Ugningoji šokio dievaitė M. Godoy nepaiso pavyduolių kalbų

Tango karaliene vadinama Mora Godoy sugrįžta. Du pasirodymus mūsų šalyje surengsianti šokėja prieš kelionę sakė, kad jau pasiilgo lietuvių, kurie per ankstesnes viešnages ją nustebino savo meile Argentinos šokio ritmams. Kovo 4-ąją Klaipėdos žvejų, o kovo 5-ąją sostinės Kongresų rūmuose šoksianti ugningoji argentinietė jau žino, ko tikėtis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-03-01 11:27, atnaujinta 2018-03-10 20:02

„Vilnius man įsiminė kaip nuostabaus grožio miestas, o žiūrovų reakcija po pasirodymų buvo geresnė, nei galėjau svajoti“, - traškant telefono linijai iš savo šokių mokyklos Buenos Airėse pasakojo Mora, Lietuvoje su savo trupe gastroliavusi  2008 ir 2011 metais. Į Europą ji išvyks kovo 1-ąją - vieni pirmųjų gastrolių pasirodymų įvyks Lietuvos miestuose.

Tiems, kurie bent kiek domisi tango, Moros vardas puikiai žinomas. Argentinoje ji be ginčų pripažįstama geriausia šių dienų tango šokėja pasaulyje.

Dvylika metų klasikinį baletą studijavusi M. Godoy į tango pasuko beveik prieš du dešimtmečius ir išgarsėjo kaip trupės "Tango x 2" narė. Moters ambicijos tuo neapsiribojo - netrukus ji įkūrė savo trupę, sukuria jau pastatė ne vieną daugelyje šalių gerai įvertintą spektaklį.

Šokėja skynė laurus tarptautiniuose konkursuose, dirbo tango festivalių meno vadove, šimtus kartų pasirodė televizijos ekranuose, parengė numerį su legendiniu italų aktoriumi bei dainininku Adriano Celentano, tango paslapčių mokė grupę  "The Rolling Stones".

Nuoga įsiamžinusi žurnalo "Playboy" puslapiuose, tango mokyklossavininkė tik dar kartą įrodė, kad yra stipri moteris, kuriai nelabai rūpi skeptikų nuomonė. Šio principo ji laikosi ir kūryboje. Nors kartais sulaukia kritikos,kad stengiasi keisti  tango veidą, pilnos žiūrovų salės įrodo, jog tai - teisingas kelias.

- Ką galite papasakoti apie šou, kurį parodysite šį kartą? - prieš kelionę į Lietuvą pasiteiravau M. Godoy.

- Scenoje pamatysite 14 žmonių - šokėjų ir muzikantų. Su mumis keliauja ir du įgarsinimo ir apšvietimo specialistai - norisi, kad reginys būtų tobulas. Šis spektaklis yra sukurtas specialiai šioms gastrolėms. Jo pavadinimas - „Buenos Airių tango“. Lietuviai jį pamatys vieni pirmųjų.

Pirmoji dalis skirta tradiciniam tango. Skambės senosios melodijos, primenančios šio žanro ištakas. Pirmą kartą spektaklyje skambės viena legendinio kompozitoriaus ir dainininko Carloso Gardelio melodija - jis buvo viena ryškiausių tango figūrų. Publikai parodysime pačią tango pradžią, šaknis, tai, nuo ko viskas įsibėgėjo.

O tada pereisime prie antrosios dalies, kurioje vyraus visai kitokie ritmai ir šokis. Pristatysime naują tango koncepciją, šoksime pagal elektroninės muzikos kūrinius, parašytus specliai šiam spektakliui. Tai visai kitoks reginys nei galbūt matėte 2011-aisiais.

- Sakoma, kad tango - universali kalba. Kuriose šalyse publikos susidomėjimas šiuo šokiu jus labiausiai nustebino?

- Lietuva - viena tokių vietų. Taip pat Estija ir Sibiras - labai netikėta, kai tokiuose regionuose susirenka pilnutėlės salės, juk jūsų tradicinė kultūra neturi nieko bendra su tango.

- Jūs - jau ne paauglė. Kiek jėgų atima spektakliai?

- Tai tikrai reikalauja ištvermės. Po gastrolių skauda nugarą ir kojas. Prireikia mėnesio poilsio, kad atsigautum. Prieš gastroles rengiamos dvi savaitės treniruočių, kad visi šokėjai įgautų gerą fizinę formą.

Mums būtinas sveikas maistas ir vitaminai. Taip pat - geras poilsis, stengiamės pasirodymus planuoti taip, kad kitą rytą penktą valandą nereikėtų keltis ir keliauti į kitą miestą. Šokti apie 20 vakarų iš eilės be pertraukų - tai tikrai nemažas krūvis.

- Ar per gastroles į užkulisius ateina kvietimų į pasimatymus? Ugningai scenoje šokančia moterimi lengva susižavėti.

