Kauniečiui filologui A. Ališauskui – Japonijos ordinas

Antradienį Japonijos ambasados rezidencijoje Vilniuje filologui Arvydui Ališauskui įteiktas aukštas Japonijos vyriausybės apdovanojimas – Tekančios saulės su aukso spinduliais ir rozete ordinas. Po prezidento Valdo Adamkaus A. Ališauskas yra antras lietuvis, gavęs Japonijos ordiną. A. Ališauskas pirmasis pradėjo versti į lietuvių kalbą japonų literatūrą iš originalo kalbos. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkas apdovanotas už Japonijos kultūros sklaidą Lietuvoje, už kultūrinių ryšių stiprinimą. Sveikinimo ceremonijoje kalbėjęs Kultūros ministras Arūnas Gelūnas A. Ališauską vadino savo mokytoju ir pabrėžė, jog be japonų kalbos studijų nebūtų tapęs ministru.

A. Ališauskui įteiktas Japonijos vyriausybės skirtas ordinas.<br>D. Umbrasas.
A. Ališauskui įteiktas Japonijos vyriausybės skirtas ordinas.<br>D. Umbrasas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-11-20 13:10, atnaujinta 2018-03-15 07:01

„Neužtektų laiko suminėti visiems A. Ališausko nuopelnams, kuriuos aukštai įvertino japonų tauta ir Japonijos vyriausybė“, – segdama Tekančios saulės su aukso spinduliais ir rozete ordiną ant VDU filologo, japonų kalbos specialisto krūtinės kalbėjo Japonijos ambasadorė Kazuko Shiraishi.

A. Ališauskas 1969 m. pirmasis pradėjo versti Tekančios saulės šalies literatūrą į lietuvių kalbą tiesiogiai iš japonų kalbos. Jis išsamiai supažindino Lietuvos visuomenę su tūkstančius žydų ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje išgelbėjusiu Japonijos ambasadoriumi Lietuvoje Chiune Sugihara, jo asmenybe ir veikla.

A. Ališauskas įkūrė ir 1996-2008 m. vadovavo VDU Japonistikos centrui.

A. Ališauskas taip pat studijavo Japonijos verslo įmonių valdymo modelį, siūlė jį taikyti Lietuvai.

Sveikinimo ceremonijoje dalyvavęs Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, vienas kauniečio filologo mokinių, sakė: „Jeigu ne japonų kalbos pamokos pas A. Ališauską, jei ne pažintis su japonų kultūra, vargu ar būčiau tapęs ministru“.

Japonijos vyriausybė įteikti ordiną A. Ališauskui nusprendė dar lapkričio pradžioje. Be A. Ališausko, Japonijos ordiną Lietuvoje turi tik prezdientas V. Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.