Šiaulių dramos teatras dviem dienoms keliasi į Vilnių

Kovo 20 ir 21 dienomis Vilniaus mažajame teatre sostinės žiūrovams populiariausius sezono spektaklius pristatys Šiaulių dramos teatras. Kovo 20-ąją publika galės įvertinti jauno režisieriaus Tomo Jašinsko pastatytą Adamo Rappo komitragediją „Inertiškos dujos“, o kovo 21-ąją žiūrovai išvys Arvydo Lebeliūno režisuotą Yasminos Reza komediją „Skerdynių dievas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2013, 10:23 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:40 PM

Pagal šiuolaikinio amerikiečių autoriaus A. Rappo pjesę pastatytas spektaklis „Inertiškos dujos“ (originalus pjesės pavadinimas „Finer Noble Gases“) pasakoja apie keturis iširusios roko grupės narius, išgyvenančius dvasinį ir kūrybinį sąstingį. Pagrindiniai veikėjai Čeisas (Aidas Matutis), Steiplyzas (Aurimas Pintulis), Linčas (Rolandas Dovydaitis), Spydas (Mindaugas Jurevičius) ir jų kaimynas Grėjus (Dalius Jančiauskas) postringauja keisčiausiomis temomis, spokso į televizorių, tačiau iš tikrųjų kiekvienas jų savaip ieško išeities iš juos įtraukusios inercijos beprasmybės.

Pjesės autorius „Inertiškas dujas“ laiko muzikaliausia savo pjese, kurios kompozicija artima muzikinei struktūrai. Beje, A. Rappas iki šiol gitara groja alternatyviojo roko grupėje „Less the Band“, kurios nariai ir yra pjesės „Inertiškos dujos“ personažų prototipai. Daugelis pjesės faktų taip pat yra paimti iš grupės gyvenimo realybės ir asmeninės autoriaus patirties. Tad neatsitiktinai vienas svarbiausių šio spektaklio akcentų - specialiai šiam pastatymui šiauliečių roko grupės „Colours of Bubbles” sukurta muzika.

A. Rappo dramos yra pelniusios ne vieną apdovanojimą ir statomos viso pasaulio scenose. Didžioji dalis jų skirtos kamerinėms teatro erdvėms, jose vaizduojami visuomenėje nepritampantys marginalai, desperatiškai ieškantys išsigelbėjimo savo „svajonių Niujorke“. Tamsiąją A. Rappo dramaturgijos pusę visada atsveria juodojo humoro, lyrikos ir ironijos dozė.

Populiaraus amerikiečių dramaturgo kūryba Lietuvos publikai pristatoma pirmą kartą. Spektaklis “Inertiškos dujos” turėtų ypač dominti jaunimą ir visus, kurie neabejingi šiuolaikinio jauno žmogaus pasauliui.

Prancūzų dramaturgės Y. Reza pjesė „Skerdynių dievas“ - pasaulinis hitas, atnešęs autorei daugybę prestižinių apdovanojimų. 2006 m. parašyta šmaikšti komedija vaizduoja gana buitišką ir daugeliui mūsų lengvai atpažįstamą situaciją.

Vieną popietę susitinka dvi inteligentiškos poros aptarti tarp jų vaikų kilusias muštynes, per kurias vienam berniukui buvo išmuštas dantis. Iš pradžių mandagus ir civilizuotas bendravimas pamažu įgauna vis aštresnį toną. Įpusėjus susitikimui kava pakeičiama romu ir tuomet iškyla po išoriniu porų blizgesiu ir padorumu slepiama neapykanta ir net agresija. Autorė situaciją perteikia neslėpdama lengvos ironijos, tačiau nemoralizuodama.

Y. Reza taikliai apibūdina savo kūrybą kaip tam tikrą tragedijos ir komedijos sintezę. Taupūs dialogai ir juose atsiverianti potekstė palieka daug vietos ir aktorių improvizacijai. Tad šiame spektaklyje pirmu smuiku griežia aktorinė meistrystė ir įtaigumas.  Spektaklyje vaidina populiarūs Šiaulių dramos teatro aktoriai Sigitas Jakubauskas, Dalius Jančiauskas, Aurimas Žvinys, Inga Norkutė, Danguolė Petraitytė, Monika Šaltytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.