Estų poetas Hasso Krullas Vilniuje pristatė šiuolaikinį 100 eilių epą „Metras ir Demetra“

Antradienį Vilniuje lankėsi ir savo kūrinį „Metras ir Demetra“ pristatė estų poetas Hasso Krull. Nerimuotą 2-jų dalių šiuolaikinį epą sudaro 100 eilėraščių (aliuzija į mato vienetą metrą, kurį sudaro 100 cm), o jame persipina šiuolaikinės gamtosaugos, ekologijos temos. Kūrinyje greta graikų, estų ir kitų kraštų mitologijos šmėžuoja ir moderniųjų laikų istorinės asmenybės, menininkai Frida Kahlo, Frank Zappa, o epo veiksmas vyksta šiuolaikiniam žmogui įprastose erdvėse – prekybos centruose, degalinėse.

H.Krullas.<br>A.Abrazo nuotr.
H.Krullas.<br>A.Abrazo nuotr.
Skaitė M.P.Martynenko.<br>A.Abrazo nuotr.
Skaitė M.P.Martynenko.<br>A.Abrazo nuotr.
Autorius (centre) su vertėja (dešinėje), I.Valantinaitė, moderatorė.<br>A.Abrazo nuotr.
Autorius (centre) su vertėja (dešinėje), I.Valantinaitė, moderatorė.<br>A.Abrazo nuotr.
Vertėja A. Bernotaitė (kairėje) su H.Krullu, I.Valantinaitė, moderatorė.<br>A.Abrazo nuotr.
Vertėja A. Bernotaitė (kairėje) su H.Krullu, I.Valantinaitė, moderatorė.<br>A.Abrazo nuotr.
H.Krullo knyga.<br>A.Abrazo nuotr.
H.Krullo knyga.<br>A.Abrazo nuotr.
Skaitė M.P.Martynenko.<br>A.Abrazo nuotr.
Skaitė M.P.Martynenko.<br>A.Abrazo nuotr.
H.Krullas.<br>A.Abrazo nuotr.
H.Krullas.<br>A.Abrazo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Nov 22, 2023, 3:18 PM

„Pajutau, kad epas, kaip žanras, yra vertas atnaujinimo. Epe paprastai yra tradicinės linijos – pasaulio kūrimas, vestuvės, mirtis, herojų istorijos. Pasirinkau rašyti apie kūrimą, o akstinu tapo pasaulio pabaiga ir naujojo kūrimas. Kadangi tai yra šiuolaikinis epas, tad ir detalės čia yra artimos šių dienų žmogui. Mitinis laikas nėra linijinis, viskas, kas vyksta dabar, jau yra įvykę ir senovėje, o mes patys esame mitinių žmonių protėviai. Mitinis ir dabarties laikai susilieja, yra artimi“, – sakė H. Krullas, prisipažinęs, kad įtaką rašant šį kūrinį jam darė ir 70-ųjų muzikantai, ypač fusion džiazo kūrėjai.

Pasitelkiant senovės graikų, estų, mongolų ir Šiaurės Amerikos autochtonų genčių, Australijos, Okeanijos ir kitų tautų sukūrimo mitus, folklorą, šiuolaikinius įvykius ir realijas, epe skatinama iš naujo pažvelgti į šiandienos pasaulį, neramų politiškai ir netvarų ekologiškai. Nuo senų laikų mitais būdavo mėginama aiškinti pasaulio sandarą ir suteikti jam tvarkos. Ne atsitiktinumas, kad krizių akivaizdoje atramos ir atsakymų ieškome tūkstantmečius tveriančiuose pasakojimuose.

„Metras ir Demetra“ prasideda senojo pasaulio naikinimu pasitelkiant vandenį. Prometėjas sumąsto sukelti potvynį, nes ugnis, jam įprastas įrankis, – tai senojo pasaulio atributas, o vanduo – naujos gyvybės ir tvarkos simbolis. Nors kūrinys parašytas prieš beveik 20 metų, jame jau paliečiama klimato kaitos problematika, taip pat gausu humoristinių detalių.

„Geram juokeliui reikia tinkamo momento. Šiame kūrinyje juokdamiesi tampame tarsi dievai, kaip herojus triksteris, kuris yra ir kūrėjas, kuriam daug kas nutinka netyčia ir kuris nežino, kas iš visos jo kūrybos vieną dieną išeis. Senuosiuose mituose dažnai būdavo herojus, kuris yra nei senas, nei jaunas, nei geras, nei blogas, jis tiesiog išdykauja, linksminasi“, – teigė H. Krullas pridurdamas, kad poetai neretai daug vėliau susivokia, ką iš tiesų parašė ir ką norėjo savo kūriniu pasakyti, bet tame ir slypi kūrinio autentiškumas.

Estų kultūroje H. Krullas aktyviai veikia jau bene keturis dešimtmečius ir garsėja tiek autorine kūryba, tiek vertimais ir kultūrologinių refleksijų tekstais. H. Krullas yra literatūros kritikas ir vertėjas, folkloro tyrėjas, parašęs 18 poezijos, 9 esė rinkinius, 4 knygas vaikams. Poeto kūryba yra išversta į 20 kalbų, įvertina įvairiomis premijomis, o „Metras ir Demetra“ 2004 m. buvo apdovanota prestižiniu Baltijos Asamblėjos prizu.

Šis kūrinys, kurio ištraukas susitikimo su skaitytojais Vilniuje metu skaitė aktorius Marius Povilas Elijas Martynenko, – penktoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Lietuvos rašytojų sąjungos su partneriais Latvijoje ir Estijoje įkurtos serijos „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ knyga. Ją itin vaizdžiai į lietuvių kalbą išvertė Agnė Bernotaitė, renginyje pasidalinusi šio proceso patirtimi. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.