„Legendos“ prisimins teatro legendą I. Bučienę

Šį ketvirtadienį LRT dokumentinių apybraižų ciklas „Legendos“ kviečia prisiminti šviesaus atminimo režisierę Ireną Bučienę, kuriai šiemet būtų sukakę 73. Prieš dvylika metų iš šio pasaulio iškeliavusios režisierės kurti spektakliai tapo vieno ar kito teatro istorijos puslapiu. Režisierė I. Bučienė, nors debiutavo ir dirbo Jaunimo teatre, kūrė Vilniaus „Lėlės“ ir Kauno valstybiniame teatruose, tačiau savo gyvenimą susiejo su buvusiu Akademiniu, dabar Lietuvos nacionaliniu dramos teatru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:51 PM

„Režisierės kurtuose spektakliuose atsiskleidė talentingi teatro aktoriai. Pati režisierė sakydavo, kad žiūrovams negali būti įdomūs neįsimenantys veidai, jie laukia susitikimo su asmenybėmis. Su tokiais aktoriais ji ir dirbdavo. Kartais, nors tai nebuvo įprasta Lietuvoje, specialiai jiems parinkdavo pjeses“, – pasakojo laidos autorė ir vedėja Aistė Stonytė-Budzinauskienė.

Režisierė I. Bučienė mokėjo rinktis vertingus, aktualius kūrinius, kiek galėdama vengdama konjunktūrinių, menkaverčių veikalų. Jos sumanymu reikšmingi lietuvių autorių kūriniai buvo perkelti iš teatro scenos į Vilniaus Žemutinę, Kauno, Raudondvario pilis. Režisierės pastangomis Justino Marcinkevičiaus „Mindaugas“ prabilo Šiaurės Osetijos sostinės teatro scenoje. Vėliau I. Bučienė pastatė spektaklius pagal Sauliaus Šaltenio pjesę „Škac, mirtie, visados škac“ Vengrijoje ir Rumunijoje.

Įdomu tai, kad teatrui atsidavusi režisierė ne iš karto atrado savo pašaukimą. I. Bučienė baigė Vilniaus universiteto Filologijos fakultetą, vienerius metus mokytojavo Širvintų rajone, vėliau metus studijavo vaidybą Vilniaus konservatorijoje ir tik tada ryžosi studijuoti režisūrą pas Anatolijų Efrosą Maskvos Anatolijaus Lunačiarskio institute. Trapi, gležna, pažeidžiama mergaitė tapo atkaklia, už savo vietą teatro pasaulyje visą gyvenimą kovojusia režisiere.

„Legendos“ – ketvirtadienį, kovo 7 d.,  19 val. 30 val. per televizijos programą LRT KULTŪRA.

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49, LT-03123 Vilnius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.