M. Puckette ir J. Hammacko „Vynas lengvai. Magnum“ – išsamus gidas po vyno pasaulį

Ar draugų kompanijoje gurkšnodami vyną galėtumėte apie jį papasakoti ką nors įdomaus? O gal patyliukais žavitės tais, kurie apie taurę šio gėrimo gali išsakyti įvairiausių dalykų lyg būtų tikrų tikriausi gurmanai? Nuo šiol išmanyti apie vyną galite daugiau ir lengviau, nes leidykla VAGA pristato skaitytojų itin pamėgtą, atnaujintą ir dar labiau papildytą „Vynas lengvai. Magnum“ leidimą.

Daugiau nuotraukų (1)

VAGA

Apr 10, 2024, 3:28 PM

Autorių Madeline Puckette ir Justino Hammacko iliustruotas žinynas – didelio populiarumo pasaulyje sulaukusio tinklalapio winefolly.com kūrėjų knyga. Joje skaitytojai susipažins su daugiau nei 100 vynuogių veislių ir įvairiausiais iš jų gaminamais vynais.

Jeigu ligi šiol vyną įprastai galėjote įvertinti pagal skonį ir žymesnį gamintoją, tai panagrinėję „Vynas lengvai. Magnum“ enciklopediją sužinosite, kad šį taurųjį gėrimą galima vertinti iš gausybės kitų perspektyvų.

Pagrindinės žinios apie vyną

Šiame skyriuje susipažinsite su viskuo, ką reikia žinoti apie vyno sandarą. Ar žinojote, kad skonis yra tik vienas iš penkių pagrindinių kriterijų, pagal kuriuos yra vertinama kiekvieno vyno kokybė? Perskaitę pagrindines žinias apie vyną pristatantį skyrių įgausite suvokimą ne tik apie kitas keturias savybes, kurias nusako tikri vyno gurmanai, bet sužinosite, kokie yra vyno atspalviai ir kaip juos pavadinti pagal atitinkamą koloritą. Visai nesvarbu – raudonas ar baltas – šios įprastos vyno spalvos turi net po 18 skirtingų atspalvių ir jų pavadinimų.

Be to, iš arčiau susipažinsite su pagrindiniais vyno degustavimo principais, sužinosite, kaip darytis naudingus degustacijų užrašus ir galėsite patys pamėginti tai išbandyti. Išmoksite atskirti „vyno ydas“, sužinosite apie gausią vyno aromatų paletę ir jų pavadinimus, išsiaiškinsite, kokiam degustuotojo tipui priklausote jūs ir kokį vyną jums tiktų paragauti. O kur dar gausybė žinių apie vyno laikymą, etiketą, taures ir jų tipus, vyno gamybą ir gamybos technologijas ir dekantavimą. Akivaizdu, jau po pirmojo skyriaus būsite pakeliui į gurmanų pasaulį!

Maistas ir vynas   Šiame skyriuje būsite supažindinti su pagrindinėmis skonių derinimo taisyklėmis, gausite patarimų, kaip derinti vyną ir maistą. Sužinosite, kokio vyno šiukštu nedera patiekti prie tam tikrų patiekalų ar produktų, jeigu nenorite sugadinti gurmaniškų pietų ar vakarienės. Kelios vyno ir maisto derinimo lentelės naudingos tuomet, kai reikia greitai užmesti akį siekiant išvengti gastronominių nesusipratimų. Taip pat šiame skyriuje sužinosite apie vynus, tinkančius maistui ruošti ir kaip juos panaudoti kulinarijoje.

Vynuogynai ir vynai

Bene plačiausias skyrius, dedikuotas vynuogių veislėms aprašyti. 100 vyno gamyboje naudojamų pačių populiariausių vynuogynų veislių, kurių užauginama daugiausiai – šie vynuogynai užima 71 proc. pasaulio vynuogynų ploto. Kaip pažymi autoriai, šiandien yra žinomos ir aprašytos apie 1368 vynuogynų veislės – jeigu jums tektų susidurti su viena iš jų, kuri nėra aprašyta šioje knygoje, informacijos galite ieškoti nemokamoje interneto svetainėje winefolly.com. Taip pat šiame skyriuje vynai pristatomi pagal stilių, pasiskirstymą pagal regionus; pateikiami patarimai, kaip patiekti vyną ir su kokiu maistu derinti, bei papildyta, kokias dar vyno rūšis verta pabandyti.

Paskutiniame skyriuje vyno gerbėjai susipažins su pagrindinėmis pasaulio vyno gamybos šalimis ir jose gaminamo vyno rekomendacijomis paragauti. O naudingas priedas, kuriuo užbaigiama knyga, padės įsisavinti vyno terminologiją, sužinoti apie papildomus skaitinius ir naudingus šaltinius. Magnum leidime pateikta dvigubai daugiau turinio, įskaitant naujus skyrius, vyno regionų žemėlapius, infografiką ir atnaujintus duomenų šaltinius.

Leidyklos VAGA išleistas žinynas „Vynas lengvai. Magnum“ – puiki knyga tiems, kurie nori ne tik gerti vyną, bet ir jį pažinti plačiau. Šis žinynas – išskirtinė dovana tiems, kas nežino, nuo ko pradėti išsamesnę pažintį su vynu, sutrinka išvydę gausų vyno pasirinkimą parduotuvių lentynose arba turi vyno kolekciją, apie kurią nori žinoti daugiau. Jeigu nusipirkote vynų, kurie jus nuvylė, kartu su šiuo žinynu išmoksite daryti mažiau klaidų, išmoksite atsakingai žvelgti į degustacijas ir išlavinsite suvokimą apie išties dėmesio vertą gėrimą. Tai puiki priemonė tiek esamiems someljė, tiek vyno edukatoriams ar restoranų vadovams.

Madeline Puckette ir Justin Hammack, „Vynas lengvai“, iš anglų kalbos vertė Agnė Puzauskaitė, leidykla VAGA, 2023.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste