Pasirodė antroji M. Adomėno romano „Moneta & labirintas“ dalis: paslaptys aiškėja

„Tikrai turiu patvirtinti, kad knygos rašymas ir leidyba yra ilgas, kantrybės reikalaujantis darbas ir neįmanoma greitai parašyti sodraus, gerai suausto teksto. Tad galiu nuraminti: antroji knygos dalis nebuvo parašyta per kelis mėnesius, ji ruošta taip pat ilgai ir kruopščiai, kaip ir pirmoji“, – pristatydamas daugelio skaitytojų įvertinto romano „Moneta & labirintas“ antrąją dalį sako Mantas Adomėnas. 

Mantas Adomėnas<br>Archyvo nuotr.
Mantas Adomėnas<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Valantiejūtė, „Baltos lankos“

Feb 9, 2024, 9:49 AM

Knygos išankstinė prekyba leidyklos „Baltos lankos“ el. parduotuvėje jau pradėta, bet pirmieji skaitytojai ir skaitytojos knygą pavartyti galės tik Vilniaus knygų mugėje. Ten įvyks ir dilogijos „Moneta & labirintas“ pristatymas – šeštadienį, vasario 24 d., 16 val. 5.3 salėje knygos autorių kalbins Aidas Puklevičius. Po pristatymo autorius leidyklos „Baltos lankos“ stende dalins autografus.

Kelionė tiesos link

Antroje romano dalyje Lietuvos saugumo Giliosios geopolitikos skyriaus žvalgybininkas Tomas Narvydas ir jo mįslingoji kolegė Monika tęsia labirintišką kelionę tiesos link. Kur nuves paslaptis, užšifruota nužudyto jų mokytojo Leono rankraštyje? Ar pavyks išardyti šnipų tinklą Lietuvos valstybės institucijose, kurį žymi akrostichas OCTAVUS? Kaip pagrindinis knygos herojų priešininkas – Akademikas – susijęs su senovine Trečiosios Romos teorija? Koks tikrasis „Velnio pirs?to“ projekto, arba „Prarasto s?anso“ brolijos, tikslas – ir ar pavyks jam pasipriešinti?

Nuo Vilniaus ir Nižnedvinsko Šiaurės Rusijoje iki Romos, Vienos, Stambulo, Kijevo ir Rytų Ukrainos – 2018-ųjų Didžiojo Žaidimo pasaulyje ir 2014 m. pradėto Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje verda prieš daugelį šimtmečių užsimezgę dvasiniai gėrio ir tamsos karai, kaip ir priešų pastangos metafiziškai pavergti protus ir ištisas teritorijas.

Netikėtos erdvės ir geopolitiniai žaidimai

Anot autoriaus, antroje dalyje labai svarbi tampa erdvė, o miestų, kuriuose vyksta veiksmas, sąrašas dar pailgėja.

„Pirmoji romano dalis kūrė pasaulį ir tam neišvengiamai reikėjo daugiau ekskursų į praeitį, kurie padeda suprasti, kas knygos herojai, kokie jie žmonės, iš kur ateina, kas juos formavo. O be istorijos to pasaulio nei sukurti, nei suprasti neišeina. Tuo tarpu antroji romano dalis yra daugiau geopolitinė, o geopolitika – tai žemėlapio ir erdvės menas. Taip romane atsiranda nauji kertiniai erdvės taškai. Pavyzdžiui, Stambulas ir Ukraina – tai erdvės, kur kariniu ir metafiziniu būdu susiduria Vakarų ir Rytų istorijos sampratos. O Roma ir Viena tampa romano veiksmo dalimi, nes ten skleidžiasi geopolitinis dabar vykstančio Didžiojo Žaidimo vaizdas, ir be tų geografinių atramų būtų vargiai įmanoma nupiešti vykstančio konflikto mentalinį ir konceptualų žemėlapį“, – įsitikinęs M. Adomėnas.

Taigi romane „Moneta & labirintas II“ veiksmas pasidaro tiesiškesnis, pagreitėja, bet išsiplečia jo erdvė. 

„Tikiuosi, kad minimose miestuose ir romano vietose apsilankę žmonės galės tas vietas atpažinti, nes tikrai stengiausi labai kruopščiai ir autentiškai jas atvaizduoti. Beje, net ir Vienos viešbučio „Ritz“ numeris romane yra labai tiksliai aprašytas, nors nesu jame nei buvęs, nei gyvenęs“, – šypsosi autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.