„Saulės smiltys“ ir „Fine Arts Quartet“ pavojingą ligą padės gydyti muzika

Koncertų rengėjas „Culture Live“ ir labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ (įkūrėja -- Marija Dubickienė) tarptautinės Baltosios ramunės dienos proga kovo 21-ąją Vilniaus rotušėje surengs pasaulinio garso kolektyvo „Fine Arts Quartet“ koncertą. Visos už koncertą surinktos lėšos bus skirtos muzikinėms palatoms vaikų pulmonologijos skyriuje įrengti bei muzikinėms zonoms įkurti vaikų sanatorijose.

Vienintelis "Fine Arts Quartet" koncertas Lietuvoje bus surengtas kovo 21-ąją Vilniaus rotušėje.<br>Asmeninis archyvas
Vienintelis "Fine Arts Quartet" koncertas Lietuvoje bus surengtas kovo 21-ąją Vilniaus rotušėje.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

Amerikiečių kolektyvas "Fine Arts Quartet",  minintis 67-ąsias susikūrimo metines, yra vienas ryškiausių nūdienos kamerinės muzikos ansamblių, garsus savo  sėkmės scenoje istorija bei įspūdingu įrašytų kūrinių kiekiu bei kokybe.

Kvartetas susikūrė 1946 metais Čikagoje, o nuo 1963 m.  priklauso Viskonsino-Milvokio universitetui. Tokių kvartetų, leidžiančių įrašus ir koncertuojančių visame pasaulyje daugiau nei pusę šimtmečio, pasaulyje yra tik keletas. Prie smuikininkų Ralpho Evanso ir Efimo Boico, drauge grojančių kvartete jau beveik 30 metų, 2009-aisiais prisidėjo altininkas Nicolo Eugelmi, o 2012-aisiais - violončelininkas Robertas Cohenas.

Kiekvieną sezoną "Fine Arts Quartet" vyksta į pasaulinį turnė ir koncertuoja tokiuose muzikos kultūros centruose kaip Niujorkas, Londonas, Paryžius, Berlynas, Roma, Madridas, Maskva, Tokijas, Pekinas, Stambulas, Jeruzalė, Meksikas, Torontas.

Kvartetas yra įrašęs daugiau kaip 200 kūrinių, iš jų peri 80  grojant R. Evansui,  E. Boico, Jerry Horneriui  ir velioniui Wolfgangui Lauferiui.  Su "Naxos" įrašų studija bendradarbiaujantis kolektyvas pristatė ne vieną pasaulinę premjerą: Efremo Zimbalisto 1959 metų redakcijos Kvartetą,  Eugene Ysaye seniai girdėto šedevro „Harmonies du Soir“ kvartetui ir styginių orkestrui skaitmeninį įrašą. Tarp pastarųjų metų įrašų - Fritzo Kreislerio Styginių kvartetas, du Camille'io Saint-Saënso styginių kvartetai, trys Ludwigo van Beethoveno styginių kvartetai, Cezaro Francko Fortepijoninis kvintetas, Gabrielio Faure fortepijoniniai kvintetai, visa Antono Brucknerio kamerinė muzika, visi Felixo Mendelssohno styginių kvintetai, George'o Antheilo, Bernardo Herrmanno, Philipo Glasso ir Ralpho Evanso „Keturi amerikietiški kvartetai“, visi Roberto Schumanno kvartetai ir Aleksandro Glazunovo Styginių kvintetas ir noveletės.

"Aulos MusiKado" leidykla išleido visų Erno Dohnanyi styginių kvartetų ir fortepijoninių kvintetų įrašus, o "Lyrinx" muzikos leidykla - šio kvarteto įgrotus visus ankstyvuosius L.  van Beethoveno kvartetus bei visus Wolfgango Amadeaus  Mozarto styginių kvintetus SACD formatu. 2012 metais "Naxos" įrašų studija išleido tris didžiausius R. Schumanno kamerinės muzikos kūrinius: Fortepijoninį kvintetą, Fortepijoninį kvartetą ir "Märchenerzählungen" (keturi kūriniai klarnetui, altui ir fortepijonui).

