Grafikė kauniečiams atskleidė kūrybos paslaptis

Paslaptingus angelus, žaismingus gyvūnus ir namus su pasakiškomis dvasiomis kurianti grafikė Gražvyda Andrijauskaitė nebijo atskleisti savo kūrybos paslapčių ir jų mokė smalsius kauniečius.

Per parodos atidarymą praktiškai parodžiusios, kaip gimsta grafikos darbai, G. Andrijauskaitės kūryba jau yra apkeliavusi nemažai pasaulio šalių.<br>M. Patašius
Per parodos atidarymą praktiškai parodžiusios, kaip gimsta grafikos darbai, G. Andrijauskaitės kūryba jau yra apkeliavusi nemažai pasaulio šalių.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Sep 24, 2012, 4:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:58 PM

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje veikia jaunos grafikės G. Andrijauskaitės darbų paroda. Jos atidarymo metu pristatydama menininkės kūrybą bibliotekos parodų organizatorė Vilma Gerasimovienė atskleidė, kad grafika kaunietė žavėjosi nuo vaikystės.

Baigusi dailės gimnaziją, studijas G. Andrijauskaitė tęsė Vilniaus dailės akademijoje.

„Pirmieji jos kūriniai buvo niūroki. Tačiau gimus dukteriai pražydo ir grafikės darbai. Jie nušvito santūriomis, bet maloniomis spalvomis.

Kiekvienas kūrinys, kuriame vaizduojami žaismingi personažai, tarsi pasakoja pasakišką paslaptingą istoriją“, – pasakojo V. Gerasimovienė.

Menininkė sakė, kad jai artimiausia klasikinė grafikos kūrimo technika, ir čia pat bibliotekoje pakvietė pamatyti, kaip gimsta grafikos lakštai. Paėmusi nepoliruotą cinko plokštelę G. Andrijauskaitė pasakojo, jog metalas nupoliruojamas taip, kad blizgėtų tarsi veidrodis, ir padengiamas specialiu laku.

Plokštelė raižoma adata, kol gimsta norimas piešinys, paskui merkiama į specialius chemikalus.

Jie išėsdina išraižytas linijas. Jų gylis priklauso nuo to, kiek ilgai plokštelė mirksta chemikaluose. Nuvalius laką, jau galima imtis spaudimo.

Plokštelė ištepama ofortiniais dažais. Dažai įsitvirtina adata išbraižytose ir chemikalais išėsdintose linijose. Nuvalius jų perteklių, plokštelė guldoma į spaudimo presą. Ant jos uždedamas prieš tai keletą parų vandenyje mirkęs ir nusausintas popieriaus lapas. Jis uždengiamas vilnoniu audiniu. Popieriumi ir audeklu užklota plokštelė perleidžiama per volą.

„Štai ir Vaciukas“, – iš preso ištraukusi atspaudą, kuriame matėsi žaismingas šuniukas, šypsojosi G. Andrijauskaitė.

Per parodos atidarymą praktiškai parodžiusios, kaip gimsta grafikos darbai, autorės kūryba jau yra apkeliavusi nemažai pasaulio šalių.

G. Andrijauskaitės grafikos lakštai buvo eksponuoti Lenkijoje, Norvegijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Belgijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.