Vilniaus knygų mugėje – gerų dailininkų nupieštos provokuojančios meno knygos vaikams

Ryškiaspalvės, stebinančios ar net erzinančios – knygos vaikams apie meną Lietuvos padangėje pasirodė visai neseniai. Tuomet, kai meno edukacija susidomėjusi Modernaus meno centro (MMC) vadovė Danguolė Butkienė nusprendė pasižvalgyti, ką šia tema galima rasti pasaulio knygų mugėse.

Taip galėjo atrodyti J.Cage‘o tylos koncertų klausytojai.
Taip galėjo atrodyti J.Cage‘o tylos koncertų klausytojai.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Feb 20, 2013, 1:35 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:51 AM

Išaiškėjo, kad įdomių knygų  nemažai, tačiau dauguma jų  lietuvių leidėjams ir skaitytojams neįkandamos dėl didelių kainų. Investuoti į leidybą reikia daug, o ir autorinės tokių knygų teisės – ypač brangios. Ir niekas negali nuspėti, ar patiks jos mažiesiems lietuvių skaitytojams bei jų tėvams, ar ne. Vis dėlto knygų mugėje MMC pristato net septynias knygas vaikams ir paaugliams.

Ir tai ne piešimo pradžiamoksliai, albumai ar meno istorijos vadovėliai, o gerų menininkų sukurti pasakojimai vaikams apie meną, menininkus ir keisčiausias jų idėjas.

Šedevrai išardomi ir perkuriami

Knyga „13 paveikslų, kuriuos reikia žinoti“ – tradiciškiausia. Tai trumputis meno šedevrų žinynas, iš kitų išsiskiriantis nenuobodžiais ir taikliais vokiečių menotyrininkės Angelos Wenzel komentarais. Ji išardo paveikslus į mažyčius fragmentus, kuriuose dažnai slypi  įdomiausi dalykai. Knyga išversta į daugybę kalbų, ją galima rasti garsiausių pasaulio muziejų knygynuose.

Norvegų rašytojo Bjørno Sortlando ir dailininkės Hildes Kramer „Ką mena širdis“ – puiki lektūra paaugliams. Mažos mergaitės ir garsios Meksikos dailininkės Fridos Kahlo susitikimas – tinkama proga pakalbėti apie meną bei mirtį, spalvas, simbolius ir ritualus. Knyga sumontuota lyg kino filmas. H. Kramer drąsiai karpo ir savo darbuose naudoja F. Kahlo paveikslus, o gera literatūra sucementuoja dviejų dailininkių sukurtą pasaulį.

Vilniaus knygų mugei MMC parengė ir tikrą naujieną – šį mėnesį išleistą knygą “M.E.N.A.S.” Ji pristato pusšimčio šiuolaikinio meno garsenybių kūrybines strategijas ir darbus. Tarp jų - pisuarą fontanu pavertęs Marcelis Duchamp‘as, tylos pasiklausyti pasiūlęs Johnas Cage‘as ar ištisas salas tarsi gimtadienio dovanas supakuojantys Christo ir Jeanne-Cloude.

Knygos teksto autorius – žinomas kuratorius, Varšuvos modernaus meno muziejaus direktoriaus pavaduotojas Sebastianas Cichockis. Pavartyti ją dar nebuvo progos, bet internete matyti keli puslapiai nenuvylė. S .Cichockis paprastai ir smagiai paaiškina neįprastus ir net akiplėšiškus menininkų sumanymus. Panašu, kad pagaliau turėsime šiuolaikinio meno pradžiamokslį lietuvių kalba.

Popierinėse knygose – tinklalapių logika

„M.E.N.A.S.“ – jau trečioji lietuviškai išleista dailininkų šeimos - Aleksandros ir Danieliaus Mizielinskių – knyga. Pirmoji buvo „N.A.M.U.K.A.S.“, antroji – „D.I.Z.A.I.N.A.S.“. Vos prieš kelerius metus knygų dizaino specialybę Varšuvos dailės akademijoje baigęs Mizielinskių duetas ir jų „Hipopotam studio“ jau spėjo pagarsėti pasaulyje savo vaikiškomis knygomis ir internetiniais projektais.

Lenkų menininkų sumanytuose, vizualiesiems menams skirtuose leidiniuose tekstas – tik šmaikštaus pieštinio pasakojimo pagalbininkas ir naudingų faktų šaltinis. Į vokiečių, prancūzų ir anglų kalbas jau išverstame „N.A.M.U.K.E.“ visus paaiškinimus apie 35 įdomiausius pasaulio namus surašė patys dailininkai.

Tai geriausias variantas, leidžiantis pajusti, kaip smarkiai popierines knygas ir jų skaitymo, vartymo bei žiūrėjimo būdą keičia neseniai atsivėręs interneto pasaulis: jo suformuoti įpročiai, mados bei nuolat kintančios žaidimo taisyklės. Pavyzdžiui, norintiems pamatyti, kaip Mizielinskių nupiešti architektų, dizainerių ar šiuolaikinio meno kūrėjų darbai atrodo iš tikrųjų, jų nuotraukų teks paieškoti internete.

Nespėjantys paskui naujoves edukatoriai gali tik skėsčioti rankomis. Knygelėse dažnai nebelieka paraščių, lapai – pačių įvairiausių spalvų, o šriftai kartais sukapoja sklandų pasakojimą ir paverčia jį atskirų frazių mozaika. Tikra dovanėlė hiperaktyviems vaikams.

Diskusijos ir protų mūšis

Meno edukacijai skirti MMC renginiai knygų mugėje vyks šeštadienį ir sekmadienį.

Vasario 23 d., Nekasdienių pasimatymų dieną, diskusijoje „Ar galima vaikus pripratinti skaityti?“ galima bus pabendrauti su populiaraus blogo apie vaikų ugdymą „Vaikystės sodas“ autore ir privačių vaikų darželių tinklo vadove Austėja Landsbergiene ir kitais XXI a. iššūkių nesibaiminančiais svečiais (17 val. 5.5 salė).

Kaip pradėjus dirbti mokykloje pasikeitė požiūris į meną pasakos projekto „Kūrybinės partnerystės“ dalyviai – poetė Ilzė Butkutė, menotyrininkė Kornelija Česonytė, meno akcijų organizatorė Sigita Karpenkaitė, MMC vadovė Danguolė Butkienė. (20 val. Rašytojų kampas/LRT studija).

Sekmadienį jaunimas kviečiamas į protų mūšį meno tema (11 val. 3 salės Bibliotekų erdvėje).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.