Poeto T. Venclovos priešas – aklybė

„Blogis nežūva niekad, bet aklybę galima prasklaidyti”, – eilėraštyje „Užupis” rašė poetas Tomas Venclova, šiandien švenčiantis 75 metų sukaktį.

T. Venclovai bus įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk”.<br>R. Danisevičius
T. Venclovai bus įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk”.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-11 09:34, atnaujinta 2018-03-16 20:30

Jeigu reikėtų apibūdinti garsiojo mūsų šalies poeto, vertėjo, eseisto, literatūros tyrinėtojo T. Veclovos kūrybą ir pilietiškumą, bene labiausiai tiktų pacituota eilėraščio eilutė.

Prasklaidyti žmogaus, tautos, visuomenės aklumą ir tikėti lėtu tobulėjimu – argi ne to savo aštriuose publicistiniuose straipsniuose siekia Nacionalinės premijos laureatas T. Venclova. Galbūt todėl šio poeto mintys, požiūris neretai vertinami gana prieštaringai.

Neabejotina, jog nepatogių minčių, pastabų išgirsime ir T. Venclovos jubiliejui skirtuose renginiuose, kurių numatyta ir Vilniuje, ir Kaune.

Šiandien 11 val. sostinėje esančioje Kultūros ministerijoje T. Venclovai bus įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk”.

Rytoj 12 val. Kauno Vytauto Didžiojo universitete, S.ir S. Lozoraičių muziejaus salėje, T. Venclova skaitys paskaitą ir diskutuos apie universitetų vykdomą misiją ir jų ateities galimybes, o 17 val. istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje skaitys savo eilėraščius, atsakys į gerbėjų klausimus.

Trečiadienį T. Venclova sugrįš į sostinę – 16 val. Vilniaus paveikslų galerijoje dalyvaus diskusijoje apie šviesaus atminimo lenkų poeto Czeslawo Miloszo kūrybą.

Rugsėjo 14 d. 11 val. 30 min. Užsienio reikalų ministerijoje poetas kalbės apie Lietuvos vietą pasaulyje.

Vadovų sveikinimai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino poetą, eseistą, publicistą, literatūros tyrinėtoją T. Venclovą 75 metų jubiliejaus proga.

„Esate pasaulio žmogus, okupaciniais laikais įveikęs geležinę uždangą ir prabilęs laisvajame pasaulyje. Jūs - iškilus lietuvis, Tėvynę mylintis ir vertinantis kaip pasaulinės kultūros sudedamąją dalį. Jūsų eilėraščiai, išversti į daugelį pasaulio kalbų, straipsniai, vertimai, literatūros tyrinėjimai, pasisakymai bei toliaregiškos įžvalgos žiniasklaidoje, paskaitos garsiuose pasaulio universitetuose ir kūrybinė bičiulystė su žymiais pasaulio kūrėjais, tokiais kaip Josifas Brodskis ir Cz. Miloszas, daug prisidėjo, populiarinant Lietuvą, jos literatūrą bei meną. Visa tai itin savitai praturtina ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio kūrybinį bei visuomeninį gyvenimą, kuriame Jūs taip pat aktyviai dalyvaujate“, - rašoma prezidentės sveikinimo laiške.

Šalies vadovė kūrėjui padėkojo už neįkainojamą indėlį į Lietuvos bei pasaulio kultūrą ir palinkėjo stiprybės, sveikatos, naujų iškilių darbų bei artimųjų palaikymo.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia, kad poetas yra tapęs teisingos ir atviros, kultūringos ir tolerantiškos laikysenos simboliu.

„Jūsų pavardė ir vardas, Jūsų parašyti ir pasakyti žodžiai jau seniai yra tapę ryškiais ženklais Lietuvos ir ne tik Lietuvos kultūroje, istorijoje, viešajame gyvenime. Buvote ir iki šiol esate teisingos ir atviros, kultūringos ir tolerantiškos laikysenos simboliu.

Nuo pat praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio, kai pradėjote dėstyti Vilniaus universitete, kai vėliau įstojote į Helsinkio grupę, kai vardan tiesos ir laisvės pasirinkote gyvenimą Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jūsų žodžiai Lietuvoje buvo gaudyte gaudomi, cituojami, ne vienam jie tapo tvirta kultūrine arba moraline atrama ir tikru vertybiniu orientyru“, – rašo I. Degutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?