Ugnies šokis – polkos ritmu

„Bliko” pirotechnikai grįžo iš Lenkijos miesto Luko, kur fejerverkų festivalyje laimėjo pirmąją vietą. Rugsėjo 22-ąją į spalvingą šventę „Blikas” pakvies vilniečius ir sostinės svečius.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė ("Lietuvos rytas")

Aug 2, 2012, 9:55 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:59 PM

Netoli Lietuvos sienos esantis Lukas (Elkas), švęsdamas miesto šventę, jau penktą kartą rengia vandens ir ugnies festivalį. Šiemet jis pirmą kartą tapo tarptautinis ir pakvietė atvykti rusų, baltarusių, italų, lietuvių komandas.

Pasirinkę Bruno Marso dainą „Marry You”, AC/DC kūrinį „Highway To Hell”, „Milk & Sugar” su „Vaya Con Dios” atliekamą „Hey” „Bliko” pirotechnikai sugebėjo taip suderinti vaizdą ir garsą, kad varžovams liko tik pavydėti.

„Kitos komandos žiūrovus bandė priblokšti pirotechnikos kiekiu, o ne meniškumu. Mes paleidome gal ir ne tiek daug šūvių, bet mūsų fejerverkai išsiskyrė muzikalumu ir sinchroniškumu.

Visada stengiamės parinkti muziką, kuri patiktų ir publikai, ir derėtų su ugnies šokiu. Šįkart pataikėme į dešimtuką – žiūrovai patys dainavo ir aikčiojo nuo reginio”, – apie 8 minučių programą, atnešusią lietuviams pergalę, pasakojo „Bliko” pirotechnikos dizaineris Artūras Zumeras.

Šventę rengia ketvirtą kartą

„Bliko” pirotechnikai yra dalyvavę ir laurus skynę konkursuose Vokietijoje, Kroatijoje, Estijoje, Baltarusijoje. Ypač jie didžiuojasi viename prestižiškiausių Europoje fejerverkų festivalių – Berlyno „Pyronale” – laimėta antrąja vieta.

Svetur rodydamas gražiausias programas „Blikas” neskriaudžia ir lietuvių. Jų menu galima gėrėtis ne tiktai įvairiose šventėse, bet ir specialiame festivalyje „Vilniaus fejerija”, kuris šiemet sostinės Vingio parke bus surengtas ketvirtą kartą.

Pasiūlė per šimtą kūrinių

Į šių metų fejerverkų festivalį rugsėjo 27-ąją pakviestos dalyvauti profesionalios pirotechnikų komandos iš Rusijos, Lenkijos ir Suomijos. Iki sutemų publiką linksmins grupė „Antis” dainomis iš aukso fondo, o vakarą vainikuos parodomasis „Bliko” pasirodymas.

„Ne tik Martynui, bet ir tau bus mėlynas dangus”, – juokavo šventės prodiuserė Nijolė Ruzgienė.

Kiekviena komanda parodys trijų dalių muzikinį fejerverką pagal kūrinį, atspindintį šalies nacionalinį savitumą, laisvai pasirinktą muziką ir privalomąją programą pagal tą pačią muziką naudojant tik geltonos ir mėlynos spalvos pirotechniką. Pastaroji užduotis pirotechnikus privers paplušėti, nes išgauti mėlyną spalvą ypač sudėtinga.

„Vilniaus fejerija” jau turi savo gerbėjų, kurie bilietus įsigyja vos išgirdę apie būsimąją šventę.

Šiemet rengėjai paragino žiūrovus pačius prisidėti prie jos programos ir pasiūlyti privalomojo kūrinio muziką.

Interneto portale lrytas.lt nuomonę reiškę fejerverkų gerbėjai pasiūlė per šimtą kūrinių – nuo Andriaus Mamontovo „Kregždučių”, Mikio Theodorakio „Sirtakio” iki Ludwigo van Beethoveno 9-osios simfonijos.

Iš ilgo sąrašo „Bliko” specialistai išrinko Johanno Strausso polką „Trik trak”.

Pagal jos ritmus visi konkurso dalyviai turės pašokdinti geltonas ir mėlynas ugnis.

Nesikrato pamišėlių vardo

– Kaip lietuviams pavyko pelnyti vardą pirotechnikos pasaulyje? Juk neturime senų ugnies meno tradicijų, – pasiteiravau įmonės „Blikas” vadovo Gyčio Lagunavičiaus.

– Mes festivaliuose išsiskiriame tuo, kad naudojame pačių gamintą pirotechniką. Manau, kad ir „Vilniaus fejerijoje” po trijų konkursinių fejerverkų, kuriems bus naudojama kiniška pirotechnika, žiūrovai įžvelgs mūsiškio pranašumus – ryškesnes spalvas, originalius efektus.

Derindami efektus su muzika pirmiausia labai gerai į ją įsiklausome, tada renkame spalvų derinius pagal savo skonį – pavyzdžiui, aš nemėgstu derinti baltų ir gelsvų atspalvių.

Įvertinti procentais, kur baigiasi technika ir prasideda menas, labai sunku, bet fejerverkų menas pripažįstamas pasaulyje – esame savotiški dailininkai danguje.

– Ar fejerverkai paklūsta mados vėjams? Ar yra skirtumų tarp Japonijos, Kinijos ir europiečių pirotechnikos dizainerių stiliaus?

– Europoje stengiamasi kurti fejerverkų scenas komponuojant skirtingus efektus, derinant juos prie muzikos. Azijos pirotechnikų siekis – kuo daugiau garso ir šviesos. Amerikoje madinga ilgai, net iki valandos, rodyti tuos pačius efektus nekuriant kompozicijos.

Mados vėjai neplenkia ir pirotechnikos – kasmet atsiranda naujas gaminys, kurį visi pasigauna. Pastarųjų metų naujovės – „Auksinė siena”, „Vaiduoklis”, kai įprastas burbulas įsižiebia ne iš karto, bet pamažu.

– Ar „Blikas” turi kokį nors savo „firminį” efektą?

– „Firminė” scena – tai geltonos, beveik oranžinės kometos, kylančios nuo žemės, ir viršuje sprogstantys „ežiai” – iš centro pabyrantys tokios pat sodrios geltonos spalvos spygliai.

Tai – „Bliko” vizitinė kortelė, iš šio efekto atpažįstama mūsų komanda.

– Ar po ilgesnės pertraukos susitikęs su draugais neišgirstate klausimo: „Tu dar gyvas?”

– Kaipgi ne! Bet tokiems skeptikams atsakau: „Nebūsi tikras pirotechnikas, jei nė karto nenusvilsi nagų.”

Ne veltui sakoma, kad pirotechnikai – pamišėliai.

Žvilgsnis – į dangų

Ketvirtajo fejerverkų festivalio „Vilniaus fejerija” konkursinėje programoje dalyvaus Lietuvoje dar nematytos komandos „Pirotechničeskije dvory Peterhofa” iš Rusijos, „S-Piro” iš Lenkijos ir suomiai „Suomen Ilotulitus Oy”.

Konkursinę programą vertins komisija, į kurią pakviesti žinomi Lietuvos žmonės: meno, kultūros veikėjai, mokslininkai.

Komisijos skirti balai bus tik pusė komandos pergalę lemiančio vertinimo. Antroji pusė – žiūrovų balsai, siųsti trumposiomis žinutėmis.

Žiūrovai fejerverkus stebės sėdėdami Vingio parko estradoje. Iš šalia parko esančių namų balkono viso grožio nepavyks pamatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.