Geteborgo kino festivalyje - režisierės M. Dauliūtės filmo premjera

36-ajame tarptautiniame Geteborgo kino festivalyje (Švedija) sausio 26-ąją bus parodytas lietuvių režisierės Martos Dauliūtės filmas „Antra klasė“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:40 AM

M. Dauliūtė gimė Šiauliuose. Prieš dešimtmetį išvyko į Švediją, kur 2008 m. Geteborgo kino akademijoje įgijo kino režisūros bakalaurą, o šiuo metu dirba prodiusere ir režisiere, yra Švedijos nepriklausomų kino kūrėjų asociacijos valdybos pirmininkė. Prieš ketverius metus M. Dauliūtės trumpo metražo filmas „Trys dienos“ dalyvavo Lietuvoje rengiamo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ konkursinėje programoje. Filmo „Antra klasė“ premjera Lietuvoje 2012 m. įvyko per kino forumą „Scanorama“.

Filmo „Antra klasė“ tema - darbo migracija. M. Dauliūtė įsitikinusi, kad tai fenomenas, išryškinantis žmogaus vertę ir gebėjimą išlikti, kapitalizmo grimasas ir emigrantus „tiekiančios“ šalies bėdas.

Periodiškai į Švediją padirbėti išvykstančių lietuvių gyvenimą filmu parodžiusi režisierė neslepia, kad mūsų šaliai derėtų atsikratyti savotiško socialinio rasizmo, tuo labiau kad emigrantai, dažnai įsivaizduojami itin stereotipiškai, gali pasirodyti visai ne tokie, kokius matyti nori į juos anapus ekrano žiūrėti susėdę prasigyvenę miestiečiai.

Savo išgyvenimus iš pažiūros tvirti vyrukai režisierei atskleidė nenoriai – reikėjo pelnyti jų pasitikėjimą. M. Dauliūtė kartu su švede filmo prodiusere ir kolege Elisabeth Marjanovic Cronvall išgirdo ir uždarbiauti važinėjančių vyrukų pasiūlymų kartu išgerti, ir tiesiog apsikabinti, kai trūksta žmogiškos šilumos. Kukliame darbininkų bendrabutyje gyvenantys lietuviai, su aušra skubantys dirbti į miškus, neslėpė, kad sunku ir fiziškai, ir psichologiškai.

Šis filmas atvirai ir iš arti atskleidžia emigrantų iš Lietuvos buitį, juokina ir graudina saviironija ir nuoširdumu. Priverčia tapatintis su filmo herojais net tuos, kurie lyg ir nepriklauso „antrai klasei“. Tai kartu ir nūdienos dokumentas apie socialinę klasę ir pagarbą, darbo ir žmogaus vertę, atveriantis galimybę pažvelgti į emigracijos problemą globalizacijos sukeltų santykių fone.

Po filmo premjeros Geteborgo kino festivalyje įvyks diskusija, kurią moderuos žinomas Švedijos kino kritikas Hynekas Pallas. Diskusijoje taip pat dalyvaus filmo herojai Edvardas Jurgilas, Artūras Andriukaitis, Kristina Rimkutė ir Viktorija Sucheckaja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.