R. Tuminui Maskvoje įteikta Stanislavskio premija (papildyta)

Teatro režisierius Rimas Tuminas už spektaklį „Prieplauka“ įvertintas Konstantino Stanislavskio 2012-ųjų metų premija, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2013, 3:33 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:41 PM

Spektaklis pastatytas minint Vachtangovo teatro 90-ąjį jubiliejų. Šiam teatrui R. Tuminas vadovauja nuo 2007-ųjų.

„Prieplauka“ pastatyta remiantis B. Brechto, I. Bunino, F. Dostojevskio, F. Durrenmatto, A. Millerio, A. Puškino kūrinių motyvais. Žiūrovams Maskvoje pirmą kartą šis didelis pastatymas, kuriame vaidina per 80 aktorių, parodytas 2011-ųjų lapkritį.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ jau anksčiau pranešė, kad be spektaklio „Prieplauka“, apdovanojimą taip pat gavo muziejus „Davido Borovskio dirbtuvės“. Kaip sakė vienas iš žiuri narių, režisierius Sergejus Ženovačas, „daugiau niekur pasaulyje nėra muziejaus, skirto teatro dailininkui. Tai unikalus reiškinys – sukurtas ne šiaip sau muziejus, o dailininko dirbtuvės, pakeitusios teatro mąstymą ir teatro estetiką“.

O trečiuoju „Sezono įvykiu“ tapo knyga, skirta režisieriaus Anatolijaus Efroso spektakliams „Žuvėdra“ ir „Trys seserys“.

Nominacijos „Už indėlį į Rusijos teatro plėtrą“ nugalėtoju žiuri vienbalsiai pripažino teatro ir kino aktorių Sergejų Jurskį. Premija „Už indėlį į pasaulinio teatro plėtrą“ skirta dviem artistams – Martinui Wuttke ir Klausui Mariai Brandaueriui.

Nuo 1995 metų Tarptautinė Stanislavskio premija skiriama aktoriams, režisieriams, teatro pedagogams, teatro proceso tyrinėtojams bei organizatoriams.

Žiuri vadovauja Rusijos Jaunimo teatro meno vadovas Aleksejus Borodinas. Tarp žiuri narių taip pat yra Olegas Tabakovas, Sergejus Ženovačas, Aleksejus Bartoševičius, Konstantinas Raikinas, Liudmila Maksakova, Inna Solovjova, Zeinab Seid-Zade.

Prieš vienerius metus K. Stanislavskio premija buvo įteikta kompozitoriui Faustui Latėnui.

R. Tuminas: "Teatro istorija - tai artistai"

Spektaklį "Prieplauka" R. Tuminas pastatė Maskvos J. Vachtangovo teatro
90-mečiui 2011-ųjų spalį.  Scenoje jis subūrė visų kartų aktorius -- nuo
korifėjų iki ką tik kūrybinį kelią pradėjusių artistų.

Kaip rašė rusų teatro kritikai, visi ankstesni R. Tumino režisuoti spektakliai J. Vachtangovo teatre nuo "Prieplaukos" kranto atrodo tik kaip patyrusio kapitono atsargiai brėžiamas maršrutas namų link.

Ir štai prie jos prisišvartavo didžiulis laivas, vardu "Vachtangovo teatras". Su didžiuliu istorijos, kūrybinių laimėjimų ir atradimų, žmogiškųjų dramų kroviniu.

"Kaip puiku, kad teatro jubiliejaus proga jo scenoje karaliauja tik menas ir talentas. Tai ir yra šventė, -- rašė teatro apžvalgininkė Jelena Larina. -- R. Tuminas ją dovanoja artistams, o artistai -- žiūrovams, ir visi supranta, kad J. Vachtangovo teatras gyvas ir kelia bures į naujas keliones."

Teatro istorija, režisieriaus įsitikinimu, tai artistai. Todėl į sceną kilo meistrai -- Julija Borisova, Liudmila Maksakova, Vladimiras Etušas, Jurijus Jakovlevas, Vasilijus Lanovojus, Viačeslavas Šalevičius, Irina Kupčenko, Sergejus Makoveckis, Jevgenijus Kniazevas.

R. Tuminas kruopščiai parinko kiekvienam tinkamiausią medžiagą. Svarbiausias kriterijus -- nepakartojama aktoriaus asmenybė. V.Šalevičius -- Galilėjo Galilėjus. J. Borisova -- Klara Cachanasjan iš Friedricho Durrenmatto "Damos vizito". V. Lanovojus nuostabiai skaito Sergejų Puškiną. V. Etušas -- išmintingas ir komiškas senas žydas Georgijus Solomonas, senų baldų pardavėjas.

L. Maksakova -- senoji grafienė iš Fiodoro Dostojevskio "Lošėjo", kurios palikimo laukia jos prasilošęs sūnėnas, o ji, užuot mirusi, vieną vakarą pralošia rulete visą savo turtą.

S. Makoveckis -- Williamo Shakespeare'o Ričardas III. J. Jaovlevas pasirinko Ivano Bunino "Tamsiąsias alėjas". O 95 metų Galina Konovalova sužibėjo R. Tumino režisuotoje miniatiūroje irgi pagal vieną I. Bunino apsakymų.

Tai ne tik nueito kelio apibendrinimas, bet ir pradžia, atgimimas. Vienas spektaklio "Prieplauka" dalyvių ir pagrindinių teatro artistų J. Kniazevas prisipažino: "Galiu sugiedoti odę J.Vachtangovo teatrui. Man norėtųsi, kad jaunimas pajustų tą meistriškumą, apie kurį iš lūpų į lūpas perduodama nuo 1921-ųjų. Didžiuojuosi šiuo teatru, savo moykykla, mūsų trupe ir labai džiaugiuosi, kad Rimas sugalvojo tokį neįprastą reginį."

Paklaustas, kaip atrodo J. Vachtangovo teatras jo akimis, R. Tuminas sakė: "Jis inteligentiškas, gražus, išdidus, nepriklausomas, trokštantis laisvės. Jis -- disidentas. Mes visi disidentai, emigrantai. Mums atrodo, kad turime kur nors išvykti. Bet mes liekame arba sugrįžtame. Mes visi šioje prieplaukoje gyvenimo keleiviai."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.