Karo ar teatro kryžius?

Teatralai nesiliauja svarstyti, ar tikrai nė viena Lietuvos teatro aktorė pernai nesukūrė vaidmens, kurį per Teatro dieną būtų galima įvertinti "Auksiniu scenos kryžiumi". Nominacijų sąraše šiemet nėra numatyta apdovanojimų už geriausius moters pagrindinius ir antraplanius vaidmenis. Teatralai dėl to pyksta, o komisijos nariai teisinasi, kad per sezoną scenoje nepamatė lyderiaujančių moterų.

Ekspertų komisija šiemet nerado aktorės, vertos „Auksinio scenos kryžiaus“.<br>R. Jurgaitis
Ekspertų komisija šiemet nerado aktorės, vertos „Auksinio scenos kryžiaus“.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė, "Lietuvos ryto" teatro apžvalgininkė

Mar 27, 2013, 12:59 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:04 AM

Ar "Auksinis scenos kryžius" – solidus paminklas, savaime nuauksinantis apdovanojamąjį? Ar tai greičiau pasveikinimas profesinės šventės proga?

Įžūlus įžeidimas

Pasak teatrologės Elonos Bajorinienės, vadovaujančios Teatro ir kino fakultetui Muzikos ir teatro akademijoje, komisijos nesugebėjimas rasti nominacijoms moters vaidmenų, kelia pasipiktinimą.

 „Gal gali taip atsitikti, kad nėra pagrindinių moters vaidmenų - būna tokių sezonų. Bet kad nebūtų gerų antraplanių vaidmenų? Jų tikrai sukurta daug, yra iš ko rinktis.

Komisija turėtų aptarinėti konkretų sezoną, o ne idealą. Netikiu, kad tame konkrečiame sezone neįmanoma rasti trijų moteriškų vaidmenų, kurie būtų verti nominacijų ir "Auksinio scenos kryžiaus".

Tai tiesiog įžūlus visų moterų aktorių įžeidimas. Maždaug - jūs niekur nieko nesukūrėte. Toks spendimas rodo per didelį komisijos susireikšminimą“, - įsitikinusi E. Bajorinienė.

Kam skaldyti bendruomenę?

Aktorė Airida Gintautaitė, pernai pelniusi "Auksinį scenos kryžių" už pagrindinį vaidmenį Oskaro Koršunovo spektaklyje „Miranda“, sakė, kad perskaičiusi internete komisijos sprendimą pirmiausia pamanė, kad įsivėlė techninė klaida - tiesiog neįtrauktos nominacijos aktorėms.

„Į viską, kas vyksta Lietuvoje, jau žiūriu kaip į kažkokį virtualų žaidimą, -  kalbėjo A. Gintautaitė.  - Kam nors nusibosta ramiai gyventi, tada atsistoja, pavyzdžiui, prie teatro su pomidorais ir kiaušiniais, protestuoja prieš spektaklį. Nėra įdomių vaidmenų? Sukurkim „įdomią“ atmosferą, paskelbkim, kad moterys blogai vaidina - tada visi kalbės apie teatrą.

Turbūt įdomu suskaldyti bendruomenę? Aštresnių pojūčių atsiranda? Kam tas karo kryžius dabar iškeltas, jei iki šiol buvo teatro kryžius?

Teatro žmonės užsiėmę, retai matosi.  Būna šventė, kai pasižiūrime vieni kitų spektaklius, susitinkame, pasveikiname vienas kitą. Dabar artėja mūsų visų bendra šventė  ir, užuot kalbėję apie savo kūrybą,  aptarinėjame kažkokį skandalą. Absurdas.

Stengiuosi neįsivelti, bet matau, kaip žmonės išgyvena, jaučiasi nereikalingi. Kam to reikia? Visi pavargs nuo tų šnekų, šnekos užsimirš, o nuoskaudos liks.  Gyvenime viskas taip išderinta, ir dar šventės proga – karas.

Trečiadienio vakarą kažkuriam iš laimėtojų turėsiu užkabinti "Auksinį scenos kryžių". Galbūt tai bus jaunas menininkas. Svarstau, ką galima palinkėti jaunam menininkui žinant šiandienos padėtį ir visą aktoriaus likimą? Kokį pliusą įžiūrėčiau tame skandale?

Man atrodo, tokį: atsiraitok rankoves naujiems darbams ir dirbk taip, kad, jeigu tavęs nepastebės, bent jau pats žinosi, kad dirbi. Ne pykčio ieškok, o profesinio azarto. Šita profesija turi generuoti energiją, bet ne ją naikinti.

Kaip suprantu, niekas jau nominacijų aktorėms nebepridės. Galime tik su gėlėmis pasveikinti visas koleges, kurios dirbo iš tikrųjų nuoširdžiai. Ne dėl kryžiaus dirbo.

Todėl sakau: iki šventės, kuri visada su mumis. Kokią ją sukursime, tokia ji ir bus“.

Kriterijai turi būti

Ekspertų komisijos pirmininkas Helmutas Šabasevičius teigė, kad atsisakyti nominacijų aktorėms privertė pats sezonas, kurio spektakliuose nematyti lyderiaujančių moterų.

 „Taip nuspręsta po ilgų ginčų, kalbėjo H. Šabasevičius. -  Komisija neketina keisti savo sprendimo.

Jeigu apdovanojimo kriterijus būtų ne vaidmenų kokybė, o pasveikinimas šventės proga, tada gal reikėtų apdovanoti ir pagal amžiaus grupes, kad nė vienos nenuskriaustume, ar pagal geografiją, kad būtų apdovanota po lygiai aktorių , tarkime, ir iš Panevėžio, ir iš Šiaulių teatrų.

Teatrai pristatė apdovanoti po keliolika aktorių - pagrindinių ir antraplanių moteriškų vaidmenų kategorijoms. Tų vaidmenų kokybė apylygė. Tad kuriuos tris nominuoti ir kurį vieną apdovanoti iš keliolikos apylygių? Kokiu pagrindu juo išskirti? O tarp vyrų vaidmenų buvo matyti ryškūs lyderiai.

Spektaklius žiūrime kaip visumą. Ar gali būti geras vaidmuo vidutiniškame spektaklyje? Komisija visada pradeda svarstyti nusiteikusi, kad "Auksinis scenos kryžius" turi būti tikrai auksinis, bet po to ši nuostata švelnėja. Tačiau juk nepradėsime nominuoti burtais. Turi būti kriterijai.

Kitas klausimas, kad aš asmeniškai, tarkime, randu aktorės vaidmenį, kuris, mano nuomone,  įdomus, nes man visada įdomu, ką toji aktorė sukuria. Bet komisija – devyni žmonės. Jeigu tos aktorės nepastebės kiti aštuoni komisijos nariai, mano išrinkta aktorė nebus nominuota.

Dar kebliau, jeigu man patinkantis aktorės darbas net nebuvo pristatytas apdovanoti. Jeigu nėra sąrašuose, komisija neturi teisės svarstyti ir nominuoti. Gal ne visi žino, kad nuostatai leidžia ne tik teatrams, bet ir atskiriems žmonėms pristatyti teatro menininką "Auksiniam scenos kryžiui". Šiemet jau turėjome tokį atvejį.

Patikėkite, labai gailiuosi, kad komisijos sprendimas sukėlė tiek skausmo. Esu linkęs eiti į kompromisus, norisi visus pagerbti ir pasveikinti. Tačiau pastebiu, kad ir Nacionalinių premijų dalybos, ir stipendininkų sąrašai, ir fondų paremti ar neparemti projektai nuolat sukelia skausmo ir skandalų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.