Linksmai dūzgianti sostinė pasitinka rudenį

Nuo šio ryto Vilniuje šurmuliuos didžiausia miesto šventė Sostinės dienos. Šiemet rengiamos jau 18-osios Sostinės dienos pakvies vilniečius ir miesto svečius į gausybę koncertų ir kultūros renginių. Apie tai rašo „Lietuvos rytas”.

18-us metus rengiamos vasarą palydinčios Sostinės dienos neįsivaizduojamos be dūzgiančio Gedimino prospekto.
18-us metus rengiamos vasarą palydinčios Sostinės dienos neįsivaizduojamos be dūzgiančio Gedimino prospekto.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 9:25 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:12 AM

Rugpjūčio 31–rugsėjo 3 dienomis dūzgiančiame Gedimino prospekte užvirs muzikos, šokio, literatūros, poezijos, dailės ir teatro improvizacijų, judesio bei žaidimų katilas.

Organizatoriai žada, kad Gedimino prospektas nė iš tolo neprimins kaimiškos mugės ar turgavietės. Tai bus aktyvaus kultūrinio veiksmo, kūrybinių sumanymų ir smagių susitikimų vieta, kur vyraus staigmenos ir pildysis fantazijos.

Renginiai keturiose erdvėse

„Dūzgiantis prospektas” suskirstytas į keturias erdves: Menų ir muzikos gatvė; Gardžių lauktuvių kelias; Žaidimų ir sveikatos parkas – vaikams, tėvams, visiems; Idėjų ir laisvės erdvė.

Menų ir muzikos gatvė nusidrieks Gedimino prospekte nuo Katedros aikštės iki Vilniaus gatvės. Joje veiks keramikų, tapytojų bei meno dirbinių ekspozicijos.

Tolesniame prospekto ruože – gardumynų kelias, kuriame bus galima įsigyti įvairiausių skanėstų. Lauko prekybos kavinėse tris dienas reguliariai skambės specialus signalas, skelbiantis laimingą pusvalandį, kurio metu visas maistas kainuos pigiau.

Šiųmetis akcentas – Maironio eilių skaitymai šventinėje scenoje prie Žemaitės paminklo. Jas galės skaityti kiekvienas – nuo mokinio, garbaus aktoriaus iki troleibuso vairuotojo.

Idėjų ir laisvės erdvė – tai knygų alėja, kur sielos atgaivą ras literatūros gerbėjai. Šioje prospekto erdvėje knygų įvairovę pristatys dauguma knygų leidyklų.

Fontanų ir šviesų šou

Po miestą festivalio metu keliaus dvi knygos. Jose kiekvienas vilnietis ar miesto svečias galės parašyti linkėjimą Vilniui.

Sostinės dienų atidarymo koncerte Katedros aikštėje vyks iškilminga ceremonija, kurios metu Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas suteiks miesto garbės piliečio vardą „Anties” grupės atlikėjui Algirdui Kaušpėdui.

Vienu ryškiausių atidarymo akcentų taps didžiausias Baltijos šalyse vandens fontanų ir šviesų spektaklis, kuriam prireiks net 15 kubinių metrų vandens.

Specialiu šou akcentu taps vandens ir šviesų šokis pagal Vytauto Kernagio įdainuotą dainą apie „karališkąjį miestą” Vilnių ir ją palydinčią vaizdo projekciją su sostinės vaizdais.

Diena be alkoholio

„Pirmąją šventės dieną į renginį atvažiuos riedutininkai, riedlentininkai, nes Vilnius yra jaunas miestas. Visas vakaras bus skirtas jauniems žmonėms.

Senjorai, jei norite pamatyti, ką veikia jaunimas, ko jis klausosi, išeikite vakare į miestą. Pasiklausykite koncerto ir paklauskite savęs: kokiu smūgiu muša jūsų širdys, koks jūsų pulsas?” – užsidegusi kalbėjo muzikologė Zita Kelmickaitė.

Sostinės dienos vyks rugsėjo pirmąją, kai Lietuvoje alkoholis nepardavinėjamas.

„Su tuo sausuoju įstatymu galėtų būti kaip Amerikoje, kai lauko kavinės aptveria plotelį, iš kurio negalima išeiti, jeigu vartojamas alkoholis. Niekada per Sostinės dienas neturėjome problemų dėl alkoholio. Kodėl mes negalime kultūringai gurkšnoti alaus?” – klausė Z. Kelmickaitė.

Dovana kino gerbėjams

Kino mėgėjų lauks kino naktys Rotušės aikštėje.

Čia kas vakarą iki pirmos valandos nakties suksis speciali filmų programa, parengta kartu su festivaliu „Kino pavasaris”.

Joje pamatysime nuotaikingus geriausių pastarųjų metų lietuvių bei pasaulio kūrėjų trumpo metražo filmus.

„Kino pavasario” direktorė Vida Ramaškienė sakė, kad filmai atrinkti taip, kad būtų galima daugiau žiūrėti, mažiau klausytis ar galvoti – bus rodomos emocingos ir žaismingos juostos.

Vietoj Lenino – Lennonas

Penktadienį Lukiškių aikštėje iškils originali legendinės grupės „The Beatles” muzikanto Johno Lennono smėlio skulptūra.

Šiai meninei iniciatyvai organizatoriai parinko simbolinę vietą – Lukiškių aikštę prie dūzgiančio Sostinės dienų prospekto atkarpos, šiemet pavadintos Idėjų ir laisvės erdve.

Joje bus pagerbta grupė „The Beatles”, kurios 50 metų jubiliejų šiemet mini visas pasaulis.

