Šventes Kaunui siūlo ir architektai

Kūrybinių sąjungų atstovai vis aktyviau mėgina pagyvinti miesto gyvenimą. Naujų renginių miestiečiams šiemet ketina pasiūlyti architektai ir dizaineriai. Ar jų norus pagaliau išgirs valdininkai?

Kauno miesto šventė tradiciškai numatyta gegužės 24–26 dienomis. Svarstoma galimybė šiemet jos renginius sujungti su švente „Hanza Kaunas“.<br>M. Patašius
Kauno miesto šventė tradiciškai numatyta gegužės 24–26 dienomis. Svarstoma galimybė šiemet jos renginius sujungti su švente „Hanza Kaunas“.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

2013-01-13 13:08, atnaujinta 2018-03-13 20:54

Miesto savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyrius baigia dėlioti šių metų kalendorių, kuriame numatoma, kokie kultūros renginiai ir šventės laukia kauniečių.

Daugelis renginių – tradiciniai, kauniečiams jau įprasti. Numatytos ir kelios naujos šventės. Ar jos bus deramai finansuojamos, paaiškės vasarį.

Rengs naują festivalį

Didžiausių naujovių šiais metais kauniečiams pasiūlys architektai ir dizaineriai.

Gegužės 4–12 dienomis vyks „Dizaino savaitė“. Prieš kurį laiką jaunieji dizaineriai organizuodavo renginį „Popieriukas“. Praėjus keletui metų dizainerių bendruomenė nusprendė susivienyti ir solidžiai bei profesionaliai pristatyti savo kūrybą, darbus.

„20 įvairių šviečiamųjų ir pramoginių renginių, parodų, kūrybinių dirbtuvių vyks įvairiose miesto erdvėse“, – sakė Lietuvos dizaino forumo atstovas Giedrius Bučas.

Šiemet pirmą kartą ketinama surengti Kauno architektūros festivalį „KAFe-2013“. Numatyta, kad renginiai vyks rugsėjo 1 – spalio 30 dienomis „Žalgirio“ arenoje, parodų salėse ir įvairiose miesto erdvėse.

„Tai bus tarptautinis festivalis, kurio metu vyks seminarai, ekskursijos, kursai, bus kalbama apie paveldosauginę ir šiuolaikinę architektūrą. Siekiama parodyti architektūros ir kūrybinių pramonių reikšmę miesto ir šalies ekonomikai“, – teigė Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus atstovas Gintaras Balčytis.

Aikštėje šaudys patranka

Kauniečių ir miesto svečių gegužės – rugsėjo mėnesiais lauks ir nauja smagi ceremonija Rotušės aikštėje.

Karybos paveldo klubas „Kauno pavieto laisvieji šauliai“ kiekvieną sekmadienį ketina 3 kartus saliutuoti iš XIX amžiaus patrankos.

Tai atliks klubo nariai, apsirengę XVIII amžiaus pabaigos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės uniformomis. Norima rengti ir kitas istorines ceremonijas.

Seimas 2013 metus yra paskelbęs tarmių metais. Miesto kultūros centrai ir bibliotekos ketina rengti šventes bei koncertus, susijusius su Kauno regiono ir kitomis Lietuvos tarmėmis. Renginiai įvairiose miesto vietose vyks visą šiltąjį metų periodą.

Minės skrydžio metines

Pernai daugiausia lėšų – 250 tūkstančių litų – buvo skirta Napoleono persikėlimo per Nemuną rekonstrukcijai ir su ja susijusiems renginiams. Šiemet Kaune ketinama daugiau dėmesio skirti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui.

Visą liepos mėnesį vyks įvairūs renginiai, aviacijos šventė, sporto varžybos, bėgimo maratonas, koncertai. Mieste lankysis delegacijos iš įvairių užsienio šalių.

Kauno miesto šventė tradiciškai numatyta gegužės 24–26 dienomis. Jos scenarijus ir galimybė renginius sujungti su kita kauniečių pamėgta švente „Hanza Kaunas“ dar svarstomi.

Pinigus skirs tik vasarį

Miesto savivaldybė ketina paremti 35 šventes, kino, meno, muzikos festivalius ir įvairius kitus renginius.

Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas teigė, kad renginių kasmet daugėja, į miesto gyvenimą įsitraukia įvairių meno sričių, architektų bendruomenės.

„Tai džiugina, nes profesionalai sugeba surengti aukštesnio meninio, kultūrinio, intelektinio lygio renginius“, – sakė vedėjas.

Ar naujų vėjų į miesto gyvenimą įpūsti bandantys kūrėjai bus suprasti ir valdininkams pasirodys reikalingi, ar gaus pakankamą paramą savo projektams, paaiškės vasario mėnesį, svarstant miesto biudžetą.

Šiemet miesto renginiams iš dalies finansuoti bus prašoma 1 mln. 300 tūkst. litų. Tiek gauti iš biudžeto greičiausiai nerealu. 2011 metais renginiams paremti buvo skirta 970 tūkst., 2012 metais – 600 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.