Šiauliuose duris atvėrė unikalus lėlių muziejus

Trečiadienį Šiauliuose duris atvėrė „Nacionalinių lėlių muziejus“, kuriame eksponuojama per 900 lėlių iš 97 pasaulio šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 30, 2013, 5:32 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:30 PM

Į Šiaulių miesto centre, greta Šiaulių turizmo informacijos centro, įsikūrusį unikalų muziejų visos lėlės atkeliavo iš šiaulietės Elvyros Balčiūnaitės buto.

Šiaulių Didždvario gimnazijoje anglų kalbos mokytoja dirbusi, bei neetatine ekskursijų vadove buvusi, E. Balčiūnaitė lėles rinko net 36 metus.

„Viskas prasidėjo nuo dovanų gautos latvių pasakų herojaus Lačplėsio lėlės. Pradėjusi rinkti lėles jų parsiveždavau iš ekskursijų po tuometinę Sovietų sąjungą. Susipažinau su lėlių kolekcionieriais, su kuriais keisdavausi lėlėmis. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jų parsiveždavau ir iš kelionių užsienyje“, - portalui lrytas.lt sakė E. Balčiūnaitė.

Pradėjusi kolekcionuoti lėles anglų kalbos mokytoja dirbusi E. Balčiūnaitė iš pradžių pasišovė surinkti anglakalbių šalių lėlių kolekciją.

Šiaulietės surinkta lėlių kolekcija dar 2001 metais buvo eksponuota Šiaulių TIC, ši kolekcija buvo demonstruota Jonavoje, Mažeikiuose, Kuršėnuose.

Idėja E. Balčiūnaitės surinktą lėlių kolekciją paversti lėlių muziejumi kilo Turizmo informacijos asociacijos prezidentei Danutei Mažeikaitei.

Iš pradžių dėl muziejaus įkūrimo buvo tartasi su Vilniaus valdžia, tačiau galiausiai D. Mažeikaitė dėl muziejaus įkūrimo kreipėsi į Šiaulių miesto merą Justiną Sartauską.

Lėlių muziejaus įkūrimo idėją palaikęs J. Sartauskas sakė, kad tokie maži akcentai suteikia miestui savitumo.

„Gerbiu savo kolekciją muziejui dovanojusią E. Balčiūnaitę, todėl manau yra teisingiausia, kad toks muziejus bus įkurtas mieste, kuriame ji gyvena ir kada tik panorėjusi galės išvysti savo surinktas lėles“, - sakė Turizmo informacijos asociacijos prezidentė D. Mažeikaitė.

Už savo pinigus pirktas lėles muziejui dovanojusi E. Balčiūnaitė sakė, kad jai nebuvo gaila atsisveikinti su šia kolekcija. „Sau pasilikau tik kelias man ypač brangias lėles, o visas kitas atidaviau be jokio gailesčio. Jos čia bus gyvos, nes jas matys žmonės“, - portalui lrytas.lt sakė lėlių kolekciją muziejui dovanojusi šiaulietė.

Duris atvėrusiame Nacionalinių lėlių muziejuje vyks įvairūs renginiai ir susitikimai - kas mėnesį bus skelbiama šalis-svečias, kurios ambasados atstovai bus kviečiami čia atvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?