Berlyno festivalio laurai – rumunų filmui

Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą – Auksinį lokį – šeštadienį pelnė rumunų drama apie motinos ir sūnaus santykius pokomunistinėje šalyje. „Esu dėkingas žiuri dėl šio nuostabaus prizo”, – ištarė filmo „Vaiko poza” režisierius Calinas Peteris Netzeras.

Rumunų režisierius C. P. Netzeras, atsiimdamas Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą, dėkojo žiuri.<br>"Reuters"
Rumunų režisierius C. P. Netzeras, atsiimdamas Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą, dėkojo žiuri.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:31 PM

Juostoje rumunų naujosios bangos kino atstovas pasakoja apie valdingą motiną, siekiančią, kad būtų išteisintas jos 32 metų sūnus, kuris savo automobiliu mirtinai sužalojo neturtingą paauglį ir kuriam gresia mirties bausmė.

„Vaiko pozoje” suvaidinusi Luminita Gheorghiu pribloškė žiūrovus ir kritikus įtikinamu motinos, kuri tragišką eismo nelaimę laiko galimybe atkurti ryšį su nutolusiu sūnumi, paveikslu. L.Gheorghiu labiausiai išgarsino vaidmuo 2005 metų komedijoje „Pono Lazaresku mirtis”.

Filme narpliojama kartų konflikto problema yra universali.

„Manau, kad mūsų filmas – apie patologinius motinos ir sūnaus santykius. Čia turime reikalą su Edipo kompleksu ir Sigmundu Freudu”, – kalbėjo filmo režisierius.

Pagerbė dokumentiką

Šeštadienį paaiškėjo, kad net du Berlyno kino festivalio prizai atiteko bosnių dokumentinei dramai „Epizodas iš metalo rinkėjo gyvenimo”. Žiuri savo Didįjį prizą įteikė filmo režisieriui Danisui Tanovičiui, o jame nusifilmavęs Nazifas Mujičius paskelbtas geriausiu aktoriumi.

„Labai džiaugiuosi dėl Nazifo ir jo šeimos – filmo užduotis ir buvo pabandyti pakeisti jų gyvenimą.

Tikiuosi, kad tai pamažu pildosi”, – kalbėjo D.Tanovičius, 2001-aisiais sukūręs juodąją komediją „Niekieno žemė”.

Sudomino ir perdirbinys

Geriausiu režisieriumi tapo amerikietis Davidas Gordonas Greenas, į Berlyną atvežęs nedidelio biudžeto filmą „Prince’o „Lavina”. Tai 2011 metų islandų juostos „Bet kuriuo keliu” perdirbinys. Pastarąjį Hafsteinno Gunnaro Sigurdssono kūrinį matė ir lietuvių žiūrovai – jis atidarė pernykštę „Scanoramą”.  D.G.Greeno juosta buvo vienintelė konkursinės programos komedija.

Joje Paulas Ruddas ir Emile’is Hirschas vaidina Teksaso valstijoje dirbančius kelininkus, atsidūrusius ir savo gyvenimo kryžkelėje.

Neišleido iš šalies

Geriausia aktore paskelbta čilietė Paulina Garcia vaidino nuotaikingame filme „Glorija”. Tai kūrinys apie vidutinio amžiaus išsiskyrusią moterį, kuri dar tikisi surasti savo laimę.

Prizas už geriausią scenarijų atiteko filmui „Nuleista uždanga”, kurį slapta, nepaisydami Teherano draudimo, kūrė iraniečių režisierius disidentas Jafaras Panahi ir jo ilgametis bendradarbis Kambozia Partovi.

„Neįmanoma sustabdyti mąstytojo ir poeto. Jų mintys visur duoda vaisių”, – atsiimdamas apdovanojimą sakė K.Partovi. Pats J.Panahi nedalyvavo, nes jam nebuvo duotas leidimas išvykti iš šalies.

Debiutinis filmas iš Kazachstano – Emiro Baigazino drama „Harmonijos pamokos” – buvo apdovanotas Sidabriniu lokiu už meninius operatoriaus Azizo Žambakijevo laimėjimus.

O kanadiečių kūrėjo Denis Cote trileris „Vik ir Flo pamatė lokį” apie lesbiečių porą, bandančią pamiršti praeitį kalėjime, buvo apdovanotas Alfredo Bauerio prizu, teikiamu už naujas perspektyvas. (BNS, LR)

Berlyno kino festivalio laureatai

Auksinis lokys už geriausią filmą įteiktas „Vaiko pozos” režisieriui iš Rumunijos Calinui Peteriui Netzerui.

Auksinis lokys už viso gyvenimo kūrybą teko prancūzų dokumentinių filmų kūrėjui Claude’ui Lanzmannui.

Didysis žiuri prizas teko bosniui Danisui Tanovičiui už filmą „Epizodas iš metalo rinkėjo gyvenimo”.

A.Bauerio prizas, teikiamas už naujas perspektyvas, skirtas kanadiečių režisieriui Denis Cote už juostą „Vik ir Flo pamatė lokį”.

Geriausiu režisieriumi paskelbtas amerikietis Davidas Gordonas Greenas, pristatęs filmą „Prince’o „Lavina”.

Geriausia aktore tapo Paulina Garcia, suvaidinusi čiliečio Sebastiano Lelio filme „Glorija”.

Geriausiu aktoriumi pripažintas Nazifas Mujičius, suvaidinęs D.Tanovičiaus juostoje „Epizodas iš metalo rinkėjo gyvenimo”.

Sidabrinis lokys už geriausią scenarijų įteiktas iraniečiams Jafarui Panahi ir Kamboziai Partovi, pristačiusiems filmą „Nuleista uždanga”.

Geriausiu operatoriumi paskelbtas Azizas Žambakijevas (Emiro Baigazino „Harmonijos pamokos”).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.