Ar galima nufotografuoti vaiduoklį? (balsavimas)

Lietuvos fotomenininkų kūrybinis seminaras Nidoje jau rieda savo įprastiniais bėgiais. Jų pradžioje - šiauliečio menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio paskaita „Ektoplazminis fotografijos burbulas“. Kalbant ne taip moksliškai, tai fotografinės „anapusinio pasaulio“ paieškos. Pasirodo, XIX-XX amžių sandūroje madingai suklestėjo tikrų tikriausia mediuminė arba tiesiog „dvasių fotografija“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 12:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:21 PM

Jos paplitimą lėmė mokslinių, meninių ir religinių motyvų samplaika kultūroje.

Buvo fotografuojami mirusieji, tariamos jų dvasios. Šalia portretuojamųjų fotografijose išnirdavo (aišku, ne be atitinkamų laboratorinių manipuliacijų) jų antrininkai, fėjos, giltinės, mirusios žmonos, vaikai, jų mamos ir garsenybės.

Dvasios fotografijose „pasirodydavo“ įvairių formų debesų, aurų, balionų ir kokonų pavidalais. Šiais reiškiniais buvo ypač susidomėjęs (gal ir savotiškai susirgęs) garsus anglų rašytojas Arthuras Conanas Doyle'is, sukūręs apie juos didelę knygą.

Netgi ieškota sąsajų tarp fotografijos, spiritizmo (dvasių iškvietimo) ir neseniai išrasto telegrafo. Blėstant šiai madai, palaipsniui aiškėjo, kad fotografinėse dvasių paieškose buvo daugiau šarlatanizmo, negu dokumentalumo ar mokslo. Taigi, nufotografuoti tikro vaiduoklio kol kas niekam nepavyko iki šiol, o Virginijaus Kinčinaičio paskaita buvo smagi intelektualinė ekvilibristika kasdienybės varginamoms smegenims pramankštinti.

Į realų pasaulį seminaro dalyvius sugrąžino svečias iš Suomijos Ulrichas Haasas Pursiainenas. Jis papasakojo apie tarptautinio fotografijos festivalio pagrindus, poveikį ir įtaką. Rimtam ir dideliam fotografijos projektui svarbu turėti patyrusį ir išsilavinusį vadovą, tinkamas sklaidos sąlygas ir pakankamą finansavimą.

Įdomu buvo išgirsti ir apie tarptautinės fotografijos suvokimą bei sklaidą Suomijoje. Šias mintis pratęsė Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis. Jis sakė, kad stiprėjančius tarptautinius fotografijos ir fotografų ryšius patvirtina ir šis seminaras, į kurį atvyko kolegos autoriai bei pranešėjai ne tik iš kaimyninių šalių, bet ir iš kitų žemynų.

Seminaro dalyvius šmaikščiai pasveikino energingasis Neringos savivaldybės meras Antanas Vinkus. Jis, kaip Lietuvai atstovavęs ambasadorius Estijoje, Latvijoje ir Rusijoje į auditoriją prabilo tų šalių kalbomis. Lietuviškai meras papasakojo apie aktualiausias Neringos miesto-pusiasalio problemas, per pastaruosius metus nuveiktus darbus ir perspektyvas.

Tarp paskaitų ir pavakare labai malonu pabūti dar vasariškame Baltijos pajūryje, Kuršių marių pakrantėje ir, žinoma, fotografuoti šio seminaro metu vykstančiam konkursui „Fotografuojame Nidoje 2012“.

Portalo lrytas.lt lankytojai taip pat gali išreikšti savo nuomonę apie fotografiją - jiems pateikiame šiemet seminarui išleistų atvirukų rinkinio fotografijas, fotografijos nugalėtojos autorius bus apdovanotas portalo lrytas.lt prizu. Visi nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Nidoje per seminaro uždarymą rugsėjo 14-os dienos vakare.

Grožėkitės ir balsuokite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.