Kaip nusipirkti nuotaką per fotografiją

Tolimiausias Nidos fotomenininkų seminaro svečias šiemet yra Chien-Chi Changas (gim. 1961 m.) iš Taivanio. Tiesa, jis pamainomis gyvena ne tik Azijos salos-valstybės sostinėje Taipėjuje, bet ir Niujorke, kur yra baigęs studijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Povilas Sigitas Krivickas

Sep 17, 2012, 2:22 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:49 PM

Nuo 1995 metų svečias dirba „Magnum“ grupėje, bene garsiausiame pasaulyje fotografų profesionalų susivienijime. Tai pirmasis tokio aukšto profesionalaus rango atvykėlis į šį renginį.

Chien-Chi Chango savo darbuose, lyg manifestą, teigia susvetimėjimo arba suartėjimo koncepcijas.

Portretų kolekcija „The Chain“ („Grandinė“), nufotografuota Taivanio psichiatrinėje ligoninėje, savo laiku sukėlė didelį šurmulį ir net sensaciją. Tai atsitiko 2001 metais, kai kolekcija pirmąkart buvo parodyta Venecijos bienalėje.

Natūralaus, kone žmogaus dydžio, grandine sujungtų poromis pacientų fotografijos rodo įdėmų ir neabejingą autoriaus požiūrį į subtilius, mažai išorėje pastebimus santuokos ryšius. Vedybinę sąjungą jis analizuoja ir fotoknygoje „I do I do I do“ („Taip taip taip“, 2001) ), kur parodomi susvetimėję vienas kitam Taivanio jaunikiai ir nuotakos, kai jie prisiverstinai šypsosi tik fotokamerai.

Kitos knygos „Double Happiness“ („Dviguba laimė“, 2005) fotografijose užfiksuoti brutalaus nuotakų pardavimo verslo užkulisiai Vietname. Galima nutuokti, kad toks darbas turėjo pavykti tik azijietiškos išorės fotografui sukinėjantis tarp panašių į save.

Tokia išorė be abejonės padėjo ir įgyvendinant kitą ilgalaikį projektą. Dvidešimt metų (nuo 1992-ųjų) Chien-Chi Changas fotografavo skurstančius kinų emigrantus Niujorke ir likusius Fujijane (vidurio Kinija) jų šeimos narius, manančius, kad laimės ieškotojai sugrįš su maišais pinigų. 2008 metais serija “China Town” („Kinų miestas“) eksponuota Singapūre ir susilaukė didžiulio susidomėjimo.

Lyg antrindamas tolimajam svečiui, panašiai dėstė savo kūrybos principus (juk fotografija – išties tarptautinė vizualinė kalba) vienas garsiausių Europos fotoportretistų Algimantas Aleksandravičius. Jo manymu, gerai fotografijai sukurti būtini trys komponentai – idėja, šviesa ir nuotaika. Taip pat labai svarbus yra šiltas santykis su fotografuojamaisiais. „Portretistas turi būti plepus, bet ne plepys“, - dėstė pripažintas fotoportreto meistras.

Greta fotomeno kūrėjų, kritikų seminare ir technikos naujovių atstovai. Firmos „Positive life“ direktorius Augustinas Gruodis supažindino žiūrovus su įspūdingomis apsukui 360 laipsnių žvilgsniu daromomis panoramomis. Jos labai tinka apžvelgti miestų vaizdams, pristatyti patalpų erdves nekilnojamojo turto eksploatavimui ir prekybai.

Seminaro metu vyko konkursas „Fotografuojame Nidoje 2012“. Tarptautinė vertinimo komisija geriausia kolekcija pripažino vilnietės Eglės Mėlinauskienės rinkinį ir už tai jai įteiktas pagrindinio rėmėjo, “Sony” kompanijos prizas – naujausio modelio fotoaparatas „Sony Alpha NEX-7“, kurio trečiasis pasaulinis pristatymas įvyko Nidoje.

Portalo lrytas.lt skaitytojai geriausia išrinko Indrės Urmonaitės fotografiją.

Apibendrindamas seminaro darbą, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis pasidžiaugė, kad jame užsiregistravo per tris šimtus dalyvių – daugiausia per beveik keturiasdešimtmetę šio renginio istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.