Dirigento P. Kogano aistros – muzika ir automobiliai

„Su orkestru išmaišėme visą pasaulį. Nebuvome tik ten, kur valgomi žmonės”, – juokavo Maskvos valstybinio simfoninio orkestro (MVSO) vadovas Pavelas Koganas prieš pirmąsias kolektyvo gastroles Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Lietuvos rytas”)

2012-11-03 10:38, atnaujinta 2018-03-15 17:27

Vasarą 60-metį atšventęs dirigentas P. Koganas stebisi, kad iki šiol į vieno seniausių Maskvos orkestrų maršrutus nepateko Lietuva.

„Nuo tada, kai pradėjau vadovauti MVSO, koncertavome 55-iuose pasaulio kraštuose, – suskaičiavo maestro. – Matyt, laikas dideliems projektams šioje planetos dalyje nepalankus. O į Lietuvą mane labai traukia!”

MVSO debiutas gruodžio 3-iąją Kauno filharmonijoje ir gruodžio 4-ąją Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, P. Koganui svarbus dėl daugelio priežasčių. Su Lietuva šį dirigentą sieja tvirtas dvasinis ryšys.

Užbūrė vaizdinga gamta

Lietuvoje gimė P. Kogano senelis iš motinos pusės. Anksčiau čia dažnai koncertavęs kaip dirigentas ir smuikininkas P. Koganas įgijo daug kūrybinių pažinčių. Jis vis labiau ėmė domėtis Lietuva, ieškoti progų dažniau čia atvykti.

Maestro net įsigijo butą Vilniaus centre, o praleidęs kelias vasaras energetikų bazėje Dubingiuose ir susižavėjęs tenykšte gamta prie Asvejos ežero įsigijo žemės sklypą ir pasistatė jame vasarnamį.

Ryžtis šiam žingsniui muziką paskatino ir Majos Pliseckajos bei Rodiono Ščedrino, turinčių vilą Lietuvoje, pavyzdys. Šie menininkai artimai bendravo su Pavelo tėvu – vienu žymiausių XX amžiaus smuikininkų Leonidu Koganu, prieš tris dešimtmečius iškeliavusiu į Anapilį.

„Norisi praleisti kuo daugiau laiko šiame rojaus kampelyje”, – kalbėjo P. Koganas, sumanęs įsikurti Dubingiuose ir paversti vasarnamį tranzitine savo gastrolių stotele.

„Planavau praleisti ten daug laiko su šeima, – šiandien prisimena dirigentas. – Dubingiuose mėgo lankytis mano motina (žymi smuikininkė, legendinio pianisto Emilio Gilelso sesuo Jelizaveta Gilels. – Red.), atvažiuodavo sesuo su sūnumi Danijilu.

Kelios mūsų drauge praleistos vasaros buvo nepamirštamos. Tačiau 2008-aisiais mama paliko šį pasaulį, ir viskas pasikeitė. Pasinėriau į darbus, sumažėjo laiko. Tapau retu svečiu savo paties name.”

Muzikas neslepia, kad jo gyvenimą pakeitė ir išsiskyrimas su antrąja žmona, kuriai patikdavo ilsėtis prie Asvejos ežero. „Galbūt viskas vėl pasikeis – niekada nesakyk niekada”, – „Lietuvos rytui” sakė dirigentas.

P. Koganas atskleidė žadantis atvykti į Lietuvą gastrolių su naująja drauge.

Koncertas – sukakties dovana

„Lietuvos niekada nepamirštu – kai tik galiu, atvykstu į Vilnių pasimatyti su senais bičiuliais”, – prisipažino P. Koganas.

Vasarodamas Dubingiuose dirigentas artimai susidraugavo su netoliese sodybas turinčiais bendrovės „Stikliai” savininkais Romu Zakarevičiumi, Ana ir Aleksandru Ciupijais. Muzikas aplanko juos ir Vilniuje.

„Per gastroles Lietuvoje neatsitiktinai atliksime prancūzišką muziką. Tokią programą parinkau, nes „Stikliai” priklauso prancūziškam viešbučių tinklui „Relais & Chateaux” – savo koncertą Vilniuje mes skirsime „Stiklių” 25-mečiui”, – aiškino muzikas.

