Maestro G. Rinkevičiaus sūnėnas ir dukterėčia į muzikos olimpą kopia patys

Jauni talentingi muzikantai pianistė Emilija Žukauskaitė ir violončelininkas Giedrius Žukauskas kovo 26 dieną 19 val. sostinės "Piano.lt" koncertų salėje gros pavasariškai skaidrią Benjamino Britteno ir Johanneso Brahmso muziką. 26 metų Emilija ir 25 metų Giedrius yra baigę Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, studijavę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Duetas 2009 m. surengė kamerinės muzikos rečitalį Vilniaus Kongresų rūmų salėje, grojo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais.

Pianistė E. Žukauskaitė.<br>Asmeninis archyvas
Pianistė E. Žukauskaitė.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2013, 2:54 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:56 AM

E.  ir  G. Žukauskai - Lietuvoje garsios muzikų giminės atstovai. Jiedu - maestro Gintaro Rinkevičiaus sūnėnas ir dukterėčia,  M. K. Čiurlionio menų mokykloje mokėsi kartu su G. Rinkevičiaus dukterimis Saule ir Rūta.

Nors ir turėdami įtakingą giminaitį, Eglė ir Giedrius kūrybinių aukštumų siekia savarankiškai. Giedrius taip norėjo mokytis, kad išvykęs į Vokietiją uždarbiavo grodamas gatvėse, restoranuose,  dirbo "McDonald's" užkandinėje,  kad tik užsidirbtų lėšų studijoms, kol pagaliau gavo violončelininko vietą Sarbriukeno orkestre. Violončelininkė  Silvija Sondeckienė , iš kurios mokėsi Giedrius, sako, kad jis išties geras muzikantas.

Įsidarbinęs Sarbriukeno simfoniniame orkestre Giedrius įsigijo išsimokėtinai  brangų stryką ir dabar kas mėnesį už jį moka po 400 eurų. 20 000 eurų kainuojantis pats instrumentas jam dar neįkandamas, tad violončelę jam paskolino dėstytojas.

Emilija yra Ferenzo Liszto fondo atstovė Lietuvoje, tobulinasi pas pianistę Mūzą Rubackytę, yra kartu su ja koncertavusi.

Pirmojoje koncerto dalyje E. Žukauskaitė paskambins tris Domenico Scarlatti sonatas, o brolio ir sesers duetas atliks britų kompozitoriaus B. Britteno, kurio šimtmetį minime šiais metais, Sonatą violončelei ir fortepijonui C-dur.  B. Brittenas sukūrė šią sonatą 1961 m. ir skyrė ją savo draugui, garsiajam violončelininkui Mstislavui Rostropovičiui.

Antrojoje koncerto dalyje brolis ir sesuo pagros J. Brahmso Sonatą violončelei ir fortepijonui Nr.2 , F- dur.

Apie atlikėjus

E. Žukauskaitė yra tarptautinio Balio  Dvariono konkurso (2004) laureatė, pelnė pirmąsias premijas kamerinių ansamblių konkurse „Pavasario sonata“ Vilniuje ir III tarptautiniame studentų ir moksleivių kamerinių ansamblių ir koncertmeisterių konkurse Klaipėdoje (2007).

Pianistė aktyviai dalyvauja Lietuvos ir užsienio profesorių meistriškumo kursuose – prof. Karlo Heinzo Kaemmerlingo, Igorio Laszko, M. Rubackytės,  Konstantino Ščerbakovo. Ji dalyvavo festivalyje „Festspiele europäische wochen Passau“, kaip solistė ir įvairių kamerinių ansamblių narė bei koncertmeisterė yra koncertavusi Vokietijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, surengė filosofo Friedricho  Nietzsche's muzikinių kompozicijų vakarą–koncertą. Šie kūriniai Lietuvoje skambėjo pirmą kartą.

G. Žukauskas dalyvavo įvairių  muzikantų ir pedagogų meistriškumo kursuose, 2010 m. - Veimaro Franzo Liszto aukštojoje muzikos mokykloje.  2012 m. įstojo į Sarbriukeno (Vokietija) aukštąją muzikos mokyklą, kur studijuoja garsaus vokiečių violončelininko, 1990 metų tarptautinio Piotro Čaikovskio konkurso I premijos laureato Gustavo Riviniuso klasėje. Nuo 2012 m. gruodžio atlieka praktiką Vokietijos radijo simfonininiame (Deutsche Radio Philarmonie) orkestre.

Violončelininkas yra Raimundo Katiliaus styginių instrumentų konkurso III vietos, kamerinių ansamblių konkurso ,,Pavasario sonata“ I premijos, VI tarptautinio konkurso „Muzika be sienų“ (2007) Didžiojo prizo laimėtojas. 2011 m. sėkmingai pasirodė Lietuvių kompozitorių kamerinių ansamblių konkurse (I ir II vietos ).

G. Žukauskas yra Baltijos jaunimo simfoninio orkestro muzikantas, 2007 m. grojo  orkestruose ,,International Bachakademie Orchester“ (dirigentas Helmuthas Rillingas) ir ,,Orkester Norden“ (dirigentas Peteris Sakari). 2007-2009 m. griežė kameriniame orkestre ,,Kamerata Klaipėda“, kelis kartus yra dalyvavęs Neringoje rengiamame festivalyje „Nepaklusniųjų žemė“.

Kaip įvairių kamerinių ansamblių, simfoninių orkestrų narys Giedrius yra koncertavęs Lietuvoje, Estijoje, Rusijoje, Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje.

Violončelininkas griežė Lietuvos ir Estijos nacionalinių filharmonijų, Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos, Berlyno ,,Konzerthaus“, Diuseldorfo ,,Tonhalle“, Frankfurto ,,Alte Oper“, Kopenhagos ,,Tivoli“ salėse.

L

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.