Prie Lukiškių aikštės įrengtoje scenoje žinomi Lietuvos ir kitų šalių muzikantai savo koncertuose atliks nemažai „bitlų” hitų. O garsūs Latvijos menininkai pastatys Johno Lennono skulptūrą. Kaip šmaikštauja Sostinės dienų organizatoriai – vietoj Lenino iškils Lennonas.

Menininkų grupės „Frostiart Baltic” nariai garsėja ledo ir smėlio skulptūrų kūrimu įvairiems renginiams ir festivaliams Skandinavijoje, Prancūzijoje, JAV. Lietuvoje jie sukurs didžiulę smėlio skulptūrą, kurios aukštis sieks beveik 7 metrus. Statybai bus sunaudota per 100 tonų smėlio.

Vilniaus miestas garsėja pasaulyje moderniosios muzikos tėvu vadinamo Franko Zappos atminimo skulptūra, o pernai rudenį Lukiškių aikštės prieigose buvo atidengtas suoliukas-paminklas, skirtas maestro Vytautui Kernagiui atminti.

J. Lennono smėlio skulptūra sostinės gyventojus ir svečius džiugins iki rugsėjo vidurio.

Muzikinis maratonas

Renginių banga nusiris per visą Gedimino prospektą, senamiestį, o muzika plūstelės į pagrindinę miesto arteriją – Katedros aikštę.

Čia klausytojų minios pulsas susilies su pasaulinio garso muzikantų energija – didžiojoje Sostinės dienų scenoje karaliaus lietuviai Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Leonas Somovas, „Freaks on Floor”, latvių grupė „Instrumenti” ir šokių muzikos dievai iš Didžiosios Britanijos „Dirty Vegas” bei Chicane.

Muzikinis maratonas tęsis dvi dienas nuo 21 val. iki nakties.

Penktadienio vakarą pradės lietuviai „Freaks on Floor”, pelnę pripažinimą ne tik namie, bet ir tarptautinėje arenoje.

Atidarymo koncerto svečiai – grupė iš Didžiosios Britanijos „Dirty Vegas”, vertinama už savo gyvus pasirodymus ir juose išsilydančią energiją bei uždegantį hauso muzikos skambesį.

Didžėjus bei prodiuseris Paulas Harrisas buvo žymus praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, muzikantas ir didžėjus Benas Harrisas turėjo savo nuosavą įrašų parduotuvę, o dainininkas Steve’as Smithas palaikė ryšius su įvairiomis „indie” roko grupėmis.

Debiutinis „Dirty Vegas” albumas tapo labiausiai provokuojamu 2002 metų disku, o jo singlas „Days Go By” pelnė grupei „Grammy” apdovanojimą, tarptautinę sėkmę ir kritikų pripažinimą.

Svečiai iš Latvijos

Rugsėjo 1-ąją rudens pradžią Katedros aikštėje skelbs žaibiškai išgarsėjusi Latvijos grupė „Instrumenti”, kuri populiarumu tėvynėje turbūt aplenkė net grupę „Brainstorm”.

Šiuo metu „Instrumenti” yra viena populiariausių ir vakarietiškiausių Latvijos grupių.

Sostinės dienų lankytojams kaimynai dovanos muzikinį „elektropop” fejerverką su neįprasto vokalo pliūpsniais.

Šeštadienį Katedros aikštės muzikinėje scenoje pasirodys Lietuvos publikos numylėtiniai Jazzu ir Leonas Somovas. Originali muzika, įmantrūs ritmai, elegantiškos melodijos bei lengvesnis už orą Jazzu balsas – tai šio dueto vizitinė kortelė.

Britų šokių muzikos guru

Į vakaro šėlsmą ir vasaros palydas kvies žvaigždė iš Didžiosios Britanijos – šokių aikštelės guru, elektroninės „trance” muzikos kūrėjas bei remiksuotojas Chicane, po kurio slapyvardžiu slepiasi Nickas Bracegirdle’as.

Jis sukūrė ir prodiusavo ryškiausius hitus „Offshore”, „Halcyon”, „Don’t Give Up”, „Stoned in Love”. Muzikantas bendradarbiavo su seru Tomu Jonesu, Bryanu Adamsu.

Naujausio jo singlo „Going Deep” vokalinę partiją atliko Aggi Dukesas – tituluotas Londono reperis.

O pats Chicane keliauja po pasaulį su dainininke Natasha Andrews pristatydamas albumą „Giants” ir šįkart neaplenks Vilniaus.

Savaitgalį Vilniuje bus ribojamas eismas

Nuo rugpjūčio 31 d. 19 val. iki rugsėjo 3 d. 6 val. Vilniaus miesto savivaldybės įsakymu bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospektu (nuo Katedros aikštės iki J. Tumo-Vaižganto gatvės) ir įvažiavimas iš šalutinių gatvių (išskyrus aptarnaujantį transportą ir dalyvius, turinčius leidimus patekti į renginio teritoriją).

Siekiant užtikrinti viešąją tvarką ir saugų eismą renginių metu, prireikus gali būti ribojamas transporto eismas didžiųjų koncertų Katedros aikštėje metu: rugpjūčio 31–rugsėjo 1 d. 21–23 val. 30 min. ir rugsėjo 2 d. 19–23 val.

Sostinės dienų organizatoriai prašo vilniečių atkreipti dėmesį į atvėsusias naktis ir pasirūpinti šiltesne apranga, ypač dalyvaujant vėlyvuosiuose šventės renginiuose – koncertuose Katedros aikštėje bei nakties kino seansuose Rotušės aikštėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.