Žmonių, sliekų ir vaiduoklių gyvenimą aprašęs pajūrio prozininkas neatsisveikino su skaitytojais

Atpažinę save R. Černiausko prozoje vakaro dalyviai ne rūstavo dėl„iškraipytų profilių“, o džiaugėsi, jog kažkada jų pasakotos istorijos tapo medžiaga, kurią rašytojas žaismingai įpynė į savo novelių siužetus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 5, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:53 PM

Į rinkinį sugulusios linksmos, grakštaus stiliaus novelės primena R. Černiausko literatūrinės karjeros pradžią - jį išgarsinusią antrąją knygą „Gusto istorijos“, kurioje šmėsčioja, išminties perlus žarsto liaudiškos filosofijos pritvinkęs linksmasis keistuolis, esantis visur ir niekur. Panašia dvasia alsuoja paskutinioji R. Černiausko knyga. Dar spėjęs noveles įteikti leidėjams rašytojas knygos pasirodymo nesulaukė.

Bibliotekos salėje susirinkę R. Černiausko kūrybos gerbėjai, bičiuliai, plačiųjų kultūros dirvonų artojai šioje knygoje galėjo atpažinti save - autorius šmaikščiai pavaizdavo juos ir tą aplinką, kurioje gyveno. Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriui daug metų vadovavęs R. Černiauskas artimiausius draugus pavertė novelių personažais.

Vienas jų - Klaipėdos krašto rašytojų vedlio pareigas iš R. Černiausko perėmęs prozininkas Juozas Šikšnelis (anksčiau pasirašinėjo slapyvardžiu Raidas Dubrė). Jis pažymėjo, jog pakliūti į literatūros istoriją nėra lengva: „Vis dėlto kviečiu visus, kurie skaitys šią knygą, atsiriboti nuo pavardžių, skaičių, datų ir kitokių faktų. „Miestelio istorijas“ patarčiau skaityti kaip grožinį kūrinį, pamirštant, kas yra autorius. Tada pajusite tikrąjį malonumą, atsiskleis R. Černiausko talentas“.

Ne vieną knygą vaikams parašęs R. Černiauskas savo novelėse vėl švelniai ironizuoja, pasitelkdamas satyros ir grotesko elementus vaizduoja savo bendraamžius, sutelkia dėmesį į jų poelgius ir užmojus, kurie būna keisti, nenuspėjami, o kartais galbūt netgi prasilenkiantys su žmonėms įprasto elgesio taisyklėmis arba sveiku protu.

Pagrindiniai R. Černiausko novelių herojai - ne vien tik rašytojai, bet ir reiklūs pastarųjų kūrybos vertintojai (literatūrologai), politikos veikėjai. „Gera yra tokia knyga, kurią gali paimti į rankas ir skaityti įvairaus amžiaus žmonės. „Miestelio istorijas“ galima vertinti kaip dar vieną akivaizdų įrodymą, kad R. Černiauskas gerai rašė visiems - ir vaikams, ir suaugusiems“, - tvirtino jaunosios kartos literatūrologas Ramūnas Čičelis.

Knygą pristačiusi rašytojo duktė Rimantė Černiauskaitė prisipažino, kad tėvas buvo išmintingas ir jautrus psichologas, puikiai suprasdavęs ją ir dvi seseris: „Aš iki šiol su juo sapnuose dažnai pasikalbu apie viską, prašau patarimų, kai būna labai sunku. Niekur jis neišėjo, šioje knygoje aiškiai girdžiu tėvo balsą. Jis man - lyg gyvas“.

Knygą puošia dailininko, dienraščio „Lietuvos rytas“ karikatūristo Jono Varno piešiniai. Kažkada iliustravęs ir R. Černiausko „Gusto istorijas“ dailininkas teigė jokios sąžinės graužaties nejaučiąs: „Viskas puikiai pavyko. Nusivežiau rankraštį į Palangą, arčiau moterų pliažo, kur jaučiu didesnę kūrybos potenciją, ir padariau viską, ko reikėjo. Sutikęs Rimą kitame pasaulyje galėsiu ramiai žvelgti jam į akis“.

Atpažinę save R. Černiausko prozoje vakaro dalyviai ne rūstavo dėl„iškraipytų profilių“, o džiaugėsi, jog kažkada jų pasakotos istorijos tapo medžiaga, kurią rašytojas žaismingai įpynė į savo novelių siužetus.

Liežuvis dažniau atsirišdavo prie alaus bokalo, todėl kai kurie vėliau abstinencijos keliu pasukę plunksnos broliai apgailestavo - po to R. Černiauskas su jais bendraudavo santūriau, gal nieko nebesitikėjo. „Išpildėme paskutinįjį M. Černiausko norą - jo „Miestelio istorijos“ jau pasirodė knygynuose“, - džiaugėsi knygos redaktorė Onutė Gudžiūnienė.

R. Černiauskas netikėtai išėjo Anapilin prieš kelerius metus, vos sulaukęs 60 metų. Rašytojas paliko dar vieną neišleistą savo romaną apie poemos „Metai“ autoriaus Kristijono Donelaičio gyvenimą ir kūrybą.

Keturiolikos knygų vaikams ir suaugusiems autorius R. Černiauskas Vilniaus universtete baigė matematikos studijas, dirbo pedagogu. Jis domėjosi ne tik žmonių, bet ir įvairiausių augalų, gyvių, mistiškų būtybių gyvenimu. Mažųjų skaitytojų valia jo kūrinys „Vaikai ir vaiduokliai“ 2010-aisiais pripažintas Metų knyga. Daugelio literatūros premijų laureatui suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro žiedas.

Klaipėdos „Senamiesčio“ barą, kur po parodų atidarymų ir knygų pristatymų R. Černiauskas su draugais dažnai užsukdavo, puošia jį primenantis mažosios plastikos elementas - iš bloknoto lapelio besišypsantis bronzinis sliekas. Jį poetės Dalios Bielskytės ir kitų rašytojo draugų paprašytas sukūrė skulptorius Sergejus Plotnikovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.