Muziejui – LDK didikų portretai, Valdovų rūmams – Lietuvos Statutas

Artėjančią valstybės dieną Vilniaus kultūrinės įstaigos praturtėjo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) reliktais. Trečiadienį Vilniaus paveikslų galerijoje pristatyta tarptautinė paroda „Lietuvos DK valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų“. Pristatymo iškilmių metu vienas iš renginio rėmėjų, verslininkas Vaclovas Kontrauskas pateikė staigmeną: Valdovų rūmų direktoriui Vydui Dalinskui įteikė originalų 1744 m. išleistą, būtent valdovų rūmuose suredaguotą III-jį Lietuvos Statutą.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-07-04 20:18, atnaujinta 2018-03-18 10:37

Trečiadienį Vilniaus paveikslų galerijoje, dėkodamas Ukrainos kultūros muziejininkams ir šios šalies kultūros ministrui Michajlo Kulyniakui už parodai atvežtus LDK didžiūnų ir valdovų portretus, Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas sakė, jog priimti šiuos meno kūrinius yra didelis iššūkis.

„Iš Ukrainos muziejų surinkti paveikslai yra labai vertingi, mūsų galerijai teko itin kruopščiai pasirūpinti apsauga. Nemaža kūrinių dalis nebuvo išstatyti parodose. Restauratorių komandai teko daug paplušėti, kad šiuos retus paveikslus pamatytų parodos lankytojai“, – kalbėjo A. Gelūnas.

Parodos atidarymo ceremonijos dalyviai tylos minute pagerbė šio svarbaus Ukrainos ir Lietuvos kultūrinių mainų renginio vieno iniciatorių, Lvovo nacionalinio dailės muziejaus direktoriaus Boriso Voznickio atminimą. B. Voznickis parodos Vilniuje, kuria skyrė daug laiko ir jėgų, nesulaukė – jis žuvo avarijoje gegužės 23 dieną.

Ukrainos kultūros ministras M. Kulyniakas savo kalboje pabrėžė, kad geriems lietuvių ir ukrainiečių tautų santykiams nemažą įtaką turėjo ir faktas, kad jos kelis šimtus metų, gyveno vienoje valstybėje, Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

LDK valdovų ir didikų portretų iš Ukrainos muziejų paroda Vilniaus paveikslų galerijoje veiks iki spalio 28 d. Meno kūriniuose pavaizduoti Lenkijos ir Lietuvos karaliai Jogaila, Jonas Sobieskis, Mykolas Kaributas Vyšniovieckis, LDK didikų Pacai, Radvilos, jų šeimos nariai.

Iš Ukrainos atvežtos ne tik drobės. Parodoje bus galima pamatyti ir nežinomo XVI a. skulptoriaus sukurtą LDK valdovo Žygimanto Senojo pirmosios žmonos, Barboros Zapolijos, biustą.

Parodos atidarymo metu bendrovės „Idabasar“ vadovas Vaclovas Kontrauskas Valdovų rūmų direktoriui Vydui Dalinskui įteikė brangią šeimos nuosavybę – 1744 m. laidos III-jį Lietuvos Statutą.

V.Kontrauskas portalui lrytas.lt sakė šią retenybę pirkęs iš privataus asmens, vilniečio. Pasitaręs su žmona Henrita Kontraukiene, nusprendė Statutą padovanoti Valdovų rūmams.

Lietuvos statutai – tai trys teisynai (1529, 1566, 1588 m.), sudarę teisinį pagrindą senosios Lietuvos valstybės santvarkai. Statutai buvo tarsi LDK konstitucija.

I-ojo Lietuvos statuto (1529 m.) rankraščių Lietuvoje nėra, Antrojo statuto yra rankraščių kopijų. Trečiasis statutas buvo jau išspausdintas, vienas jo egzempliorių saugomas Vilniaus universiteto bibliotekoje.

Džiaugdamasis V. Kontrausko dovanotu 1744-jų laidos Lietuvos statutu Valdovų rūmų direktorius V. Dalinskas sakė:

„Tai nėra itin didelė retenybė, mes turime XVII a. išspausdintą egzempliorių. Bet V. Kontrausko dovanotas leidinys labai svarbus, nes jo leidimas parengtas, suredaguotas būtent Valdovų rūmuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.