Apie prestižą lietuvių ir prancūzų autoriai diskutuoja meno kūriniais

Kas yra prestižas ir kokią vietą jis užima meno pasaulyje? Į šį klausimą bando atsakyti šiuolaikinio meno projekto „Prestižas: šių dienų fantasmagorija“ autoriai. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre penktadienį atidaroma Lietuvos ir Prancūzijos menininkų paroda, kurios tikslas – ištirti santykį tarp visų žodžio „prestižas“ prasmių ir išsiaiškinti jo vaidmenį šių dienų visuomenėje. Lietuvai projekte atstovauja ir tokios ryškios šiuolaikinio meno figūros, kaip Jonas Mekas, Šarūnas Sauka.

Šarūnas Sauka. Triukas<br>Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras
Šarūnas Sauka. Triukas<br>Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-25 19:58, atnaujinta 2018-03-16 14:19

Parodoje lankytojai išvys ir Kristinos Inčiūraitės, Žilvino Kempino, Juozo Laivio, Deimanto Narkevičiaus, Svajonės ir Pauliaus Stanikų, o taip pat ir Prancūzijos menininkų - Wilfrido Almendros, Pierro Bismutho, Danielio Bureno ir Claire Fontaine kūrinius. Dalyvauti parodos pristatyme į Klaipėdą atvyksta prancūzų filosofas ir kuratorius, Paryžiaus meno akademijos direktorius Nicolas Bourriaud.

„Dažnai kalbame apie prestižą kaip apie aukštą padėtį visuomenėje, reputaciją, pagarbą ar pasigerėjimą, kuris pagrįstas aukštais pasiekimais. Tačiau taip pat dažnai pamirštame kitas dvi reikšmes, kurias turi šis žodis“, - teigė parodos organizatoriai.

Ekonomikos moksle ir finansų teorijoje prestižu apibūdinama suma, kuria pirkėjo sumokėta kaina viršija įsigytos kitos įmonės grynojo turto dalies vertę ir iš kurios pirkėjas tikisi gauti ekonominės naudos ateityje. Šio žodžio šaknys siekia septynioliktąjį amžių - iš pradžių terminas buvo naudojamas apibūdinant cirko triukus ir fokusus.

Paroda bandoma atsakyti į klausimą, ar ši sąvoka egzistuoja iš tikrųjų ar tai yra tik įvaizdis, kurį skatina visuomeniniai ir ekonominiai procesai. Pristatomi darbai tiria skirtingus požiūrius į prestižo augimą ar praradimą - nuo ironizavimo ir sarkazmo iki grožio nykimo ir svajonių apie šlovę.

N. Bourriaud, Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas ir projekto kuratoriai jau parengė savo įžvalgas prestižo tema. Jos publikuojamos kataloge drauge su abiejų kraštų menininkų darbais. Katalogas bus pristatytas parodos atidarymo metu.

Parodos atidarymas – rugsėjo 28 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, Daržų g. 10. Paroda veiks iki lapkričio 25 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.