Klaipėdos atstumtą ansamblį priglaudė Valdovų rūmai

Gaivins senas tradicijas

V.Čepinskio vadovaujamas orkestras susidūrė su sunkiais išbandymais.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotr.
V.Čepinskio vadovaujamas orkestras susidūrė su sunkiais išbandymais.<br>"Lietuvos ryto" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jul 6, 2011, 6:13 PM, atnaujinta Mar 29, 2018, 6:52 PM

2004-aisiais žinomo smuikininko V.Čepinskio suburtas keliolikos jaunų stygininkų ansamblis nuo šiol vadinsis „Camerata Palatina Vilnensis“ - Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų orkestru.

Šią savaitę šis kolektyvas ir jo vadovas surengė Valdovų rūmų didžiojoje renesansinėje menėje inauguracinį koncertą, kuriame griežė Antonio Vivaldi ir Vidmanto Bartulio kūrinius. Sostinės publika svetingai sutiko buvusį uostamiesčio ansamblį.

Gaivins senas tradicijas

Jau nuo XVI amžiaus Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose muzika buvo neatsiejama švenčių ir kasdienybės dalis. Čia gyvavo iškilių menininkų vadovaujamos kapelos, buvo rengiami koncertai ir statomi muzikiniai spektakliai.

V.Čepinskio vadovaujamas orkestras „Camerata Palatina Vilnensis“ bandys atkurti LDK Valdovų rūmuose senąsias tradicijas. „Man patiko ši idėja. Valdovų rūmų erdvės puikiai tinka koncertams. Jos įkvepia imtis muzikos, kokios iki šiol negrojome, - pripažino V.Čepinskis. - Dar nebuvome nukeliavę iki renesanso, nors baroko muzikos esame atlikę daug“.

Tačiau maestro patikino neketinąs apsiriboti senąja muzika - tai reikalautų ilgų studijų metų. „Mes jaučiame senąjį stilių savaip, sulaukiame savo interpretacijomis pačių geriausių atsiliepimų, - teigė Vilhelmas. - Aišku, dabar bus proga labiau pasirausti praeityje. Kai rūmai bus pastatyti, tikiuosi, koncertuosime juose dažnai“.

Gelbėjo kolektyvą

Smuikininkas neslėpė, kad kol kas jo vadovaujamą orkestrą su Valdovų rūmais tesieja pavadinimas - veiklos kontūrai išryškėsią ateityje. „Mums reikėjo kažko imtis, kad kolektyvas neužgestų, - aiškino vadovas. - „Camerata“ kontraktas su Klaipėda jau prieš pusantrų metų nutrūkęs, o bendraminčiai nori tęsti veiklą - iki šiol nebuvome jos nutraukę, koncertavome senuoju vardu.

Tai, kad „Camerata“ artistai iki šiol neišsiskirstė, - fenomenalu. Tai įrodo, kad net šiais laikais ne viskas matuojama pinigais. Kaip galima neišsaugoti tokio kolektyvo?“

Jautėsi įsibrovėliai

V.Čepinskis spėjo, kad ne tik krizė kalta dėl „Camerata Klaipėda“ bėdų: „Daliai kolegų Klaipėdoje mes buvome įsibrovėliai“.

Jau „Camerata“ atsiradimas uostamiestyje sukėlė kai kurių klaipėdiškių nepasitenkinimą ir net priešiškumą. Jis neišnyko kolektyvui sėkmingai vykdant ar netgi viršijant savo įsipareigojimus miestui. „Camerata“ surengė daugiau kaip 200 koncertų garsindama uostamiesčio vardą Lietuvoje ir užsienyje, išleido kompaktinių diskų. Tačiau sunkmečiu Klaipėda neatnaujino sutarties su veržliu ansambliu. „Man atrodo, orkestrų Lietuvoje niekada nebus perdaug, - įsitikinęs V.Čepinskis. - Tokiai mažai šaliai svarbiausia - rūpintis savo kultūra, kitaip ji bus pasmerkta išnykti“.

Orkestro ateitis neaiški

Tačiau realybė kitokia - Vilhelmo suburtas, pripažinimo sulaukęs orkestras jau pusantrų metų gyvas tik jo artistų entuziazmu. „Mane džiugina tai, kad „Camerata“ kolektyvas groja iš idėjos. Tačiau amžinai tuo gyvi nebūsime, - pripažino V.Čepinskis. - Kol kas neturime net minčių, iš kur galėtume gauti pinigų orkestrui - tik naują pavadinimą ir vieną Valdovų rūmuose sugrotą koncertą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.