – tai darbas, kuris sugrąžina jūsų namus arčiau natūralaus būvio. Todėl tai taip natūralu ir jums.

„Galbūt man dar pravers“ yra tabu

Vienas dažniausiai klientų man užduodamų klausimų: „Ką daryti su daiktais, kurių man reikia, nors jie man nekelia džiaugsmo?“ Daugelis sutrinka, kai turi apsispręsti dėl drabužių, kurių vertė tėra praktinė, pavyzdžiui, ilgi apatiniai žiemai, kuriuos užsimauname tik pačiomis šalčiausiomis metų dienomis. Tas pats nutinka ir rūšiuojant įrankius, tokius kaip žirklės ir atsuktuvai.

„Šitas daiktas ypatingai manęs nežavi, bet juk jis reikalingas?“ Girdžiu tai nuolatos, o mano atsakymas visada toks pats: Jeigu jis tikrai nekelia džiaugsmo – pirmyn, išmeskite jį! Jeigu tada klientas pasako: „Hm, kodėl gi ne? Galiu ir išmesti.“ Viskas puiku. Vis dėlto dažniausiai sulaukiu pasipriešinimo. „Ne, neskubėkite. Man jo reikia“ arba „Bet kartais aš jį naudoju“. Tokiu atveju patariu būtinai jį pasilikti. Nors galima pamanyti, kad taip atsakyti klientui neatsakinga, iš tiesų tai paremta ilgamete patirtimi. Į tvarkymosi meną rimtai gilintis pradėjau dar vidurinėje mokykloje. Po etapo, per kurį kone automatiškai viską išmečiau, atradau, kaip svarbu turėti tik tuos daiktus, kurie kelia džiaugsmą. Šiuo požiūriu vadovaujuosi iki šiol.

Atsisveikinau, bent laikinai, su begale man džiaugsmo neteikiančių daiktų ir, atvirai pasakius, dėl to, kad neturiu kokio nors išmesto daikto, nė karto neištiko katastrofa. Namuose visada rasdavau, kuo jį pakeisti. Pavyzdžiui, kartą išmečiau įskilusią vazą, kurios pasigedau jau kitą dieną. Bet tuoj pat radau jai pakaitalą, mėgstamu audiniu aptraukdama plastikinį butelį. Kai išmečiau plaktuką, nes buvo nusidėvėjęs jo kotas, vinis sukaldavau keptuve. O atsikračius garso kolonėlių, kurios buvo aštrių kampų ir paprasčiausiai nebeteikė man džiaugsmo, naudojausi ausinėmis.

Žinoma, jeigu ko nors verkiant prireikdavo, įsigydavau naują daiktą, bet remdamasi įgyta patirtimi jau nepasitenkinu pirmu papuolusiu. Nuo šiol nepaprastai atidžiai įvertinu daikto dizainą, keliamą jausmą, patogumą ir kitas man svarbias ypatybes, kol randu tokį, kuris mane tikrai sužavi. Tada nelieka abejonių, kad išsirinkau patį geriausią, kurį branginsiu visą gyvenimą.

Tvarkymasis nėra tik sprendimų virtinė, ką pasilaikyti ir ką išmesti. Veikiau tai neįkainojama pamoka, paskatinanti įvertinti ir pagerinti santykius su savo daiktais bei susikurti gyvenimą, kuris atneštų daugiausiai džiaugsmo. Kai tai žinai, ar tvarkytis netampa dar smagiau? Gal pasirodys per drąsu teigti, bet esu įsitikinusi, kad atsisveikinti, nors vieną kartą gyvenime, su tuo, kas nekelia jums džiaugsmo, – tai tiesiausias kelias patirti, koks jausmas gyventi apsuptyje tik tų daiktų, kurie atneša jums džiaugsmą. „Galbūt man dar pravers.“ Patikėkite manimi, taip niekada nenutiks. Visada išsisuksite be šio daikto. Tiems, kurie leidosi į tvarkymosi maratoną, tebūnie ši frazė tabu.

Marie Kondo „Džiaugsmu spindintys namai“, iš anglų kalbos vertė Lina Černiauskaitė, leidykla „Vaga“, 2023.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.