Be to, P. Koganą ir jo vadovaujamą orkestrą į Lietuvą atlydės dažnas jo vasarvietės Dubingiuose svečias – smuikininku tapęs sūnėnas Danijilas Milkis.

Svarbiose pasaulio scenose koncertuojantis 19-metis virtuozas lietuvių publikai pagrieš Camille’io Saint-Saenso ir Maurice’o Ravelio kūrinius.

Vairuotojo prireikia retai

Garsiosios smuikininkų dinastijos tradicijas Koganų giminėje tęsia ir Pavelo sūnus 34 metų Dmitrijus. Jis ne kartą yra smuikavęs Lietuvoje su geriausiais mūsų šalies orkestrais. Šis smuikininkas koncertuoja visuose pasaulio žemynuose, daug prisideda ir labdaringa bei visuomenine veikla prie genialiojo senelio palikimo įamžinimo.

„Praeityje mes ne kartą koncertavome kartu, bet dabar Dmitrijus eina savo keliu – jis turi savo tikslus, įsitikinimus ir siekia savito stiliaus. Tai mane džiugina”, – teigė P. Koganas, savo karjerą taip pat pradėjęs kaip smuikininkas.

Jam sekėsi smuikuoti. Būdamas 18-os Pavelas tapo Tarptautinio J. Sibeliaus smuikininkų konkurso Helsinkyje nugalėtoju, o neseniai buvo pripažintas geriausiu šio konkurso atlikėju per 45-erius jo gyvavimo metus.

P. Koganas smuikavo daugelyje pasaulio šalių, tačiau batutos trauka pasirodė stipresnė. „Dirigavimas – pati sudėtingiausia ir įdomiausia profesija. Ji reikalauja visiško pasiaukojimo”, – įsitikinęs menininkas.

Be muziko talento, iš genialiojo tėvo P. Koganas paveldėjo aistrą automobiliams. Pasakojamos legendos apie L. Kogano potraukį prie technikos – didysis smuikininkas esą mokėdavo pataisyti bet kokio laikrodžio mechanizmą.

Jo sūnus negali gyventi ir be muzikos, ir be automobilių. Pastaruosius kelerius metus P. Koganas yra „Volkswagen” automobilių markės „Phaeton” patikėtinis ir reklamos veidas.

Koncernas kasmet jam suteikia naujausią „Phaeton” modelį – tokiu paprastai važinėjama su vairuotoju, tačiau dirigentas linkęs vairuoti pats.

„Su vairuotoju aš važiuoju tik į tokius renginius, kuriuose privalau išlipti pro užpakalines dureles”, – prisipažino maestro.

P. Koganui būtų sunku išvardyti visas kultūros, politikos ir visuomenės įžymybes, su kuriomis jį suvedė 4 dešimtmečius trunkanti karjera. MVSO jis vadovauja jau daugiau kaip 23 metus, be to, dirigavo geriausiems JAV, Vokietijos, Suomijos, Kanados, Belgijos, kitų šalių orkestrams.

P. Kogano nuopelnai savo šaliai įvertinti Rusijos valstybine premija, ordinu „Už nuopelnus tėvynei”, nusipelniusio Rusijos artisto titulu.

Orkestras grojo su muzikos legendomis

MVSO įkurtas 1943 m. Orkestras bendradarbiavo su daugeliu rusų muzikos legendų, tarp jų – S. Richteriu, D. Oistrachu, L. Koganu, E. Gilelsu, M. Rostropovičiumi.

Kolektyvas garsėja kaip puikus rusų klasikos interpretuotojas. Jam savo kūrinių premjeras patikėdavo S. Prokofjevas, D. Šostakovičius, R. Glieras, kiti žymūs kompozitoriai. MVSO vizitinė kortelė – iškilių kūrėjų monografiniai ciklai.

Kolektyvas kasmet surengia per 100 koncertų, tarp jų – pagrindinėse Rusijos salėse ir per gastroles užsienyje. Jo koncertų maršrutai driekiasi nuo JAV iki Japonijos, nuo Pietų Korėjos iki Australijos, nuo Kinijos iki Europos šalių.

MVSO koncertus Lietuvoje rengia viešoji įstaiga „Culture Live”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.