Šiuolaikinės muzikos forume „Gaida“ skambės net ir tyla

Eksperimentai prigijo

V. Tarasovas jau pusmetį dalyvauja J. Cage'ui skirtuose projektuose Europoje ir JAV.<br>A. Zabrinas
V. Tarasovas jau pusmetį dalyvauja J. Cage'ui skirtuose projektuose Europoje ir JAV.<br>A. Zabrinas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Lietuvos rytas”)

Oct 24, 2012, 4:26 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:48 PM

Nacionalinės filharmonijos scenoje ketvirtadienį išvysime keistų dalykų. P. Geniušas gros ne tik fortepijono klaviatūra, bet ir jos dangčiu. Kitame J. Cage'ui skirto koncerto kūrinyje atlikėjai sėdėdami už stalo muzikuos stiklinėmis, puodeliais, šaukštais, kitais buities daiktais.

Dar keistesnė bus kompozicija, kai muzikantai neišleis nė vieno garso - tik bandys tylėdami išsėdėti lygiai keturias minutes ir 33 sekundes. „4‘33“ - taip vadinasi bene radikaliausias J. Cage'o kūrinys. Jo garsovaizdį sudaro tik spontaniški natūralios aplinkos krebždesiai.

J. Cage'o (1912-1992) jubiliejui skirto „Gaidos“ projekto rengėjai įtraukė į programą labiau išgarsėjusias ekscentriškojo menininko kompozicijas bei šia proga sukurtus perkusininko, kompozitoriaus Vladimiro Tarasovo ir poeto Kerry Shawno Keyso kūrinius.

Eksperimentai prigijo

Daugelis radikalių J. Cage'o idėjų savo laiku sulaukė kritikos, bet ilgainiui jo eksperimentai praskynė kelius naujiems muzikos komponavimo principams ir kryptims, pelnė jam vieno įtakingiausių XX a. kompozitorių reputaciją.

Vieną J. Cage'o išradimų - preparuoto fortepijono galimybes - jau priminė šiemetė „Gaida“. Britų pianistas Rolfas Hindas preparuotu instrumentu atliko populiariąsias kompozitoriaus „Sonatas ir interliudus“ portugalų choreografo Rui Hortos šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos spektaklyje „Danza Preparata“.

Neįprastą fortepijono tembrą R. Hindas sukūrė pritvirtinęs prie instrumento stygų gumos ir plastmasės gabalėlių, veržlių, trintuką.

Daug kūrėjo veidų

„Gaidoje“ šiandien skambėsanti programa parodys J. Cage'ą kaip įvairialypį - ir matematišką, ir meditatyvų, ir lyrišką. „Tai nebus lengva, nes neturime Lietuvoje J.Cage'o muzikos interpretavimo tradicijų“, - pripažino projekto idėjinis vedlys V.Tarasovas.

Šis muzikas jau pusę metų yra įsitraukęs į kompozitoriaus jubiliejinius renginius ir spėjo pristatyti J. Cage'ui skirtus projektus Rusijoje, Prancūzijoje, JAV.

Todėl perkusininkas noriai dalijosi savo patirtimi su mažiau patyrusiais J. Cage'o kūrybos atlikėjais - P. Geniušu, dainininke Ieva Prudnikovaite, smuikininku Artūru Šilale, perkusininku Tomu Kulikausku, su kuriais šiandien bandys perteikti publikai neįprastas menininko idėjas.

Kviečia įsiklausyti į aplinką

V. Tarasovo įsitikinimu, net ir kinų „Permainų knygos“ įkvėptas „4C33“ reikalauja išmanyti J. Cage'o kūrybą. Tad penki muzikantai ne kartą repetavo ir begarsį kūrinį.

P. Geniušas jo atlikimą palygino su meditacijos seansu. „Reikia kartu pradėti, užbaigti meditaciją, suderinti tylą, - kalbėjo pianistas. - Tyla nėra skylė kojinėje, kurią reikia užlopyti. Tai - muzika, ir ji labai įvairi. Kiekvienas žmogus tylą užpildo savaip.

J. Cage'as lyg ir kvailioja, bet iš tikrųjų jis provokuoja rimtiems dalykams - kviečia medituoti, įsiklausyti į aplinkos garsus ir muziką. Dažniausiai kasdienių garsų nepastebime. Kompozitorius primena svarbius, primirštus dalykus“.

P. Geniušas pridūrė, kad J. Cage'o kompozicijos yra apgaulingai paprastos. Jos - tarsi peršviečiamos dėl negausių natų, bet ritmo atžvilgiu dažnai yra sudėtingos atlikti. Šįvakar P. Geniušui ne sykį teks imtis ir perkusininko amplua. Tiesa, semtis techninių įgūdžių iš V.Tarasovo pianistui neprireikė.

Idėjos lydi seniai

„Visi žino, kad būgnininkas gali groti garsiai ir greitai. O J. Cage'as man patrauklus pauzėmis, - teigė V. Tarasovas. - Jo kūryba domiuosi seniai. GTČ (Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Tarasovo ir Vladimiro Čekasino) trio buvo svarbios jo aleatorinės idėjos“.

Vakaro rengėjai patikino, kad suprasti J. Cage'o muziką nereikia didelio pasirengimo - užtenka jos klausytis atvira širdimi.

Norintys išsamiau susipažinti su šio menininko palikimu ir asmenybe šiandien 16 val. kviečiami į menotyrininko ir garso menininko Tautvydo Bajarkevičiaus paskaitą Šiuolaikinio meno centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?