„La Scala” pradeda sezoną smūgiu nacionaliniam orumui - R. Wagnerio „Lohengrinu”

Rytdienos premjerą viename svarbiausių pasaulio operos teatrų – Milano “La Scala” – lydi nervingas šurmulys, į kurį įsitraukė net politinės Italijos viršūnės.

J. Kafmannas (Lohengrinas) ir A. Harteros (Elzė) rengiasi premjerai.<br>„Reuters"
J. Kafmannas (Lohengrinas) ir A. Harteros (Elzė) rengiasi premjerai.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 6, 2012, 9:33 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:48 PM

Aprauda G. Verdi išdavystę

Skandalą sukurstė šalies žiniasklaida, papiktinta teatro sprendimo pradėti sezoną dviejų operos titanų Giuseppe’s Verdi ir Richardo Wagnerio 200-ųjų gimimo metinių išvakarėse vokiečių, bet ne italų kompoyitoriaus opera. Juk “La Scala” teatras vadintas G.Verdi muzikos namais!

“Argi vokiečiai pradėtų R. Wagnerio metus G.Verdi opera?!” – retoriškai klausė dienraštis “Corriere della Sera”. Anot italų spaudos, “Lohengrino” premjera – tai smūgis nacionaliniam pasididžiavimui ir dar tokiu metu, kai Italija jaučiasi politiškai ir ekonomiškai priklausoma nuo Vokietijos. Taigi nuoskaudų sąrašą esą pratęsė dar ir kultūrinis pažeminimas.

Pats šalies prezidentas Giorgio Napolitano buvo priverstas įsivelti į šį skandalą. Mat jis neketino atvykti į spektaklį dėl reikalų Romoje, o spauda paskleidė gandus, kad prezidentas sąmoningai boikotuos nekorektišką premjerą. Tačiau laiške “La Scala” muzikos vadovui Danieliui Barenboimui Italijos galva pavadino “Lohengrino” įžiebtą polemiką “nerimta” ir “patetiška”.

Kritiką savo adresu kaip juokingą atmetė ir teatro generalinis direktorius prancūzas Stephane’as Lissneris. Anot jo, sausio 15-osios “Falstafo“ premjera bus ne mažiau reikšminga už „Lohengrino“. Be to, kitą sezoną teatras pradės G. Verdi „Traviata“, o 2013-aisiais į „La Scala“ repertuarą įtrauktos ir G.Verdi operos „Nabukas“, „Aida“, „Don Karlas“, Requiem.

Ko gero, didžiausias kilusio triukšmo kaltininkas vis dėlto yra D.Barenboimas – aistringas R. Wagnerio mėgėjas. Būtent jo iniciatyva po Naujųjų Milane bus parodytos dar penkios šio kompozitoriaus operos, tarp jų – visas „Nybelungo žiedas“.

Amžina dvikova

G. Verdi ir R. Wagnerio dvikova prasidėjo dar šių kompozitorių laikais. Didysis vokietis bodėjosi G. Verdi kūrybos „banalybėmis“, o italų dievaitis traukė R.Wagnerį per dantį, esą šis, nesugebėdamas rasti tiesių ir paprastų kelių, važiuoja duobėtais. G.Verdi skaudindavo dirigentų, atliekančių R. Wagnerį „nelojalumas“ ir dar labiau – kritikai, įžvelgdavę jo paties kūryboje konkurento įtaką.

Tačiau mokslininkai pripažino, kad R. Wagnerio idėjos įrėžė kur kas gilesnį pėdsaką visuomenės sąmonėje negu G.Verdi, kurio įtaka neperžengė muzikos pasaulio ribų. Dešimt iš 13-kos R.Wagnerio operų laikomos didžiausiais visų laikų kultūros laimėjimais.

Kita vertus, G. Verdi kūriniai yra kur kas labiau priimtini masiniam skoniui. Dvylika iš 29 jo operų ir šiandien sudaro muzikinio teatro repertuaro branduolį, turi didesnę paklausą negu R. Wagnerio operos.

Vis dėlto italų pasirengimas nacionalinio herojaus G.Verdi metams, kaip pažymi kritikai, nė iš tolo neprilygsta vokiečių užmojams atšvęsti R. Wagnerio jubiliejų.

Dainuos vokiečių operos žiedas

Kad ir kaip būtų, „La Scala“ sezono atidarymas Milano globėjo Šv.Ambraziejaus dieną yra vienas labiausiai laukiamų Europos kultūros įvykių, kurio užkulisinės dramos ir raudonojo kilimo spindesys kartais užgožia netgi muziką. Įvykio kalibrą liudija kad ir svečiai, tarp kurių šiemet bus Europos komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso, Italijos premjeras Mario Monti ir penki ministrų kabineto nariai.

„Lohengrinas“ (muzikinis vadovas D. Barenboimas, režisierius Clausas Guthas) pristatys tikrą vokiečių operos žiedą – tenorą Joną Kaufmanną (Lohengrinas), bosą Rene Pepe (Heinrichas), sopraną Anją Harteros (Elzė).

Ypatingą dėmesį verta atkreipti į 43 metų miunchenietį J.Kaufmanną. Pastaraisiais metais kone kiekvienas jo operos vaidmuo tampa muzikos sezono įvykiu. Stilingai dainuojantis pačią įvairiausią muziką – nuo vokiškų, prancūziškų, itališkų dainų iki operų - solistas pelnė pripažinimą ir kaip vienas iškiliausių R.Wagnerio kūrybos interpretuotojų.

J.Kaufmanno debiutas Lohengrino vaidmeniu Miuncheno festivalyje 2009-aisiais tapo tarptautiniu operos sezono įvykiu. Vėliau artistas triumfavo Bairoito festivalio „Lohengrine“, sukūrė nepamirštamą Zygmundą „Metropolitan Opera“ teatro „Valkirijoje“.

„La Scala“ premjerą galės įvertinti ir Lietuvos operomanai – ji bus tiesiogiai traliuojama sostinės kino centre „Multikino“ Ozo prekybos centre. Seanso pradžia 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.