Paskutinis burlaivio uostas – meno galerija

Klaipėdos senamiestyje meno galerijos „Pajūrio laiškai” lankytojai šalia eksponuojamų originalių kūrinių iš jūros akmenėlių išvydo ir autentiškas senovinio burlaivio liekanas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas")

Aug 28, 2012, 9:41 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:52 AM

Prieš gerą dešimtmetį po audros Melnragės paplūdimiais su vaikais vaikščiojusios klaipėdietės Loretos Zenkevičienės žvilgsnį patraukė keistas radinys – nuskendusio seno medinio burlaivio liekanos.

„Virš vandens kyšojo pajuodavę špantai ir lentos. Vieni jų nebūtume ištraukę į krantą, bet atsirado pagalbininkų, kuriems irgi rūpėjo skenduolio likimas. Darbuodamiesi kastuvais iš smėlio išlupome liekanas, sveriančias keturias tonas”, – prisiminė L. Zenkevičienė.

Ištyrę radinį archeologai tiksliai nustatė jo amžių – bangų mūša ardė prieš 300 metų nuskendusio burlaivio liekanas.

Kaip elgtis su išskirtine vertybe, kur ją saugoti, kaip eksponuoti, istorikai nepasakė.

Laivo griaučiai buvo nugabenti į sandėlį. Mėgindama įpiršti juos muziejams L. Zenkevičienė sukūrė ne vieną projektą, tačiau jūrų kultūros paveldo niekam neprireikė.

Tada vaikų įkalbėta moteris ryžosi įkurti meno galeriją ir papuošti ją burlaivio liekanomis.

Anksčiau trejus metus Nidoje režisiere dirbusiai L. Zenkevičienei pergabenti sunkias 10 metrų ilgio lentas į Kurpių gatvės galeriją padėjo kariškiai. Burlaivio korpuso fragmentas buvo atkurtas pagal jūreivystės istorijos ir kultūros klubo „Budys” specialistų parengtus brėžinius.

Visi jūros išmesti į krantą vertingi daiktai priklauso valstybei. Dėl to susirūpinusiems burlaivio liekanų gelbėtojams paveldosaugininkai įteikė garantinį raštą, kad jie gali gabenti ir eksponuoti laivo detales privačioje galerijoje. Žadėta parūpinti ir konservavimo medžiagų.

Vertybę galerijos svečiams pristato šeimininkės sūnus 13-metis Kristijonas Zenkevičius, kurio galva pramušta senoviniais laivais. Parodų salėje eksponuojami ne tik jo, bet ir seserų Agnės, Monikos, Gedminos kūriniai iš jūros pakrantėse surankiotų akmenukų.

Pajūryje L. Zenkevičienė su vaikais aptiko akmenukų, su kuriais iš pradžių žaidė, o vėliau sužinojo, kad tai fosilijos – prieš milijonus metų gyvavę ir suakmenėję jūros organizmai.

Galerijoje „Pajūrio laiškai” galima pamatyti iš jų sudėliotų meniškų kompozicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.