Klaipėdos dramos teatras trumpam sugrįš į rekonstruojamus namus

Klaipėdos dramos teatras kviečia į premjerą neįprastoje erdvėje. Pero Ulovo Enkvisto psichologinė drama „Lūšies valanda” žiūrovų lauks nebaigtame rekonstruoti senajame teatro pastate. Tačiau ne teatro salėje, o atskiroje spektakliui pritaikytoje erdvėje, į kurią teatralus maloniai įsileido dabartiniai pastato šeimininkai – restauratoriai. Teatro vadovai spektaklį parodyti ne laikinuosiuose, o tikruosiuose namuose sumanė ne šiaip sau. Anot jų, į premjerą atėję žiūrovai supras, kodėl.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2012, 5:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:49 PM

Spektaklį režisavo bei scenografiją sukūrė žymi latvių režisierė Mara Kimele. Tai viena žinomiausių Latvijos teatro figūrų. 1969 metais ji baigė A. Lunačiarskio teatro meno institutą Maskvoje, buvo A. Efroso mokinė. Nuo 2003-ųjų M. Kimele - Naujojo Rygos teatro režisierė.

Dramos Lietuvoje - mažai žinomos

Peras Ulovas Enkvistas - vienas žymiausių šiuolaikinių švedų rašytojų ir dramaturgų, literatūroje debiutavęs 1961 metais romanu „Krištolo akis“. Pirmojo tarptautinio pripažinimo susilaukė išleidęs savo didįjį dokumentinį romaną „Legionieriai“, kuris netrukus išverstas į daugelį kalbų. Už šį darbą autoriui 1969 metais skirta Šiaurės premija ir daugybė kitų apdovanojimų.

Romane aprašomas Baltijos šalių pabėgėlių gyvenimas 1946 metais. Čia išryškėja P.U. Enkvisto stilistika - subjektyvus pasakojimas, persipinantis su dokumentine medžiaga. Istorija pateikiama objektyvaus, nešališko stebėtojo žvilgsniu - ir iš to objektyvumo staiga užgimsta žmogiškoji šiluma, personažai atsiveria netikėtomis spalvomis.

Savo romanais šis autorius puikiai pažįstamas ir Lietuvos skaitytojams, tačiau jo dramaturgija lietuviams iki šiol nelabai žinoma.

1975 metais P. U. Enkvistas debiutavo teatre drama „Tribadų naktis“, kurios premjera įvyko tų pačių metų rugsėjį. Tai epizodas iš Augusto Strindbergo gyvenimo - aiškinimaisi tarp A. Strindbergo ir jo pirmosios žmonos Sirės fon Essen bei jos danės draugės Mari David. Po premjeros pjesė sėkmingai buvo statoma daugelyje teatrų tiek Švedijoje, tiek užsienio šalyse. Per pirmuosius penkerius metus po parašymo pjesė išversta į 20 kalbų, iki šiol rodoma visame pasaulyje.

Pjesės veiksmas - psichiatrijos ligoninėje

Po „Tribadų nakties“ pasirodė kelios reikšmingos pjesės, kurios išgarsino P. U. Enkvisto vardą. Viena jų - „Lūšies valanda“ sulaukė pasaulinio pripažinimo ir buvo statoma Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Anglijoje, Latvijoje bei Vengrijoje. Pjesėje kalbama apie bendražmogiškas vertybes bei ydas - susvetimėjimą, fariziejišką dorą, gvildenama nusikaltimo ir nuodėmės problema.

„Lūšies valanda“ - tai vieno vaikino, uždaryto į psichiatrinę ligoninę už dvigubą žmogžudystę, istorija. Ją jis pasakoja dviem nepriekaištingai normalioms moterims - o kartkartėmis ir vienam labai supratingam katinui. Ir po jo pasakojimo viena tų itin normalių moterų berods ima ir įtiki, jog „Dievas gali būti rusvas katinas, o meilė - senelio namai“.

Žiūrovai scenoje išvys aktorius Joną Baranauską, Marių Pažerecką, Renatą Idzelytę bei Virginiją Kochanskytę.

Spektaklio premjera Klaipėdos dramos teatre - rugsėjo 28 d. 18 val. bei rugsėjo 30 d. 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.