Romaną parašęs Mantas Adomėnas: „Šiuolaikinis Vilnius – lyg Šaltojo karo laikų Viena ar Vakarų Berlynas“

„Šio romano mintis užsimezgė prieš keliolika metų – supratus, kad Vilnius vis labiau primena Šaltojo karo laikų Vieną ar Vakarų Berlyną: už ramaus kasdienybės paviršiaus slypinčioje gelmėje kirtosi skirtingos geopolitinės vizijos, ambicingi užsienio politikos projektai – ir kryžiavosi viena su kita kovojančių žvalgybų interesai. Kartu neapleido jausmas, kad dabartiniai įvykiai – tai gilesnio, šimtmečius vykstančio Didžiojo Žaidimo dalis. Ši tikrovė man atrodė ne mažiau poetiška, kupina nuotykių, pavojaus ir heroizmo, kurianti savitą mitologiją, kurią norėjosi įamžinti, pagauti žodžiais“, – taip apie savo naujojo intelektualaus šnipų romano „Moneta & labirintas” atsiradimo istoriją pasakoja Mantas Adomėnas.

M.Adomėnas parašė romaną.<br>V.Adomėnienės nuotr.
M.Adomėnas parašė romaną.<br>V.Adomėnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Baltos lankos“

Nov 17, 2023, 11:55 AM

Romanas, išleistas „Baltų lankų“, lapkritį iškeliauja į prekybos vietas, o knygos autorius – Vilniaus universiteto klasikinės filologijos studijų absolventas, Kembridžo universiteto filosofijos mokslų daktaras, politikas – įsitikinęs, kad knyga pirmiausia skirta mėgstantiems ir mėgstančioms nuotykinius romanus.

Tai apie ką sukasi knygos siužetas, kada vyksta veiksmas ir kurie iš veikėjų griežia pagrindiniu smuiku? 

2018-ieji, Nižnedvinskas, Šiaurės Rusija. Lietuvos saugumo Giliosios geopolitikos skyriaus žvalgybininkas Tomas Narvydas incognito seka ataušusiais pėdsakais. Prieš metus šiame mieste, prigludusiame prie poliarinio rato, jo mokytojas, viršininkas ir bic?iulis Leonas Nevardauskas rastas nuskendęs upėje. Iš pirmo žvilgsnio mirtis atrodo kaip nelaimingas atsitikimas, tačiau ką FSB nekenčiamas žmogus veikė vienas gu?džioje Rusijos provincijoje? Kodėl velionio kišenėje rastas belemnito akmuo, dar vadinamas velnio pirštu? Kokia paslaptis užšifruota keliuose stalčiuje rasto rankraščio puslapiuose? Įtarimai stiprėja: per Maskvoje dirbantį agentą Tomo kolegas netikėtai pasiekusiame geltoname aplanke iš Lubiankos minimas Rusijos agento siuntimas į Nižnedvinską atlikti operacijos „Velnio pirštas“. Tad Tomas leidžiasi į labirintišką kelionę tiesos link po Rusijos tamsumas ir savo paties praeitį. 

Praeitį – nuo pirmo susidūrimo su intriguojančia dėstytojo Leono figūra, gyvenimo Vilniaus Gorkio gatvės bohemos kavinėse Nepriklausomybės priešaušryje, medievistikos studijų, meilės be atsako mįslingos melancholijos paženklintai gražuolei Monikai iki pavojingų žvalgybos operacijų 10-ojo dešimtmečio Lietuvoje ir jųdviejų su Leonu bandymo atverti duris į šiandienos Didžiojo Žaidimo pasaulį. Jame veša slapti politiniai judėjimai, sąmokslo teorijos, priešų pastangos ezoteriniais būdais pavergti protus – ir verda giluminė gėrio ir tamsos kova. 

„Knyga visų pirma skirta tiems, kuriems ir kurioms patinka leisti laiką su knyga: rašydamas pirmiausia norėjau, kad žmonės, kuriems patinka pats skaitymo procesas, rastų sau gerą kompanioną ne vienam vakarui. Esu aistringas skaitytojas, todėl knygoje gan daug aliuzijų ar net citatų iš kitų kūrinių – norėjosi užmegzti ryšį su skaitytais tekstais, leistis su jais į savotišką pokalbį. Knyga skirta mėgstantiems ir mėgstančioms nuotykinius romanus.

Šiuo atveju tai ir intelektualiniai nuotykiai, mūšiai dėl protų ir slapto žinojimo labirintai, ir realūs žvalgybiniai iššūkiai, kai herojai aukojasi, rizikuoja gyvybėmis – ar netgi žūva. Kaip ir gyvenime – toje negailestingoje naujojoje pasaulio tikrovėje, su kuria dabar mums visiems vis dažniau ir grėsmingiau tenka tiesiogiai susidurti“, – sako M. Adomėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.