Gražiausi Nidos atvirukai - lrytas.lt skaitytojų peržiūrai ir balsams

Pirmadienį Nida vėl tapo laikinąja Lietuvos fotografijos meno sostine. Trisdešimt penktąjį kartą čia prasideda mūsų šalies Fotomenininkų sąjungos kūrybinis seminaras. Į jį atvyksta Fotomenininkų sąjungos nariai, fotografija užsikrėtę šalies kūrėjai, artimojo bei tolimesnio užsienio fotografai ir fotografijos vertintojai.

Į Nidos fotomenininkų seminarą visada atvyksta gausus Lietuvos optinio meno kūrėjų būrys.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Į Nidos fotomenininkų seminarą visada atvyksta gausus Lietuvos optinio meno kūrėjų būrys.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2012, 11:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:32 PM

Fotomeno puoselėtojus į rudenėjančią Nidą ir visą Neringą pirmiausia vilioja pajūrio ir pamario gamtos grožis. Stebėdami kopas, pušis, marias ir jūrą jie tarsi sugeria visas šios vietovės spalvas ir formas.

Tai dar devynioliktame šimtmetyje pastebėjo garsus vokiečių geografas Vilhelmas Humboltas, o praėjusiame amžiuje – Nobelio premijos laureatas rašytojas Thomas Mannas, trejetą vasarų (1930-1932) su šeima praleidęs Nidoje pasistatydintame name. Kad vokiečių literatūros klasikui čia vasaroti labai patiko, liudija išlikę fotografijos.

Iš vaizduojamojo meno atstovų pirmieji Neringą pamėgo tapytojai. Hermanas Blodė, turėjęs viešbutį Nidoje ant marių kranto, nuo 1905 metų kvietė jame apsigyventi jaunus vokiečių dailininkus. Jie už viešnagę galėjo atsiskaityti ne tik pinigais, bet ir savo paveikslais. 1923 metais viešbutį perėmė H. Blodės žentas tapytojas Ernestas Mollenhaueris. Jis, tęsdamas uošvio tradiciją, toliau globojo dailininkus ir rinko jų darbų kolekciją. Deja, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, jį išsibarstė arba buvo barbariškai “išvaduotojų” sunaikinta, kai jie paveikslų rėmais su visomis drobėmis pasikurdavo pirtį.

Lyg tęsdami seną dailininkų tradiciją, nuo 1973 metų keletą rudenų buvusiame H. Blodės viešbutyje rengė savo seminarus, gyveno ir fotomenininkai. Paskui jie persikėlė į poilsio namus „Zunda“, dar vėliau – į „Urbo kalną“, į katalikų bažnyčios parapijos salę. Pagaliau apsistojo „Agilos“ kultūros renginių komplekse, kur tikrai puikios sąlygos seminaro paskaitoms ir rodiniams. Ten erdvi ir užtektinai tamsi salė, kad būtų galima gerai matyti ekrane rodomas fotografijas bei filmus.

Į Nidos fotomenininkų seminarą, kaip visada ketina atvykti gausus Lietuvos optinio meno kūrėjų būrys.

Susirenka įvairių kartų, tautų bei meninių išraiškų, žanrų atstovai. Laukiama ir gausėjančių svečių – pranešėjų ir autorių – iš užsienio šalių: Suomijos, Rusijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Lenkijos, Taivanio, Gruzijos. Vyks parodos, darbų peržiūros.

Jaunieji fotografai dalyvaus vakarinėse diskusijose „Nida off“. Nebe pirmą kartą šio seminaro metu bus rengiamas konkursas, kas per savaitę įdomiausiai užfiksuos Neringos peizažą, žmones, jausmą. Kasdien vyks autorinių kolekcijų peržiūros, jų aptarimai. Taip pat bus pristatomi nauji per pastaruosius metus pasirodę leidiniai. Tačiau užvis smagiausia – gyvas bendravimas, ką atitinka paprastai nusakomas seminaro devizas – „Fotografų susitikimai“, kurie būna ypač įdomūs su patyrusiais fotografijos meistrais.

Seminaro metu vyksta konkursas „Fotografuojame Nidoje 2012“. Geriausios fotografijų kolekcijos autoriaus ar autorės laukia pagrindinio seminaro rėmėjo, kompanijos „Sony“, prizas fotoaparatas „Sony Alpha NEX-7“ su 18-55mm objektyvu, dar penkių nuotraukų lauks seminaro rėmėjo „ZOOMBOOK.LT“ prizai.

Portalo lrytas.lt lankytojai taip pat galės išreikšti savo nuomonę apie fotografiją - jiems pateikiame šiemet seminarui išleistų atvirukų rinkinio fotografijas, fotografijos nugalėtojos autorius bus apdovanotas portalo lrytas.lt prizu. Visi nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Nidoje per seminaro uždarymą rugsėjo 14-os dienos vakare. Grožėkitės ir balsuokite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.