Vaikų literatūros industrijos dienos „Kūrėjų sala“: kokios staigmenos ir susitikimai laukia?

Lapkričio 15–17 dienomis Vilniaus Adomo Mickevičiaus bibliotekoje, Vilniaus universitete, Vilniaus dailės akademijoje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir Vilniaus literatų namuose vyks vaikų literatūros lauko dalyviams skirtos vaikų literatūros industrijos dienos „Kūrėjų sala“.

Kūrėjų sala' 2022.<br>Rengėjų nuotr.
Kūrėjų sala' 2022.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-09 13:41

Industrijos dienų vadovė, rašytoja Kotryna Zylė apie tai, kuo šių metų „Kūrėjų sala“ skiriasi nuo ankstesnių, sako: „Ankstesniais metais „Kūrėjų salos“ programą rengėme kartu su italų svečiais iš Bolonijos knygų mugės, birtais iš POP-UP projects. Tai buvo puikūs ir labai sėkmingi renginiai. Tačiau šiemet svarbus išskirtinumas – artima kaimyninių šalių bendruomenė, kurioje užsimezgę ryšiai gali daryti pokytį mūsų regiono vaikų literatūrai.“ 

Renginio svečiai ir paskaitos

Didžiausias dėmesys šiemet bus skiriamas temoms apie kūrybą, atliepiančią šiuolaikinį miesto vaiką, ir miesto naratyvams vaikų literatūroje. Žiniomis dalysis Luizė Pastorė – ne kartą apdovanota Latvijos rašytoja, sukūrusi daugiau nei dešimtį knygų vaikams ir paaugliams. Savo paskaitoje Vilniaus universitete ji kalbės apie tai, kaip rašo knygas, remdamasi autobiografinėmis ir biografinėmis istorijomis

Estų rašytojas ir vertėjas, dešimties populiarių vaikiškų knygų autorius Antis Saaras ir kūrybinės reklamos agentūros „Utopia“ steigėjas, kūrybos vadovas, reklamos kūrėjas ir iliustruotojas –  Alvaras Jaaksonas dalysis patarimais, kaip išleisti patarimų knygą. 

Taip pat bus kalbama apie dirbtinį intelektą, jo įtaką tiek vaizdų, tiek tekstų pasauliui. Šia tema pranešimą paruošė Ispanijoje gyvenantis koncepcijų menininkas Nerijus Čivilis. Praktinių žinių apie leidyklų užkulisius bus galima pasisemti iš dviejų leidėjų: Sigitos Pūkienės, leidyklos „Aukso žuvys“ įkūrėjos, ir Maciejaus Byliniako – garsiosios Lenkijos leidyklos „Dwie Siostry“ vyriausiojo redaktoriaus.

Tarptautinius apdovanojimus pelniusi Lina Itagaki klaus, ar miestai žadina vaizduotę? Ji pasidalys keliautojos-iliustruotojos-leidėjos patirtimi. Vyks žinomos lenkų iliustruotojos, plakatų kūrėjos, Poznanės menų universiteto leidybinės iliustracijos studijos docentės Dominikos Czerniak-Chojnackos paskaita „Oro balionėlis: kaip, kuriant iliustracijas ir plakatus, suvaržymus paversti privalumais?“

Lietuvių iliustruotoja Greta Alice pateiks šūsnį patarimų iš kūrybinių rezidencijų patirčių. Vilniaus Literatų namuose vyks svarbi diskusija su Ilona Martson („Täheke“ vyr. redaktorė, Estija), Virgiu Šidlausku („Laimiuko“ vyr. redaktorius, Lietuva) ir Noémie Monier („Ba?ka“ vyr. redaktorė, Prancūzija) apie literatūrinių žurnalų vaikams ateitį.

Davidas Schilteris kuš! komiksų įkūrėjas papasakos, kuo gyvena maža komiksų leidykla. Įstabu, kad kuš! komiksai leidžiami jau daugiau nei 16 metų. Leidykla įsikūrusi Latvijoje, bet publikuoja alternatyvaus stiliaus komiksus iš viso pasaulio. Taigi laukia nemažai temų ir patirčių, kurių centre – kaip visada – vaikų literatūra ir jos ateitis, praktiniai patarimai kūrėjams ir įkvėpimas visiems susirinkusiesiems.

Kas yra pagrindinė „Kūrėjų salos“ auditorija?

K. Zylė apie auditoriją, kuriai skirtos šios vaikų literatūros industrijos dienos, pasakoja: „Pagrindinė mūsų auditorija – vaikų knygų rašytojai ir rašytojos, iliustruotojai ir iliustruotojos, leidyklų, bibliotekų atstovai, kiti šiame lauke veikiantys profesionalai ir studentai. Vis dėlto vien profesionalų auditorija neapsiribojame – kasmet laukiami visi smalsuoliai vaikų literatūros mylėtojai ir mylėtojos! 

Industrijos dienų erdvės

Šiemet pagrindinė „Kūrėjų salos“ programa, į kurią reikalingi bilietai, bus „Žinių diena“ (lapkričio 16 d.) ir „Kūrėjų vakaras“ ( lapkričio 17d.), šie renginiai vyks Vilniaus Adomo Mickevičiaus bibliotekos didžiojoje salėje. Organizatorė K. Zylė atvirauja: „Pernai vos sutalpinome visus susidomėjusius, tad šiemet labai džiaugiamės nauja, didesne erdve.“  

„Kūrėjų sala“ kviečia ir į atvirus nemokamus renginius. Lapkričio 15 d. į Universitetų dieną – atviras paskaitas Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje ir Vilniaus universiteto Filologijos fakultete (informacijos ir registracijos ieškokite https://creatorisland.lt), taip pat lapkričio 15 dieną, 18 val. į diskusiją su literatūrinių žurnalų vaikams redaktoriais Vilniaus literatų namuose.

Pasak renginio organizatorės, „Labai laukiame visų, besidominčių vaikų literatūra. Mūsų tikslas – mokytis vieniems iš kitų, plėsti akiratį, domėtis pasaulinėmis tendencijomis ir pateikti naujienų mūsų skaitantiems (o gal dar svarbiau – neskaitantiems) vaikams!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.