„Šeršėliafam“ festivalyje - viskas tik apie moteris

Kaune, kino teatre „Romuva“, penktadienį  prasideda aštuntasis tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ ir kviečia į atidarymo filmą „Karūnos brangakmeniai“. Ellos Lemhagen filmas perkelia į magišką istoriją apie viltį. Iš areštinės atvesta apklausti apie įvykdytą pasikėsinimą  jauna mergina Fragancija Fernandez (Alicia Vikander) palengva atveria savo gyvenimo istoriją - visai ne vien tai, „kas tąnakt nutiko Ričardui Perssonui“ (akt. Billas Skarsgårdas). Klausantis jos visai kaip ponui inspektoriui gali prireikti kokių nors papildomų atributų (puodelių, nosinaičių, bičiulio – renkasi žiūrovai).

Aktorė E. Gudavičiūtė.<br>Festivalio archyvas
Aktorė E. Gudavičiūtė.<br>Festivalio archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-08 10:00, atnaujinta 2018-03-10 09:06

Filmo pradžioje nuskamba frazė: „- Jei jau kalbėsiu, noriu, kad manim tikėtumėt.

- Kuo aš tikiu, nėra svarbu.

- Tik tai ir svarbu.“

Ši juosta rodo, kad (pasi)tikėjimas svarbu, o kad pasaulis apgaubtas nepaprastumo, galima suprasti vaikystėje. Jau tada Fragancijos tėvas visą gyvenimą alchemijos būdu bandė išgauti auksą, o šalia mamos pasakojimais kuriamas pasaulis atrodė magiškesnis. Imta tikėti, kad tie, kurių širdis auksinė, skęsta kaip akmuo. Fragancija, vėliau ir jos broliukas Jėzus auga ir turtėja tokių istorijų supami.

O turtingo gamyklos savininko sūnus Ričardas priklauso kitokiam pasauliui – jo tėvas racionaliai apskaičiavo momentus, iš anksto nusprendė, kad  sūnus bus garsus ledo ritulininkas. Vaikino galvoje implantuota metalinė plokštelė, nes šiurkštoko būdo tėvas vos gimusį berniuką išmetė iš rankų. Dviejų šeimų istorijos susipina galios ir neįvertintos meilės santykiu, jaunuolius vedančiu į nusikaltimą.

Žiūrint „Karūnos brangakmenius“ dvelks ne tik Švedija, bet ir Lietuva. Švedai įpūtė ledo arenų sniego sostinėje filmuotoms senamiesčio gatvėms ir apleistiems fabrikams. Medinių namų kvartalėliai, Lietuvos rašytojų sąjungos namai, net apleistieji Sporto rūmai pasirodo nekasdieniškai įstabūs.

Po seanso „Šeršėliafam“ festivalis pakvies stebėti moteris ir jas apkalbėti kauniečių mėgstamame „Yzy" bare, kur penktadienį 20 val. laukia ypač moteriškas festivalio atidarymo vakarėlis, provokuojančios kalbos apie moteris. Vakaro roko, fanko, ritmenbliuzo, elektroninės muzikos ritmais rūpinsis irgi moteris.

Sekmadienį festivalis skiria lietuviškam kinui ir rodys lietuvių legendinės kino ir teatro aktorės Eugenijos Pleškytės retrospektyvos filmus - istorinę dramą „Herkus Mantas“ (rež. Marijonas Giedrys) ir dramą „Faktas“ (rež. Almantas Grikevičius).

Po filmų 21 val. festivalio rengėjai kvies į neformalų susitikimą su jaunosios kartos aktore Elze Gudavičiūte „Yzy" bare, kuriame bus bandoma atsakyti į klausimą, kokia yra moters vieta lietuviškame kine, kaip vaidmenys veikia moteriškosios tapatybės formavimąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.