Kvarteto įrašai sulaukė įvairių įvertinimų. Jų įgrotų  G. Faure fortepijoninių kvintetų kompaktinė plokštelė, įrašyta "Naxos" studijoje su pianiste Cristina Ortiz, leidinio "Gramophone Classical Music Guide" 2011-aisiais buvo išrinkta "Gramophone" premijos laimėtoja su plokštelei suteikiamu legendinio įrašo statusu, be to, ši plokštelė buvo tarp tų, už kurias muzikos prodiuseris Stevenas Epsteinas laimėjo "Grammy" apdovanojimą („Metų prodiuseris, klasikinė muzika“).

"Fine Arts Quartet" įrašyta C. Francko muzikos kompaktinė plokštelė gavo titulą „Redaktoriaus pasirinkimas“, kurį 2010 m. vasario mėn. suteikė žurnalas "Gramophone Magazine", o jų A. Glazunovo, F. Mendelssohno ir  G. Faure kompaktinės plokštelės kiekviena atskirai gavo „Metų įrašo“ titulą, kurį suteikė svetainė Musicweb International (2007-2009).

Be to, šių atlikėjų „Keturių amerikietiškų kvartetų“ albumas 2008-aisiais tapo  žurnalo "BBC Music Magazine" pasirinkimu, kvarteto įrašyta R. Schumanno kompaktinė plokštelė apibūdinta kaip „vienas gražiausių metų kamerinės muzikos įrašų“, o šį titulą skyrė "American Record Guide 2007" muzikos įrašų vadovas. W. A. Mozarto kvintetai, išleisti kaip SACD diskų rinkinys, tapo „Kritikų pasirinkimu 2003“, kuriuo įrašą apdovanojo "American Record Guide" muzikos įrašų vadovas.

Beveik visi šio kvarteto įrašai, daryti "Naxos" studijoje, buvo nominuoti "Grammy" apdovanojimams „Geriausio klasikinės muzikos albumo“ ir/arba „Geriausio kamerinės muzikos atlikimo“ kategorijose. Išskirtinio palaikymo sulaukė kvarteto įsipareigojimas šiuolaikinei muzikai: gautas nacionalinis "CMA/ASCAP 2003-2004 Adventurous Programming" apdovanojimas už drąsias ir rizikingas programas. Jį skyrė dvi organizacijos - Amerikos kamerinės muzikos ir Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų draugijos.

Kvarteto nariai padeda formuotis daugeliui tarptautinių jaunųjų atlikėjų ansamblių ir juos globoja. Jie dirbo ir dirba kviestiniais dėstytojais Paryžiaus ir Liono nacionalinėse muzikos institucijose bei Jeilio ir Indianos universitetų vasaros muzikos mokyklose.  Jie nuolatos dalyvauja kaip žiuri nariai Eviano, Dmitrijaus Šostakovičiaus ar Bordo konkursuose. Dokumentiniai filmai apie "Fine Arts Quartet" buvo transliuojami per Prancūzijos ir Amerikos visuomeninius televizijos kanalus.

Vilniuje  "Fine Arts Quartet" gros labdaros renginyje, skirtame Tarptautinei tuberkuliozės dienai, kitaip vadinamai Baltosios ramunės diena.

Baltosios ramunės dienos ištakos siekia praėjusio šimtmečio pradžią, o tikslas -  plačiau informuoti visuomenę apie pavojingą ligą, rinkti lėšas gydymo bei reabilitacijos sąlygoms gerinti. Tai pavojinga liga, nuo kurios nėra apsaugotas nė vienas - nei benamis, nei solidus verslininkas, nei suaugęs, nei vaikas. Nuo jos pasaulyje kasmet miršta 2 milijonai žmonių.

Ši liga neturi sienų, gniuždo ir slegia. Muzika taip pat neturi sienų, ji pakelia ūpą, suteikia optimizmo ir vilties. Tai ginklas, neleidžiantis ligai užgesinti gyvenimo džiaugsmo kibirkšties ir padedantis sveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo