Parodos stenduose - 1863-iųjų sukilimo vaizdai

Kilnojamoji paroda „1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grottgerio kūrybos cikluose „Polonia“ ir „Lituania“ penktadienį atidaryta Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje. Ja pradedama 2013 m. Lietuvos muziejų kelio „1863 metų sukilimo istorinė atmintis“ programa.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 25, 2013, 7:49 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:51 AM

Premjeras Algirdas Butkevičius atidarydamas 1863-iųjų sukilimui skirtą parodą sakė, kad ši data svarbi tiek lietuvių, tiek lenkų tautos laisvei.

„Lietuvos istorijoje 1863 metų sukilimas ir jo nuslopinimas labai svarbus mūsų valstybingumui - po viešų mirties nuosprendžių,  masinių trėmimų ir lietuviškos spaudos uždraudimo pagaliau buvo įsitikinta savo valstybės reikalingumu. Juk Muravjovo žiaurumai  pagimdė knygnešių armiją, o po lietuviško žodžio netruko ateiti ir Vasario 16-oji“, - parodos atidarymo svečiams sakė premjeras.

Ministras pirmininkas taip pat pastebėjo, kad 150-osios sukilimo metinės plačiai minimos ir Lenkijoje, nes šis istorinis įvykis reikšmingas ne tik lietuvių, bet ir lenkų tautos laisvei.

„Šlovinga istorija turi įkvėpti mus naujiems darbams. Tikiuosi, kad netrukus Varšuvoje su premjeru Donaldu Tusku mes galėsime pakalbėti ir apie santykių perspektyvą. Jos neturėti reikštų išduoti 1863 metų dvasią“, - sakė Vyriausybės vadovas.

2013–uosius 1863 metų sukilimo metais pernai paskelbė Seimas.

Parodoje eksponuojamas lenkų dailininko A. Grottgerio (1837–1867) spalvota kreida pieštų kūrinių rinkinys, kurį sudaro du ciklai „Polonia“ (1863) ir „Lituania“ (1864–1866). Parodoje demonstruojami ne originalai, o atspaudai. Ciklo „Lituania“ originalai, o ciklo „Polonia“ heliograviūros šiuo metu saugomos Lenkijoje, Krokuvos nacionaliniame muziejuje.

Lenkų dailininkas A. Grottgeris politinius įvykius Lenkijoje, po kurių prasidėjo 1863 metų sukilimas Lenkijoje ir Lietuvoje, stebėjo iš Vienos. Prasidėjus ginkluotai kovai, paveiktas jį pasiekusių naujienų iš jau sukilimo apimtų, rusų užgrobtų žemių sukūrė ciklą „Polonia“.

Parodą papildo sukilimui skirtos autorinės laidos iš Lietuvos radijo ir televizijos archyvo bei 1863 metų sukilimo sukakčiai rengiamos knygos „Mūsų ir Jūsų laisvės veidai“ (sudarytojas Vilius Kavaliauskas) fragmentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.