Su premjera Kaune į sceną grįžta šokėjas N. Juška

Lietuvos baleto primarijų Nerijų Jušką užklupusi trauma ilgam nutraukė artisto pasirodymus scenoje. Jis gijo ilgai, sklandė gandai, kad Nerijus gali į sceną nebegrįžti.  Bet štai gera žinai baleto gerbėjams – N. Juška šoks Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklio „Notrdamo legenda“ premjeroje per simbolinę meilės dieną vasario 14-ąją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:02 PM

Paklaustas, ar po tokios sudėtingos traumos nebijo šokti, menininkas atsakė: „Mūsų, baleto šokėjų, darbas visuomet rizikingas. Trauma gali užklupti bet kada tiek scenoje, tiek per repeticiją. Tiesiog apie tai nereikia galvoti, tik tinkamai vertinti savo galimybes.“

 Kalbėdamas apie būsimą premjerą, artistas neslėpė džiaugsmo, kad po priverstinės pauzės šokti pradeda būtent šio teatro, su kuriuo jį sieja net 15 metų draugystė, scenoje.

 “Kai spektaklio kūrėjai pasiūlė vaidmenį, nesudvejojau nė akimirkos, juolab kad man, kaip profesionalui, po klasikos šokti modernųjį šokį nėra labai sudėtinga, o ir darbas tokiame profesionaliame kolektyve teigia malonumą bei daugybę teigiamų emocijų” – neslėpė primarijus, net neabejodamas būsimojo spektaklio sėkme.

Esmeraldą premjeriniame  spektaklyje  šoksianti Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto trupės solistė Justina Vitkutė sakė, kad kuriamas vaidmuo jai labai savas ir daug kartų išgyventas, mat V. Hugo romanas „Paryžiaus katedra“ vienas jos mėgstamiausių. Kalbėdama apie spektaklio choreografiją, Justina įsitikinusi, jog tai tikras džiazas - daug kūno laisvės reikalaujantys judesiai, naujas choreografijos stilius, atveriantis didžiules galimybes kūrybai ir improvizacijai.

 „Nors spektaklis – žinoma meilės istorija, teatro scenoje ji atgimsta naujai. Kaip ir mūsų personažai, kiekvienas jaučiame ir mylime skirtingai, išgyvename šviesiuosius ir tamsiuosius meilės periodus. Tačiau tai nereiškia, kad esame „blogi“ – intrigavo balerina, palikdama žiūrovui teisinti ar smerkti artistų kuriamus herojus.

 Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Greta Gylytė spektaklyje taip pat atliks Esmeraldos vaidmenį. Sulaukusi pasiūlymo šokti Kaune balerina širdies gilumoje jautė didžiulį nerimą, tačiau nedvejodama priėmė aplinkybių pamėtėtą iššūkį. Atvykusi į Kauną šokėja atrado nedidelę, bet profesionaliai dirbančią trupę. Smagiai nuteikė ir tai, kad visi artistai nuo pat pirmos akimirkos buvo atidūs, paslaugūs, draugiški, rūpinosi, kad viešnia nepasiklystų klaidžiuose teatro koridoriuose, kad nieko netrūktų grimo kambaryje. Šiltas kolegų priėmimas iš karto nuteikė rimtam darbui. Ir tik kai spektaklis ėmė  lipdytis, Greta prisipažino, kaip sudėtinga šokti spektaklyje, kur šokio stilius, choreografiniai sprendimai visiškai kitokie nei klasikinio baleto.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Genadijus Žukovskis spektaklyje „Notrdamo legenda“ atliks Grenguaro vaidmenį. Kalbėdamas apie spektaklį šokėjas neslėpė: „Nuo klasikos pereiti prie šiuolaikinio šokio ne taip paprasta. Reikia stipriai tobulinti judesius, nes plastika čia kitokia – modernusis šokis „susirinko“  geriausius elementus iš klasikinio baleto, pantomimos, džiazo, akrobatikos.  Ši meno rūšis iš kiekvieno šokėjo reikalauja didelių fizinių pastangų, stipraus psichologinio pasirengimo."

Šokio spektaklį „Notrdamo legenda“ Kauno valstybinio muzikinio teatro žiūrovas išvys vasario 14-ąją. Spektaklio statytojas – choreografas Aleksandras Jankauskas. Ko gero, vienintelis šalyje įvertintas Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos „master class“ sertifikatu šokio meistras pagal žinomą Victoro Hugo dramą „Paryžiaus katedra“ parašė ir libretą –istoriją apie didelę aistrą ir amžiną meilę, blogio ir gėrio kovą, rūpestį ir atsidavimą, puikybės ir dorovės akistatą.

Savo pasakojime choreografas į pirmą planą kelia pagrindinės veikėjos Esmeraldos tragediją, kurią mato jos akimis, vengdamas tradicinių pamokymų apie meilę. Greičiau atvirkščiai - spektaklyje atsiranda išskirtinė galimybė atidžiau patyrinėti šį galingą ir paslaptingą jausmą, pažvelgti į savo paties vidų, suvokti, kad nežabotos žmogaus ydos gali suteršti visa, kas gryna, didinga, o šiuos procesus sustabdyti gali tik mirtis. Populiarią meilės istoriją pasakodami šokiu ir plastika, spektaklio statytojai žudančiai neapykantai priešpriešina meilės jausmo metamorfozę ir žmoniškumą. 

Spektaklio muzikos autorius ir kompiliatorius - kompozitorius Antanas Jasenka, dirigentas - Jonas Janulevičius. Be originaliosios muzikos, spektaklyje skambės ir nemažai melodijų iš garsiojo Riccardo Cocciante miuziklo „Paryžiaus katedra“, kurias atliks teatro solistai. Scenografiją pastatymui kuria Artūras Šimonis, kostiumų ir grimo dailininkė Rūta Biliūnaitė, vaizdo instaliacijų autorius Vladas Šerstobojevas. Spektaklyje kartu su Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto trupės artistais šoks ir pripažinti Lietuvos baleto atlikėjai bei puikiai pasirodę šokio spektaklyje „Dulkių spindesys“ choro artistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.