Kas yra fotografas šiandien? (balsavimas)

Tokį klausimą savo paskaitoje kėlė Williamas Ewingas, Londono leidyklos “Thames & Hudson” kuratorinių projektų direktorius. Prelegento manymu, į tai gali būti daug atsakymų.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Romualdas Požerskis teigia, kad per formą pasireiškia fotografo kultūros lygis ir taktas fotografuojant subtilias akto fotografijas.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Romualdas Požerskis teigia, kad per formą pasireiškia fotografo kultūros lygis ir taktas fotografuojant subtilias akto fotografijas.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Povilas Sigitas Krivickas

Sep 13, 2012, 1:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:19 PM

Visų pirma, fotografo, kaip asmenybės, formavimuisi lemtingos įtakos turi kultūrinė aplinka. Juk tebėra skirtingos Rytų ir Vakarų, Šiaurės ir Pietų kultūrų vizijos.

Tačiau yra ir bendrumo, nusakomo bendražmogiškomis vertybėmis, globalėjančio pasaulio vienodėjimu.

Tai neabejotinai veikia ir fotografus, jų darbo metodus. Pavyzdžiui, amerikiečiai pernelyg daug nekalba, apie fotografiją, o tiesiog meistriškai ją daro. Europiečiai gi pernelyg “teoretizuoja”, jų darbuose daugiau romantikos, negu dokumentalumo. Svečias sako, kad Nidoje greta vykstantys dailininkų ir fotografų rudens sambūriai patvirtina, jog lietuvių kultūra turi turtingus pamatus.

Po pirmojo klausimo neabejotinai iškyla ir antrasis: o kas gi yra pati fotografija? Remdamasi prancūzų rašytojo Rolando Barthes'o tokio pavadinimo knyga, kurią ji verčia į lietuvių kalbą, humanitarinių mokslų daktarė Agnė Narušytė teigė, kad griežtai klasifikuoti fotografijos neišeina. Neįmanoma vieną vaizdą priskirti kuriai nors kategorijai.

Fotografija yra paveikiausia, kai ji susimąsto ir kviečia susimąstyti žiūrovą. Fotografija, kaip estetinis ir kultūros reiškinys yra visų trijų jos būtinų komponentų – autoriaus, žiūrovo, kūrinio – sąveikos rezultatas.

Dalyvaujančio seminare latvių fotografijos klasiko Gunaro Bindės nuomone, svarbiausia mene yra forma, per kurią žiūrovui tampa suprantama autoriaus idėja ir jos įgyvendinimas. Jam antrino Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Romualdas Požerskis sakydamas, kad per formą pasireiškia fotografo kultūros lygis ir taktas fotografuojant subtilias akto fotografijas.

Labiau negu kitose kūrybos srityse šiuolaikinis fotografas negali apsieiti be nuolat modernėjančios technikos. Ją demonstravo ir pristatė svečiai iš Lenkijos, fotografų komandos “Sony Alpha” nariai Marekas Pozniakas ir Rafalas Wylegala. Ne vienam seminaro dalyviui, liaudiškai tariant, blizgėjo akys matant naujausius “Sony” šeimos fotoaparatų modelius, objektyvų įvairovę. Šiemet greta Lietuvos kultūros ministerijos kultūros rėmimo fondo “Sony” yra Nidos tarptautinio fotografijos festivalio pagrindinis rėmėjas. Seminaro dalyviai registracijos pakete rado 15 proc. nuolaidos kuponą visiems „Sony“ A ir E kategorijos aparatams.

Kad ir kaip toli nužingsniuotų technikos progresas, tebėra paklausi ir tradicinė fotografijos knyga-albumas. Tokios knygos kūrimo etapus, pagrindinius rinkos dalyvių (autoriaus, sudarytojo, dizainerio) vaidmenis aptarė, šiandienines fotoknygos tendencijas apžvelgė jauna leidybos vadybininkė, parodų kuratorė Eglė Deltuvaitė ir daugelio fotografijos leidinių dizaineris Gytis Skudžinskas.

Nors Nidą vis dažniau lanko rudeninis lietus, bet jis nė kiek neprigesina pakilios fotomenininkų sambūrio nuotaikos.

Portalo lrytas.lt lankytojai gali išreikšti savo nuomonę apie fotografiją - jiems pateikiame šiemet seminarui išleistų atvirukų rinkinio fotografijas, fotografijos nugalėtojos autorius bus apdovanotas portalo lrytas.lt prizu. Visi nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Nidoje per seminaro uždarymą rugsėjo 14-os dienos vakare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.