Lietuvos gamtos vaizdais gėrisi ukrainiečiai

Kijevo centre esančioje galerijoje “Kamera” atidaryta Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus parengta Jono Kalvelio retrospektyvinė darbų paroda “Kopos”. Atidarydami parodą Lietuvos ambasados atstovai pasidžiaugė Ukrainos fotografijos meno gerbėjų dėmesiu Lietuvos fotografijos klasikų darbams ir padėkojo Fotografijos centrui "PhotoCULT" už nuoseklų bendradarbiavimą pristatant lietuviškos fotografijos mokyklos grandus Ukrainoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 8:59 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:59 PM

"Lietuvos meninę fotografiją, ypač peizažo žanrą, būtų sunku įsivaizduoti be J. Kalvelio (1925–1987) kūrybos. Šiandien prisimindami autorių, jo bičiuliai ir kolegos tvirtina, kad glaudaus fotografų rato kasdienis gyvenimas taip pat tekėjo šalia nuolat esant J. Kalveliui. Tačiau dėl jo kūrybos savitumo ir uždaros asmenybės būtų sunku kalbėti apie autoriaus priklausomybę Lietuvos fotografijos mokyklai, nors svarbiausias J. Kalvelio kūrybinis etapas prasidėjo septintajame dešimtmetyje – kaip tik tada, kai lietuviška fotografija išgyveno pakilimą", - teigia menotyrininkas Tomas Pabedinskas.  

Fotografuoti J. Kalvelis pradėjo jaunystėje, o vėliau su fotografija buvo susijęs ir jo darbas. Tris dešimtmečius  J. Kalvelis dirbo Kauno vandens ūkio projektavimo institute: iš pradžių fotografu, vėliau – fotolaboratorijos vedėju. Pasak fotografo Romo Juškelio, Kaune niekas nemokėjo atspausdinti fotografijų kokybiškiau nei J. Kalvelis.

Vėliau ne tik J. Kalvelio patarimais, bet ir beveik slapta laboratorija, kurioje jis dirbo, naudojosi tokie lietuvių fotografai kaip Romualdas Rakauskas ir Aleksandras Macijauskas. J. Kalvelis fotografijų spausdinimui skirdavo ypač daug dėmesio – šio darbo imdavosi tik tada, kai laboratorijoje likdavo vienas, stengėsi atvaizduose perteikti smulkiausias detales, pustonių niuansus, daugiau ar mažiau apšviesti atskirus fotografijos fragmentus, kad išgautų norimą rezultatą.

Savo darbus J. Kalvelis visada spausdindavo pats ir šiandien fotografai pripažįsta, kad net ir turint jo negatyvus (daugelis jų – vidutinio formato fotojuostos), būtų ypač sunku atspausdinti fotografijas, kurios prilygtų paties autoriaus sukurtiems originaliems atspaudams.  

"Puikus fotografijos technologijos išmanymas ir  dėl to pasiekta sunkiai pakartojama atspaudų techninė kokybė nėra vien amato klausimas. Kūrybinės fotografijos kontekste visa tai įgyja kur kas didesnę reikšmę ir leidžia išspręsti problemas, kurios nuo pat XIX a. vidurio nedavė ramybės meninių ambicijų turėjusiems fotografams.

Fotografija suteikia galimybę gauti neribotą skaičių negatyve užfiksuoto atvaizdo kopijų, iš kurių nė viena nėra tikresnė už kitą. Todėl, atrodytų, neįmanoma kalbėti apie vienintelę originalią fotografiją. Tačiau paties J. Kalvelio pagamintą fotografijos atspaudą neabejotinai galima laikyti tuo vieninteliu originalu, turinčiu savo aurą, apie kurią rašė vokiečių filosofas Walteris Benjaminas.

Įspūdinga J. Kalvelio atspaustų fotografijų kokybė leidžia pajusti, kad kaip tik  čia ir dabar prieš žiūrovo akis yra konkrečios fotografijos originalas, kurį galima lengvai atskirti nuo jo reprodukcijų įvairiuose leidiniuose ar vėlesnių to paties kadro atspaudų", - sako T. Pabedinskas.  

Kūrybinį kelią pradėjęs septintajame dešimtmetyje, kai išryškėjo svarbiausi Lietuvos fotografijos mokyklos bruožai, J. Kalvelis atrado ypač savitą, į šios mokyklos ribas netelpantį kūrybinį braižą ir sukūrė vienus ryškiausių modernios fotografijos pavyzdžių, kurių lietuviškoje fotografijoje nėra daug. J. Kalvelis, būdamas tylus ir kasdieniame gyvenime, ir kūryboje, prakalbino fotografiją ir išgirdo gamtos balsą, kuris iki šiol aidi jo kūriniuose.

Paroda Kijeve veiks iki vasario 24 d., o kovo 15 d. ji bus atidaryta Lvovo meno muziejuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.