Iš Pilypo ir Jokūbo dominikonų bažnyčios bokšto skambės ir džiazas

Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo dominikonų bažnyčios pietiniame bokšte įrengus kariljoną, Vilniuje bus populiarinamas iki šiol negirdėtas muzikos stilius.

Brolis Pijus būsimai bažnyčios ekspozicijai paliks senąjį varpo laikiklį, ant kurio kabėjo caro laikais išlydytas varpas.
Brolis Pijus būsimai bažnyčios ekspozicijai paliks senąjį varpo laikiklį, ant kurio kabėjo caro laikais išlydytas varpas.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Mar 17, 2013, 12:54 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:33 PM

Kaip bažnyčioje įrengiamas tarpusavyje suderintų varpų komplektas, vilniečiai gali stebėti jau kelias dienas.

Smalsuoliai matė, kaip kranas kėlė didžiules sijas į bažnyčios bokštą, kaip jį apjuosė pastoliai, ant kurių triūsia darbininkai.

Vilnius kariljonu galės didžiuotis, nes jis bus 61 varpo – didesnis nei Kaune ar Klaipėdoje.

Svoris – įspūdingas

Mažiausio varpo svoris – 8, didžiausio – net 3360 kilogramų. Didesnio varpo už šį Lietuvoje nebus.

Kariljoną bažnyčioje įrengiantys broliai dominikonai jau gali nurodyti ne tik kiekvieno varpo svorį, skersmenį, bet ir kainą.

Mažiausio varpo kaina siekia 9455, o didžiausio – beveik 488 tūkst. litų. Patys varpai nėra labai brangūs, bet į jų kainą įskaičiuotas ir klavišas, plaktukas, laidai, kurių reikia, kad varpas gaustų.

Nors kariljonui įrengti Lietuvos verslo paramos agentūra skyrė 2 mln. litų, visam projektui įgyvendinti reikia 15 mln. litų. Todėl broliai dominikonai pasiūlė ne tik vilniečiams įsiamžinti – pirkti varpus.

„Kiekvienas bažnyčios varpas neatsiejamas nuo tam tikros asmenybės, todėl jiems buvo suteikiami vardai. Paaukoję žmonės ne tik taptų fundatoriais. Skambėdami varpai kartotų jų maldą. Gal seniai tų žmonių nebebus, bet varpai juos prisimins”, – kalbėjo brolis Pijus.

Įrengs ir ekspoziciją

Aprodydamas kariljonui skirtą pietinį bažnyčios bokštą brolis Pijus pirmiausia nuvedė į Šv.Jackaus koplyčią po juo.

Ten bus įrengta ekspozicija, pasakojanti apie Dominikonų ordiną, Lukiškių aikštę ir kariljoną.

Bokšte likęs ir vieno senojo varpo laikiklis.

Bažnyčioje buvo du varpai, bet jie caro laikais nukabinti, išvežti į Rusiją, išlydyti ir iš jų pagamintos kulkos.

Pirmajame bokšte bus pakabinti patys sunkiausi varpai, virš jų įrengta kabina muzikantui. Virš jo galvos kabos mažieji varpai.

Tiesa, saugumo sumetimais į 52 metrų aukščio bokštą, kuriame bus įrengtas kariljonas, lankytojai nebus įleidžiami.

Tačiau atvykėliams bus atviras bažnyčios šiaurinis bokštas. Iš jo bus galima stebėti varpus gretimame bokšte, grožėtis Vilniaus panorama.

Sovietmečiu ši bažnyčia buvo paversta Operos ir baleto teatro sandėliu, o į jos bokštą lipdavo snaiperiai, kurie per demonstracijas Lukiškių aikštėje saugodavo svarbius komunistų veikėjus.

Olandams patiko vieta

Kariljonas bus įkurtas arčiau Lukiškių aikštės esančiame bokšte ir jo muzika užlies visą aikštę. Bus skambinama labai įvairi muzika – nuo liaudies dainų iki džiazo.

Broliai dominikonai į Vilnių buvo pasikvietę olandų kompanijos „Royal Eijsbouts”, atnaujinusios kariljonus Kaune ir Klaipėdoje, atstovus.

Kompanijos viceprezidentas Joepas van Brussellis tvirtino, kad Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokštas – idealiai tinkanti vieta tokiam instrumentui. Olandai kartu su lietuvių specialistais nemokamai parengė penkių oktavų kariljono projektą.

Šiuo metu Lietuvoje yra tik du tokie instrumentai: 35 varpų kariljonas Kaune ir 48 varpų – Klaipėdoje.

Laukia daugybė darbų

„Lukiškių aikštė anksčiau ar vėliau taps reprezentacine vieta, todėl Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, kaip komplekso dalis, taip pat turėtų išgražėti”, – aiškino brolis Pijus.

Todėl prieš kabindami varpus broliai dominikonai pirmiausia pasirūpins bažnyčios išore. Netrukus bus pradėti izoliuoti pietinio bokšto pamatai, kuriems pakenkė nuo Tauro kalno atitekanti požeminė upė.

Taip pat restauruoti nuo bokšto bus nukeltas kryžius. Iš naujo bus uždengtas ir bokšto stogas.

Dar reikės sutvarkyti ir bažnyčios aplinką, įrengti parką ir objektą pritaikyti turizmui.

Į šventovę grįš Dievo Motinos ikona

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia žavės ne tik kariljonu, bet ir seniausiu mūsų laikus pasiekusiu molbertinės tapybos kūriniu Lietuvoje – stebuklinga Lukiškių Dievo Motinos ikona.

Penkerius metus tirta ir restauruota XV amžiaus pabaigos–XVI amžiaus pradžios ikona jau perduota broliams dominikonams, bet prieš grįždama į Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią dar daugiau nei mėnesį bus eksponuojama Bažnytinio paveldo muziejuje.

Dievo Motinos ikoną kaip karų su Maskva trofėjų XVII amžiuje parsivežė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės artilerijos generolas, Lazdijų seniūnas Motiejus Korvinas Gosievskis. Ikona Vilniaus broliams dominikonams buvo padovanota 1684 metais.

Restauruojant ikoną sluoksnis po sluoksnio buvo pašalinti visi užtapymai ir atidengta autentiška tapyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.