Lietuviškam „Google“ nepatinka nei vampyrai, nei filosofija

Visada įdomu įsijungus paieškos sistemą vietoj įprasto užrašo „Google“ pamatyti ką nors įdomaus – pasveikinimą Valentino dienos proga ar judantį Mikalojaus Koperniko Saulės sistemos modelį. Tačiau ypač nemalonu pastebėti, kad kitiems rodo ką nors gražaus, o lietuviams – ne.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Feb 22, 2013, 4:10 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:04 AM

Ne kartą teko matyti, kad įdomesni anglakalbių šalių kultūros įvykiai, kurie dažniausiai susiję su garsių rašytojų ir dailininkų gimtadieniais, lietuviškajame „Google“ net nepasirodo. Įdomu, kodėl manoma, kad lietuvių internautams kultūros dalykai nerūpi?

Pavyzdžiui, šiandien „Google“ smagiais piešinėliais pamini žinomo JAV rašytojo, dailininko ir didelio kačių mylėtojo Edwardo Gorey (1925–2000) gimimo dieną. Tačiau lietuviškame paieškos puslapyje nėra nė užuominos. Gal tai ir ne pats žinomiausias autorius Lietuvoje, bet kodėl ta proga nesusipažinti su jo kūryba?

Juo labiau kad šiuo metu šurmuliuoja Vilniaus knygų mugė, kurioje daug kalbama apie paauglių literatūrą ir vampyrus. Čia itin tiktų E. Gorey su savo „Drakula“, knygomis be žodžių ir originaliais pamąstymais apie tai, kokia turėtų būti knyga ir ypač – knyga vaikams.

Šis menininkas savo kūrybos stilių vadino nonsensu, turėdamas omenyje didžiąją nonsenso literatūros tradiciją – Lewiso Carrollio, Jameso Joyce’o, Franco Kafkos knygas. Nenuostabu, kad jo iliustracijų šiandien galima rasti daugybėje paauglių tinklalapių ar blogų.

Pats E. Gorey, paklaustas ar laiko save gotų subkultūros atstovu, juokėsi tikrai toks nesąs. „Jei kuri nonsenso stiliaus kūrinius, jie turi gąsdinti, nes kitaip visa tai netenka prasmės. Aš bandžiau įsivaizduoti saulėtą nonsenso stiliaus kūrinį. Saulėtas, juokingas nonsensas vaikams – oi kaip tai nuobodu, nuobodu, nuobodu. Dar Franzas  Schubertas yra pasakęs, kad negali būti laimingos muzikos. Ir tai tiesa, jos iš tikrųjų nėra. Tas pats ir su nonsenso kūriniais“.

Taigi akivaizdu, kad ir lietuviams šiandieninė „Google“ užsklanda būtų buvus į temą. Juo labiau kad beveik visiems kaimynams – latviams, estams, lenkams ar rusams – ji pasirodė įdomi. Ką jau kalbėti apie kokius nors italus ar japonus.

Tiesa, vokiškai kalbančios šalys savo „Google“ paiešką papuošė paveikslėliu, kuriame su šuneliu vaikštinėja garsusis vokiečių filosofas Arthuras Schopenhaueris (1788-1860). Mat šiandien minimas 225 jo gimtadienis. Filosofas yra sakęs, jog „užuojauta gyvūnams yra taip žmogui būdinga, kad galima tvirtinti: tas, kuris žiaurus gyvūnams, negali būti geras žmogus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.