Sostinės dienos – viena sėkmingiausiai surengtų miesto švenčių

Rugpjūčio 31 – rugsėjo 2 dienomis Vilniuje praūžė Sostinės dienos 2012. Aštuonioliktus metus organizuojama didžiausia ir atviriausia miesto šventė nusidriekė nuo Rotušės, Katedros iki Lukiškių aikštės ir įtraukė vilniečius bei miesto svečius į gausybę nemokamų renginių.

Sostinės dienose apsilankė rekordinis skaičius žmonių - apie 340-350 tūkstančių.<br>J. Stacevičius
Sostinės dienose apsilankė rekordinis skaičius žmonių - apie 340-350 tūkstančių.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-05 07:57, atnaujinta 2018-03-16 23:03

Kaip ir kasmet, pagrindiniu Sostinės dienų traukos centru tapo nuo ryto iki vakaro „dūzgiantis“ Gedimino prospektas, kuriame tris dienas kunkuliavo muzikos, šokio, dailės, literatūros, poezijos, teatrinės improvizacijos bei žaidimų katilas.

Į keturias zonas suskirstytame prospekte buvo surengta per šimtą įvairių renginių: koncertavo daugiau kaip 80 grupių ir muzikos atlikėjų iš Lietuvos, Baltarusijos, Estijos, Lenkijos, Gruzijos, Turkijos, knygų karaliją atstovavo apie 20 leidyklų, savo darbus pristatė per 120 menininkų, o išskirtinis dėmesys buvo skirtas visame pasaulyje garsėjantiems Lietuvos keramikams. Prospekte buvo įsikūrę 8 lauko restoranai, o „lauktuvių zonoje“ maisto produkciją pristatė apie 50 prekybininkų.

Sostinės dienų prospekto atidaryme Lukiškių aikštėje Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas atidengė vieno įtakingiausių XX amžiaus muzikantų ir dainų kūrėjų, savo kūryboje bei veikloje deklaravusio laisvės ir meilės idėjas, Johno Lennono smėlio skulptūrą. Pačiame aikštės centre, kur kadaise stovėjo Lenino paminklas, iškilusi J. Lennono skulptūra siekia beveik 7 metrų aukštį, jai sukurti garsūs menininkai iš Latvijos sunaudojo arti 100 tonų smėlio.

Vilniečiai ir miesto svečiai Johno Lennono skulptūros atidengimą pasitiko audringais plojimais, prie jos iki šiol renkasi žmonės ir kasdien čia fotografuojasi, o skulptūros atidengimo nuotraukos pasiekė ir už Atlanto gyvenančią muzikanto našlę, menininkę Yoko Ono. Planuojama, kad smėlio skulptūra džiugins miestiečius iki rugsėjo vidurio.

Sostinės dienose buvo pagerbtas ir lietuvių muzikantas, grupės „Antis” lyderis bei visuomenės veikėjas Algirdas Kaušpėdas. Šventės atidarymo koncerte rugpjūčio 31 d. jam buvo suteiktas dešimtojo Vilniaus miesto garbės piliečio vardas bei regalijos. Pasak Vilniaus mero, garbės piliečio paskelbimo ceremonija didžiausios ir atviriausios miesto šventės – SOSTINĖS DIENŲ – metu turėtų tapti gražia tradicija.

Dar viena šių metų Sostinės dienų naujovė – „Vilnius Music Week 2012“ koncertai. Pirmą kartą surengta tarptautinė muzikos savaitė pristatė perspektyviausius šiandienos Lietuvos muzikos atlikėjus, kurių klausėsi ne tik šventės žiūrovai, bet ir dešimtys užsienio festivalių organizatorių, prodiuserių bei muzikos leidėjų.

Didžiuosius Sostinės dienų koncertus Katedros aikštėje stebėjo daugiatūkstantinė minia, kurios neišsklaidė net ir vieną vakarą atkeliavęs lietus – čia pasirodė tokios pasaulinės scenos žvaigždės kaip „Instrumenti” (Latvija), „Dirty Vegas” ir „Chicane“ (Didžioji Britanija) bei mūsiškiai „Jazzu & Leon Somov“ ir „Freaks on Floor“, itin daug nepamirštamų įspūdžių žmonėms paliko didžiausias Baltijos šalyse vandens fontanų ir šviesų spektaklis.

Tiek šventės metu, tiek jai pasibaigus organizatoriai gauna nemažai žmonių sveikinimų ir padėkų, kuriose dažniausia sakoma, kad tai buvo geriausios Sostinės dienos. Tačiau festivalio rengėjai pastebi, jog pastaruosius penkerius metus kiekvienąkart pasibaigus šventei žmonės sako, jog tai buvo geriausios Sostinės dienos.

Šventė su gausybe įspūdingų renginių turbūt sukelia žmonėms itin gerą nuotaiką ir net trumpalaikę euforiją, kuri užtemdo ankstesnes Sostinės dienas, – mano „Vilniaus festivalių“ vadovas ir Sostinės dienų organizatorius Remigijus Merkelys.

„Šį milžinišką festivalį šiemet pavyko tikrai gerai surengti, buvo įgyvendinti įdomūs sumanymai, puikūs muzikos atlikėjų pasirodymai, daugybė įvairiausių koncertų ir kitų nekasdienių renginių. Tačiau nereikia pamiršti ir ankstesnių metų Sostinės dienų, kuriose taip pat buvo įspūdingų renginių – juk būtent jų dėka ši šventė šiandien yra tokia laukiama ir taip masiškai lankoma.“

Preliminariais skaičiavimais, Sostinės dienose apsilankė rekordinis skaičius žmonių - apie 340-350 tūkstančių. „Susidomėjimas šventės renginiais dar kartą patvirtino, jog Vilniaus miestas yra atviras įvairioms kultūroms, naujovėms ir modernioms idėjoms, o jo gyventojai yra tikri didmiesčio žmonės”, – sako R. Merkelys, jau mąstantis apie 19-ąją miesto šventę kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.