Moterys keršija vyrų pasauliui savarankiškai kurdamos filmus

Moterys policininkės, banko plėšikė, pagyvenusi homoseksuali taksistė, namų šeimininkė, vyrą automobiliu partrenkusi žmona, mergaitė varlė – tokie personažai susirinko švediškuose filmuose, kuriuos pasirašo moterų manifestas „Doris”.

"Šeršėliafam“ festivalio viešnios L. Linden (kairėje) ir M. Eng pristatė moterų judėjimo „Doris“ darbo patirtį ir parodė aštuonis trumpametražius filmus.<br>R. Danisevičius
"Šeršėliafam“ festivalio viešnios L. Linden (kairėje) ir M. Eng pristatė moterų judėjimo „Doris“ darbo patirtį ir parodė aštuonis trumpametražius filmus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Mondrytė

2013-03-06 11:05, atnaujinta 2018-03-10 12:51

Kiną turi kurti vien moterys! Taip kategoriškai teigia moterų judėjimas „Doris“, kuris savo veiklą pradėjo 1999 metais Švedijoje. „Doris“ idėjas Lietuvoje ėmėsi platinti aštuntasis tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“. Todėl „Pasakos“ kino teatre vyko konferencija „Moterys kino industrijoje“, kurioje savo patirtimi dalijosi dvi „Doris“ atstovės iš Švedijos.

Lisa Linden ir Maria Eng pristatė „Doris“ judėjimo darbo patirtį ir parodė aštuonis „Doris“ iniciatyva sukurtus trumpametražius filmus.

Judėjimo pavadinimas turi humoristinę prasmę, o jo kilmė dviguba. Doris Day - žinoma amerikiečių aktorė ir dainininkė, be to, Doris yra populiaraus filmo personažo - namų šeimininkės - vardas.

“Doris” judėjimas kilo iš noro užpildyti lyčių lygybės skyles Švedijos kino industrijoje. Buvo mažai moterų režisierių ir mažai pagrindinių moteriškų charakterių filmuose. 2003 metais „Doris“paskelbė manifestą: scenarijaus autorė turi būti moteris; pagrindinė veikėja - moteris; kūrybinės filmo grupės pagrindą turi sudaryti tik moterys; originali filmo muzika turi būti sukurta moters.

Kine vyrauja vyrai. Ir ką gi jie žiūrovams siūlo? „Doris“ aktyvistės skatino suprasti, kad vyro žvilgsnis, siūlomas vyrų sukurtame kine, suvokiamas kaip neutralus. Bet ar tai problema? „Doris” feministės pasakytų, kad taip.

„Jei maža mergaitė nemato stiprios moters filme, tai kaip susiformuos jos mąstymas, kad ji gali būti stipri, nepriklausoma moteris?“ - kalbėjo M. Eng.

Pagal „Doris” judėjimą, lyčių pasiskirstymas kino pramonėje turėtų būti daugmaž proporcingas. Viešnios kalbėjo, kad Švedijos visuomenėje moteriai režisierei įsidarbinti televizijoje yra sudėtinga, kaip ir sudėtinga rasti prodiuserį „Doris” filmams. Dėl to prodiuserėmis tapo pačios judėjimo narės.

„Doris” veikla paremta savanorišku darbu. Filmai mažo biudžeto. Daugelis pasakojimų pateikiami su humoru ir stengiasi neigti stereotipus.

Tad kaip atrodo moteriškas „Doris” filmas, kuriame visas pareigas atlieka moteris? Nepasakytum, kad tai kas nors naujo, šokiruojančio, nematyto ir negirdėto. Tai tam tikra kino kryptis, kuri tiesiog nori išprovokuoti diskusijas lyčių lygybės tema.

Ypač tiksliai „Doris” požiūriams atstovauja animacinis filmas “Pritvirtinta prie tavęs” („Attached to You“). Į devynias minutes trunkantį filmuką sutalpintas visas šeimos gyvenimas nuo gimimo iki mirties. Moteris atlieka visus namų ruošos darbus, augina vaikus, o vyras išvejamas iš namų. Todėl nauja karta jau sugeba kurti geresnius tarpusavio santykius.

Kai vyrų filmuose rodomos berniukų pirmosios seksualumo patirtys, vyriškas pasitenkinimas nieko nestebina. „Doris“ filmuose „Repeticija“ („Rehearsal“) ir „Pritvirtinta prie tavęs“ pateikiamas rečiau pasitaikantis moteriškas variantas. Mergaitės ieško savo seksualumo, susipažįsta su savo kūnu ir patiria moterišką orgazmą, o jis filme „Pritvirtinta prie tavęs“ susiejamas su naujos gyvybės atsiradimu. Filmas pabrėžia ir nenutrūkstantį moters ryšį su vaikais.

Įdomiai interpretuotas aktualus Švedijos visuomenėje vyrų smurtas prieš moteris, kuris neretai baigiasi žmogžudyste. Filme „Susanne veikia viena“ („Susanne Goes Single“) vyras nesmurtauja, tačiau yra labai agresyvus. Problema apverčiama: Susanne netyčia pervažiuoja savo vyrą, o kai jis atsigauna, pervažiuoja dar kartą, norėdama galutinai jį pribaigti už kentėtą nuolatinį žeminimą.

Taip kino ekrane atrodo pasaulis pagal „Doris“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?