Paskutinės minutės knygos – apie legendinę aktorę, apie Šventąjį miestą ir atsiminimus be nuobodybių

Vilniaus knygų mugei, prasidėsiančiai jau šį savaitgalį, leidykla „Tyto alba“ išleidžia keletą visiškai naujų knygų, kurias, dar kvepiančias spaustuvės dažais, bus galima pavartyti ir įsigyti leidyklos stende.

Pasakojime apie Šventąjį miestą ir Šventąją žemę pateikiama ir nemažai dramatiškų gyvenimo istorijų.
Pasakojime apie Šventąjį miestą ir Šventąją žemę pateikiama ir nemažai dramatiškų gyvenimo istorijų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 8:43 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:56 PM

Laukiamiausia knyga – apie Jeruzalę

Istorinių knygų mėgėjų laukia didelė staigmena. Leidyklos „Tyto alba“ stende jie ras didžiulį veikalą, kurio autorius - britų istorikas Simonas Sebagas Montefiore. Lietuvoje puikiai žinomos jo knygos „Stalino jaunystė“ ir „Stalinas: Raudonojo caro dvaras“ (2004-aisiais laimėjusi "British Book Awards" Metų istorinės knygos titulą), be to, jis buvo 2009 metų Vilniaus knygų mugės svečias.

Šiais metais Knygų mugėje bus galima rasti naujausią S. S. Montefiore knygą – „Jeruzalė: miesto biografija“ (vertė Laimantas Jonušys).

Pasakodamas Jeruzalės istoriją nuo seniausių laikų iki šių dienų, remdamasis gausybe šaltinių, autorius apžvelgia ir platesnę erdvę – kaip kilo ir žlugo imperijos, kaip kirtosi jų keliai, kaip atsirado, plėtojosi ir konfliktavo trys tikybos.

Pasakojime apie Šventąjį miestą ir Šventąją žemę pateikiama ir nemažai dramatiškų gyvenimo istorijų – monarchų, karvedžių, maištininkų, religinių lyderių, šventųjų. Čia daug kilnių bei tragiškų meilės ir neapykantos sankirtų, daug skirtingų kelių, kuriais žmonės per amžius siekė patekti į šį nepaprastos traukos miestą.

Politinis, bet kartu ir religinis konfliktas dėl Jeruzalės ir šiandien tebėra pasaulio dėmesio centre – apie tai pasakojama šioje knygoje, nuosekliai atskleidžiant  nesantaikos šaknis.

Pasak šios knygos vertėjo L. Jonušio, „Jeruzalė“ – didžiausia kada nors jo versta knyga, ir po tokios sudėtingo kūrinio vertėjui norisi „pailsėti“ imantis grožinės literatūros.

Vienintelė. Eugenija Pleškytė

„Už jos lieka didžiulė paslaptis“, – tokiais teatro korifėjaus Eimunto Nekrošiaus žodžiais baigiasi „Lietuvos ryto“ žurnalistės Birutės Vyšniauskaitės ir televizijos režisieriaus Valdo Babaliausko sukurtas dokumentinis filmas „Savi keliai“ apie iškilią teatro ir kino aktorę Eugeniją Pleškytę.

Šį savaitgalį skaitytojai savo rankose laikys B. Vyšniauskaitės knygą apie legendinę aktorę  „Vienintelė. Eugenijos Pleškytės laikas“.

Mintis įamžinti sudėtingo likimo ir išskirtinio talento aktorės kelią B. Vyšniauskaitei kilo 2009 m. rengiant interviu apie Joną Pleškį, E. Pleškytės brolį, 1961 m. pasitraukusį į Vakarus. Taip buvo sukurtas filmas, o vėliau atsirado idėja rašyti knygą, nes, anot autorės, „dar daug paslapčių liko už kadro“. (Filmą bus galima pamatyti mugėje vasario 22 d. 16 val. Knygos kino salėje, čia bus pristatyta ir B. Vyšniauskaitės knyga).

Į knygą sudėti  E. Pleškytės prisiminimai, dienoraščio fragmentai, jos šeimos narių liudijimai. Apie ją pasakoja kartu dirbę aktoriai A. Šurna, K. Smoriginas, V. Petkevičius, R. Adomaitis, J. Budraitis, režisieriai A. Puipa, G. Lukšas, R. Tuminas, E. Nekrošius, teatrologė I. Aleksaitė, kino kritikės G. Arlickaitė ir I. Keidošiūtė, kiti E. Pleškytės bičiuliai ir amžininkai.

Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis iš asmeninio E. Pleškytės archyvo bei Teatro, muzikos ir kino muziejaus fondų.

„Erškėčių paukščių“ autorė savo autobiografijoje prisimena ir Lietuvą

Gausūs australų rašytojos Colleen McCullough kūrybos gerbėjai apsidžiaugs jos autobiografinių esė knyga „Atsiminimai be nuobodybių“ (vertė Gabrielė Gailiūtė) . Milijoniniais tiražais visame pasaulyje leidžiamo romano “Erškėčių paukščiai” autorei pavaldus bet koks žanras – ji rašo istorinius romanus, detektyvus, meilės romanus, yra išleidusi net kulinarijos knygą. Tačiau apie pačios rašytojos gyvenimą iki šiol žinojome išties nedaug. „Atsiminimai be nuobodybių“ kilstelės paslapties skraistę, nes prie jau įveiktų žanrų autorė pridėjo ir autobiografiją. Tiesa, ne visai tipišką.

Šioje autobiografijoje skaitytojas sužinos C. McCullough versiją, kodėl Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas, ką rašytoja mano apie populiarų serialą “Midsomerio žmogžudystės”, apie laiko prigimtį, pavydą, Williamą Shakespeare’ą.

Ji svarsto apie tai, kokiomis savybėmis pasižymi katės, kokias savo parašytas knygas ji labiausiai mėgsta, prisimena ir savo viešnagę 2005 m. Vilniaus knygų mugėje. Ir, žinoma, pasakoja apie savo gyvenimą: sudėtingus ir neretai sukrečiančius santykius su tėvais, brolio tragediją, darbą ir kūrybą – dalykus, nulėmusius C. McCullough likimą, gyvenimo būdą ir charakterį.

T.  Shahas mugėje pristatys naujausią savo romaną

Šiųmetės knygų mugės svečio afganų kilmės britų rašytojo, keliautojo ir dokumentinių filmų kūrėjo Tahiro  Shaho istorinis romanas „Timbuktu“ taip pat pirmiausia pasieks tuos skaitytojus, kurie apsilankys "Litexpo" parodų centre. Šeštadienį 13 val. salėje 5.1 pats autorius pristatys lietuvių kalba išleistas knygas „Kalifo rūmai“, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“ ir naujausiąją – „Timbuktu“ (visas knygas vertė Rasa Drazdauskienė).

Apie savo istorinį romaną „Timbuktu“ T. Shahas viename interviu yra pasakęs: „Knyga, kurią laikote rankose, – tai pasakojimas apie neabejotinai vieną didingiausių visų laikų išlikimo istorijų.“

„Timbuktu“ – tikrais faktais paremta knyga apie „Afrikos miestą, pastatytą iš gryno aukso“, apie bergždžius keliautojų bandymus pasiekti šį svajonių miestą ir apie žmogų, kuriam tai iš tiesų pavyko – jauną, neraštingą Amerikos jūreivį Robertą Adamsą. Šiame romane T. Shahas su nepakartojamu humoru, išmintimi ir aistra atgaivina anų laikų aukso ieškotojus persekiojusią beprotybę ir pasakoja vieną iš didžiausių visų laikų meilės istorijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.