- Gal būtų visai smagu. (Juokiasi.) Bet net jei tokių pasiūlymų pasitaiko, nėra jokių galimybių jų priimti. Po kiekvieno spektaklio tenka keliauti arba į viešbutį, arba į traukinį ar lėktuvą. Būna gėlių ir laiškų. Tai labai žavu.

Dėmesio sulaukia visi trupės šokėjai. Bet kai bendraujame su gerbėjais, man regis, vyrai šiek tiek prisibijo manęs, todėl nedrįsta komplimentų sakyti ir kitoms trupės moterims. Aš kažkodėl turiu griežtos moters įvaizdį.

- Garsėjate ir tuo, kad šokėjus renkatės ne tik pagal šokio sugebėjimus, bet ir pagal charakterio bruožus. Ar jau manote, kad gerai pažįstate žmones?

- Tikiuosi, taip. Mano tango teatro gyvavimo pradžioje teko patirti didelių nusivylimų. Talentingi šokėjai, kuriuos priėmiau, pasirodė esantys labai nemalonūs žmonės. Išmokau šią pamoką.

Mes juk kiekvieną dieną esame kartu. Kad spektaklis būtų geras, visi jo dalyviai privalo gerai sutarti. Tai jaučiasi scenoje ir ypač svarbu per ilgas keliones.

Yra dar viena priežastis, dėl kurios man labai rūpi, kokie žmonės yra mano bendražygiai. Turiu penkerių metų dukterį, kuri kartais keliauja su mumis į gastroles. Labai svarbu, kad ją suptų geri žmonės.

- Ar jūsų dukra jau mokosi tango žingsnelių?

- Kartais ji juokais bando pamėgdžioti mano judesius. Tačiau duktė, bent jau kol kas, šokiais nelabai domisi. Gal todėl, kad kasdien mato, kaip tai sunku. Manau, ji eis kitu keliu.

- Esate užsiminusi, kad pakeliui į sėkmę teko įveikti daug kliūčių. Ką turite omenyje?

- Tikiuosi, tai neskambės arogantiškai, bet laikau save kūrėja, tango novatore ir labai darbščiu žmogumi.  Tango pasaulyje yra tokių, kurie nesugeba sukurti nieko naujo ir gero, bet labai pyksta ant tų, kurie tai sugeba. Štai tie žmonės mane dažnai apkalba.

Kai įkūriau savo tango mokyklą, ant mano galvos buvo išpilta itin daug purvo. Iki šiol tai daro pavyduoliai, bet išmokau nebesukti dėl to galvos. Kuriu savo meną, stengiuosi visą dėmesį sutelkti į tai.

- Ar kada nors susimąstėte, ką dabar veiktumėte, jei jūsų nebūtų pasiglemžęs tango?

- Esu sykį sakiusi - jei gimčiau antrą kartą, tikriausiai viską daryčiau taip pat. Nieko nesigailiu. Bet jei mano gyvenime nebūtų atsiradęs tango, galbūt dabar būčiau ištekėjusi moteris, auginčiau keletą vaikų ir prižiūrėčiau namus. Pasirinkus menininko profesiją tvarkingo asmeninio gyvenimo sunku tikėtis.

- Kuriate planus ar plaukiate pasroviui? Žinote, ko norite pasiekti per artimiausius dešimt metų?

- Viską stengiuosi suplanuoti. Kol kas mano planai puikiai įgyvendinami. Prieš dešimtmetį mažai kas būtų patikėjęs, kad gastroliuosiu visame pasaulyje, kad klestės mano tango mokykla, kuri veikia jau keliolika metų.

Mano tikslai - dar labiau išplėtoti tai, ką darau dabar, pavergti dar neaplankytų šalių žiūrovus, toliau kurti šou. Bet yra ir viena labai konkreti svajonė - su savo sukurtu spektakliu įsitvirtinti Brodvėjuje.

- Argentinoje jūs mėgaujatės dideliu populiarumu. Ką darytumėte, jei sulauktumėte rimto pasiūlymo tapti politike?

- Turbūt sutikčiau. Nesakau, kad dabar, bet vėliau - kodėl ne? Aš aktyviai domiuosi politika ir visiškai nesutinku, kad ji ir menas turi žengti atskirai.

Beje, prieš tapdama tango šokėja aš studijavau politikos mokslus, tik tai nedaug kas žino.

- Kokią žinią norėtumėte perduoti savo pasirodymų Lietuvoje žiūrovams?

- Kad į šį spektaklį aš, šokėjų ir choreografų komanda įdėjome labai daug pastangų. Esu visiškai tikra - jis jums patiks dar labiau nei ankstesni mano pasirodymai.

Be to, po spektaklio, jei nekils kliūčių, mes ketiname išeiti ir pabendrauti su žiūrovais - stengiamės tai daryti kuo dažniau. Tad, jei norėsite pasidalyti įspūdžiais ar įteikti gėlių, - mums tai bus labai malonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.