Ar kultūra gali įpūsti naujos gyvybės Europai?

2012 m spalio 1 d. Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje vyks Kultūros ir kūrybinių industrijų konferencija „Integruojant kultūrą: kultūros svarba sumanios ekonomikos ir visuomenės raidai“ (Mainstreaming Culture: Why and How Culture Matters for General Economy), skiriama kultūros politikos integravimo platesnėje politinėje darbotvarkėje klausimams.

Konferencija vyks Nacionalinėje dailės galerijoje.<br>V. Balkūnas
Konferencija vyks Nacionalinėje dailės galerijoje.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-27 12:24, atnaujinta 2018-03-16 13:07

Konferencijoje dalyvaus vienas autoritetingiausių kultūros ekonomikos ekspertų, IULM universiteto (Milanas, Italija) profesorius Pier Luigi Sacco, konsultacinės bendrovės „KEA European Affairs“ generalinis direktorius Philippe Kern. Ši Europos komisiją ir Europos parlamentą konsultuojanti bendrovė yra paskelbusi reikšmingus tyrimus „Kultūros ekonomika Europoje“ (Economy of Culture in Europe, 2006), „Kultūros poveikis kūrybingumui“ (Impact of Culture on Creativity, 2009), „Įvertinant Kultūros ir kūrybinių industrijų ekonominį poveikį“ (Measuring economic impact of CCIs policies, 2012).

Konferencijoje Ph. Kern pristatys naujausią tyrimą „Struktūrinių fondų panaudojimas kultūros projektuose“ (Use of Structural Funds for Cultural Projects), įgyvendintą Europos parlamento Kultūros ir švietimo komiteto užsakymu.

Šiandien jau niekas neginčija kultūros kaip svarbaus ekonomikos sektoriaus vaidmens. Tačiau dar svarbiau yra tai, kad kultūra daro esminę įtaką visuomenės kūrybingumui, socialinės atskirties mažinimui, įvairių socialinių sluoksnių įtraukimui į bendrą veiklą, geresniam švietimui ir tvariai aplinkai.

Ekonominė krizė bando Europos solidarumo ribas ir šioje krizinėje situacijoje vis labiau yra suvokiama, kad be didesnės socialinės sanglaudos, be didesnio pilietinio bendrumo, paremto bendromis vertybėmis, kultūra ir istorija, bus sudėtinga šiam projektui įpūsti naujos gyvybės. Europos sąjungos programų peržiūrėjimas 2014-2020 metais – tai galimybė Europos šalims nusistatyti naujus prioritetus, kurie įtrauktų kultūrą pačiais įvairiausiais aspektais kaip gyvybingos Europos utopijos garantą.

Yra svarbių priežasčių, dėl kurių keičiasi kultūros vaidmuo visuomenėje: pasak Milano IULM universiteto Kultūros ekonomikos profesoriaus P. L. Sacco, šiandien nyksta riba tarp kultūros kūrėjų ir jos vartotojų, tarp rinkos reguliuojamų ir nereguliuojamų mainų, kultūra tampa kasdieniu gyvenimo elementu. Tai keičia nusistovėjusį kultūros kūrėjo ir vartotojo santykį ir tampa nemažu iššūkiu kūrėjams, autorinei teisei ir apskritai intelektinei nuosavybei, tačiau suteikia neišsemiamų galimybių naujiems sisteminiams struktūriniams ryšiams, kurie išryškina vis svarbesnį kultūros vaidmenį Europos Sąjungos konkurencingumo ir sanglaudos strategijose.

Tad kyla būtinybė dar sykį konceptualizuoti kultūros vaidmenį sumanioje ekonomikoje ir visuomenėje, kuris atitiktų kultūros ir kūrybinio sektoriaus indėlį kuriant pridėtinę ES vertę bei glaudžiau susieti Kultūros ir kūrybines industrijas su kitais svarbiais ekonomikos ir visuomenės plėtros sektoriais.

Spalio 1 d. konferencijoje taip pat rengiamos dvi sesijos Kultūros bei ekonominių ir socialinių inovacijų temomis, kuriose savo patirtimis dalysis Kultūros ir kūrybinių industrijų teoretikai bei praktikai. Registracija į konferenciją baigta, bet organizatoriai suinteresuotiems asmenims siūlo susipažinti su naujausiu KEA European Affairs tyrimu „Struktūrinių fondų panaudojimas kultūros projektams“ (2012).

Renginyje Lietuvos kultūros ministro Arūno Gelūno kvietimu dalyvaus Estijos kultūros ministras Rein Lang, Latvijos kultūros ministrė Žaneta Jaunzeme – Grende bei Danijos kultūros ministras Uffe Elbæk, kurie pasisakys dėl galimybių, perspektyvų ir iššūkių kultūros ES 2014-2020 m. finansiniu laikotarpiu savo šalyse, dėl nacionalinių prioritetų ir strategijų.

Konferencija vyks anglų k. be vertimo.

Rengia LR Kultūros ministerija bendradarbiaujant su Nacionaline dailės galerija, Menų spaustuve, Vilniaus dailės akademijos Dizaino ir inovacijos centru, Meno fortu, Šiaurės Ministrų taryba ir Tarptautiniu kultūros programų centru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.