Bibliotekininkė savo namų svetainę užleido skaitytojams

Antanašės gyvenvietės (Rokiškio r.) pakraštyje, tarp kitų mūrinukų stovintis vadinamasis „alytnamis“ – namas kaip namas, tokių kiekviename didesniame kaime ne vieną rastume. Tačiau šiame Ritės ir Ričardo Gernių name jau 12 metų geriausias kambarys paskirtas viešajai bibliotekai, knygomis aprūpinančiai apie 300 šių apylinkių gyventojų. Tokia bibliotekininkės namuose įsikūrusi biblioteka – vienintelė Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 28, 2013, 7:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:27 AM

Daugiau nei 30 metų bibliotekininke dirbanti 51-erių R. Gernienė dėl to, kad kadaise priglaudė Antanašės biblioteką po savo namų stogu, didvyre nesijaučia. Kadaise gyvenvietės biblioteka veikė Antanašės dvare. Tačiau 2000-aisiais metais sumanius dvarą parduoti, kitos vietos bibliotekai įkurdinti kaime nebuvo surasta, imta kalbėti, kad šį Rokiškio viešosios bibliotekos filialą reikia uždaryti.

Tuomet R. Gernienė ir pasiūlė biblioteką perkelti į jos šeimos „alytnamį“. „Kadangi tiko sąlygos, bibliotekai skirta patalpa turėjo atskirą įėjimą, vadovybė sutiko, kad Antanašės biblioteka įsikurtų mano namuose“, – lrytas.lt pasakojo bibliotekininkė, tokiu būdu išsaugojusi ir savo darbo vietą.

Į didžiausią, 25 kv. metrų dydžio, kambarį kelis tūkst. knygų iš dvaro perkraustę sutuoktiniai Gerniai tikėjosi, kad knygų karalyste jų namai bus metus kitus. Tačiau dar kartą pasitvirtino posakis, kad nieko nėra pastovesnio už laikinumą. Kaimo biblioteka sutuoktinių name veikia jau dvyliktus metus. Per tą laiką užaugo ir kitur įsikūrė Gernių sūnus bei dukra, o biblioteką eina jau ir kai kurių skaitytojų atžalos.

Ilgametė bibliotekininkė pastebi, kad keičiasi ir knygų mados. Jei prieš dešimtmetį kitą populiariausios buvo "Drąsiųjų kelių" ar "Zenito" serijos knygos, tai dabar karaliauja šiuolaikiniai detektyvai, lietuvių autorių kūriniai. Vaikai ypač ieško "Hario Poterio".  Apylinkių gyventojai mielai ieško ir knygų ar žurnalų apie sveikatą, rankdarbius, maisto gaminimą. Jei kokio skitinio bibliotekoje nėra, R. Gernienė jį užsako ir parveža ir Rokiškio bibliotekos.

R. Gernienė pastebi, kad dažniausiai pomėgį skaityti vaikai perima iš tėvų – jei šie mėgsta skaityti, tai ir vaikų rankose dažniau knyga atsiduria. Tiesa, kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Antanašėje, vaikų pomėgį skaityti knygas nukonkuruoja kompiuteris. „Iš dalies gerai, kad kaimo vaikai mažiau turi kompiuterių – daugiau laiko knygoms skaityti atranda“, – sako bibliotekininkė.

Aišku, ir į jos namuose veikiančią biblioteką aplinkinių kaimų vaikai atskuba ne tik knygų pasikeisti, bet ir kompiuteriu pažaisti. Du lankytojams skirti kompiuteriai beveik nebūna laisvi, vaikai prie jų praleidžia po valandą, po to užleidžia vietą kitiems.

Bibliotekos kompiuteriais džiaugiasi ir vyresni Antanašės gyventojai. Ne vienas jų čia išmoko kompiuterinio raštingumo pradmenų, naudotis internetu. Viena tokių bibliotekos lankytojų – antanašietė Gražina Pitrėnienė džiaugiasi, kad tai buvo puiki proga pramokti kompiuterinio raštingumo, tuo labiau, kad kompiuteriu naudotis tenka ir darbe – Obelių parduotuvėje, ir namuose .

Antanašėje gyvenanti Jolanta Paukštienė taip pat dažnai užsuka į Gernių namuose veikiančią biblioteką. Moteris džiaugiasi čia randanti įvairių žurnalų, o jos abiturientas sūnus šioje bibliotekoje suranda tokių mokslams reikalingų knygų, kurios bibliotekoje Obeliuose, kur gyvena daugiau vyresnių klasių mokinių, būna išgraibstytos.

Antanašiečiai juokauja, kad savo namus biblioteka pavertusiems Gerniams už kantrybę reikėtų medalį duoti – kartais, kokios knygos pritrūkę, žmonės į bibliotekininkės beldžiasi ir po darbo valandų ar savaitgalį, o jei sueina būrelis skaitytojų ir ankštokoje patalpoje nesutelpa prie knygų lentynų, bibliotekininkė juos ir į savo virtuvę pakviečia, arbata pavaišina.

Kaimo biblioteka Gernių svetainėje veiks nebeilgai. Tikimasi, kad jau šiemet Antanašėje bus baigtas suremontuoti prieš penkerius metus Rokiškio rajono savivaldybės lėšomis nupirktas namas, kuriame įsikurs kaimo bendruomenės namai ir persikels biblioteka. Šiam naujam gyvenvietės kultūros židiniui įrengti iš Europos sąjungos fondų buvo skirta daugiau nei 140 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.