Fotografija tarp liūto ir meškos (balsavimas)

Fotomenininkų seminaro Nidoje darbotvarkę papildė dar vienas komponentas – parodos. Neringos istorijos muziejuje pirmasis savo ekspoziciją “Afganistano karo fotografija” pristatė Simonas Norfolkas (gim. 1963) iš Didžiosios Britanijos.

Šiandien karo operacijoms pasitelkiami ir palydovai. Bet Nidoje dangus neatrodo grėsmingai.<br>R. Danisevičius
Šiandien karo operacijoms pasitelkiami ir palydovai. Bet Nidoje dangus neatrodo grėsmingai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-12 10:31, atnaujinta 2018-03-16 19:57

Tai nėra reportažinės nuotraukos “iš karo lauko”. O ir šiuolaikinis karas seniai nebevyksta klasikiniais būdais, kaip koks Žalgirio ar Borodino mūšis – vyras prieš vyrą ar kariuomenė prieš kariuomenę. Karo veiksmai atliekami ir per kompiuterius ar Žemės palydovus. Tai kaip juos nufotografuoti ir kokia tai bus karo fotografija?

Todėl S. Norfolkas sako, jog laikas “karo lauko” sąvoką pakeisti į “karo erdvės” sampratą. Dar įdomiau, kad jis sau į bendraautorius pasitelkia ne supermodernią techniką, o airį fotografą Johną Burke, dirbusį… devynioliktame šimtmetyje.

Johnas Burke (1843-1900) padarė pirmąsias Afganistano fotografijas. Jose – unikalūs kalnų šalies peizažai, yrantiys senovės statiniai, tarp jų - milžiniška Kabulo tvirtovė. Tačiau ypač įspūdingos tuometinių Afganistano gyventojų ir juos kolonizavusių britų nuotraukos.

Jose išraiškingai perteikiamas išskirtinis Antrojo afganų karo (1878–1880) vaizdas. Išskirtinis tuo, kad rodomos ne batalinės scenos ar išdraikyti mūšio lauke žuvusieji, kaip pirmosiose fotografijose iš JAV pilietinio karo (1860-1865).

Matome anuometinio Afganistano karo dalyvius iš abiejų pusių taikiai, netgi impozantiškai nusiteikusius, kai pozuoti tekdavo kelias ar keliolika sekundžių prieš griozdišką kamerą su nejautria emulsija padengtomis stiklo plokštelėmis. Iš jų senoviniu būdu su rusvu atspalviu atspaustose fotografijose – ambasadoriai ir emyrai, turbanais prisidengę galvas afganų kovotojai ir tipiškus kolonizatorių šalmus dėvintys britų kariai. Johnas Burke mokėjo bendrauti ir su vienais, ir su kitais.

Ilgai Johno Burke darbai visai nebuvo žinomi platesnei publikai. Juos, gavęs iš 92 metų fotografo anūkės, nutarė prikelti Simonas Norfolkas. Jis greta senųjų Johno Burke fotografijų pateikia savo darbus, darytus Afganistane ne tik pastaraisiais metais, bet ir mėnesiais. S. Norfolkas taip par beveik nefotografavo žiaurių karo pėdsakų, nes jo darbuose, sekant Johnu Burke, statiškai susėdę ar sustoję fotografuojamieji su būdinga jiems karine apranga, ginklais. Įdomūs panašumai: kilnios povyzos, rami nuotaika, nors fotografuojamieji neseniai rankose laikė ginklus, nukreiptus į gyvus taikinius.

Fotografuodamas šiandieninio Afganistano peizažą, S. Norfolkas bandė atspėti Johno Burke taškus ir jais pasinaudoti.

Afganistano lemtis būti buferine valstybe tarp didžiųjų imperijų – devynioliktame šimtmetyje – tarp Britanijos liūto ir Rusijos meškos. Dvidešimtajame – tarp JAV ir Sovietų Sąjungos, nors jos irgi tiesiogiai nesiriboja (iš skyrus bendrą Beringo sąsiaurį Tolimuosiuose Rytuose).

Šiais laikais britų liūto, rusų meškos ir amerikietiško erelio interesai sutampa. Tačiau iš naujo sustiprėjo fanatiškieji talibai, susiuostę su „al Qaeda“. Nelinksma tos šalies lemtis.

Portalo lrytas.lt lankytojai taip pat gali išreikšti savo nuomonę apie fotografiją - jiems pateikiame šiemet seminarui išleistų atvirukų rinkinio fotografijas, fotografijos nugalėtojos autorius bus apdovanotas portalo lrytas.lt prizu. Visi nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Nidoje per seminaro uždarymą rugsėjo 14-os dienos vakare.

Grožėkitės ir balsuokite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.