Taivano knygų mugėje – susidomėjimas A. Urbonaitės romanu

Taivano knygų mugėje pristatytas rašytojos ir „Lietuvos ryto“ žurnalistės Audronės Urbonaitės romanas „Cukruota žuvis“. Į vieną didžiausių Azijoje knygų mugių, kurioje dalyvauja JAV, Kinijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių atstovai, rašytoją pakvietė Taivano kultūros ministerija bei Taipėjaus misija Rygoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 7:09 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:32 AM

Taipėjuje A. Urbonaitė davė interviu Taivano centrinei naujienų agentūrai CNA. „Lietuvių žurnalistė ir rašytoja Taivane  pristato trumpo apsilankymo mūsų šalyje įkvėptą knygą,  pašiepiančią, kaip ji pati sako, europiečių arogantiškumą“, – taip  žurnalistė Christie Chen pristato Lietuvos autorę.

Ji cituoja A. Urbonaitę, teigiančią, kad „Azijos žmonės dirba sunkiai, o europiečiai yra tinginiai. Savo knygoje bandau pagrįsti, kodėl Azija yra pranašesnė už Europą.“

„Lietuvių autorė, kuri ėmėsi rašyti romaną 2006-aisiais po šešių mėnesių viešnagės Taivane, atskleidė, kad jos knyga gimtinėje sukėlė piktų diskusijų bangą, – rašo Ch. Chen. – Pernai išleistas romanas pasakoja apie lietuvių žurnalistę, kuri leidžiasi į maišyto kraujo anūkės ir kinės marčios paieškas Kinijoje, kad susipažintų su kinų gyvenimo būdu. Kai ji bando grįžti namo, patenka į absurdišką padėtį – jai užketamas kelias tiek į Lietuvą, tiek į Kiniją.

Knygoje daug komiškų detalių apie lietuvių ir kinų bendravimo nesusipratimus. Pasak autorės, ji pašiepia tuos, kurie mano žiną viską ir gali apsieiti be likusio pasaulio.“

57 metų A. Urbonaitė CNA sakė, kad mintis parašyti romaną, kurio veiksmas vyksta Kinijoje, jai kilo po apsilankymo Taivane ir išsamesnės pažinties su kinų kultūra. Rašytojos teigimu, vizitas paskatino ją  atskleisti, kaip mažai europiečiai ir kiniškai kalbantis pasaulis žino vieni apie kitus.

„Tiek lietuviai, tiek kinai mano, kad gali gyventi vieni, bet abi pusės turi mokytis viena iš kitos“, – sakė A. Urbonaitė CNA.

Ji pridūrė romanui suteikusi satyrinių spalvų todėl, kad mananti, jog žmonėms sveika pasijuokti  iš savęs.

„Jeigu žmonės geba pasijuokti iš savęs, skirtingų tautybių atstovai gali pradėti statyti tiltus, jungiančius juos“, – įsitikinusi lietuvių rašytoja.

CNA žurnalistė informuoja, kad A. Urbonaitė pradėjo rašyti romanus prieš septynerius metus, kai jai buvo diagnozuotas vėžys. Jos pirmoji knyga „Posūkyje – neišlėk“, išleista 2005-aisiais, pasakoja apie žurnalistę, kuri, sužinojusi, kad serga vėžiu, atskleidžia savo, kaip žurnalisto paparaco, darbo paslaptis ir žmonių, kurių gyvenimą sugriovė, likimą.

„Lietuvos dienraščio „Lietuvos rytas“ specialioji korespondentė A. Urbonaitė sakė, kad romano istorija paremta jos pačios patyrimu. Po to, kai jai buvo diagnozuotas vėžys, ji pradėjo mąstyti apie tas manipuliacijas, kurių  griebdavosi, kad parašytų straipsnį“, – lietuvės žodžius perteikia  Ch. Chen.

„Maniau, kad mirsiu“, – sakė A. Urbonaitė CNA korespondentei ir paaiškino, kad knygą parašė norėdama draugams ir artimiesiems papasakoti tiesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.