Festivalio „Kino pavasaris“ metraštyje - nauji vardai

Žvaigždžių paradu ant raudonojo kilimo, konkurso laureatų apdovanojimu, geriausios aktorės vainikavimu ketvirtadienį baigėsi 18-asis tarptautinis Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“. Dvi savaitės puikaus kino, beveik pustrečio šimto geriausių kino juostų iš viso pasaulio, 80 tūkstančių žiūrovų - tokia 18-ojo „Kino pavasario“ statistika. Tačiau į šį festivalį buvo atvežta ne tik rekordinis filmų skaičius. Itin pagausėjo ir renginių, specialių kino seansų, programų pristatymų, gyvo garso koncertų. Festivalio lankytojams buvo pasiūlyta tokių naujovių kaip maisto degustacija prieš kino seansą, kino kaskadininkų pasirodymai, kitų staigmenų.

"Kino pavasario" uždarymas.<br>V. Ščiavinskas
"Kino pavasario" uždarymas.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė

2013-03-28 23:20, atnaujinta 2018-03-09 03:50

„Dvi savaites kalbėjo kinas ir viską pasakė už mus“, - per festivalio uždarymą sakė jo direktorė Vida Ramaškienė.

Žiuri paskelbė laureatus

Laukiamiausia festivalio uždarymo ceremonijos akimirka tapo konkursinės programos „Nauja Europa - nauji vardai“ laureatų skelbimas.

„Šių metų konkursinė „Kino pavasario“ programa buvo dar stipresnė ir platesnė nei anksčiau. Visos juostos pas mus atvyko jau įvertintos kitų tarptautinių kino festivalių, todėl džiaugiamės galėdami pristatyti jas lietuvių auditorijai“, - kalbėjo „Kino pavasario“ programų sudarytoja Santa Lingevičiūtė.

Konkursinę programą sudarė 11 Rytų ir Vidurio Europos bei Balkanų regiono kino debiutų ar antrųjų režisierių darbų, atrinktų „Kino pavasario“ komandai lankantis daugiau nei 20-yje didžiausių pasaulio festivalių: Kanuose, Berlyne, Toronte, San Sebastiane, Sandanse, Venecijoje, Roterdame, Sarajeve.

Vertinti filmų į Vilnių suvažiavo 5 pagrindinės ir 3 CICAE komisijos nariai. Konkurso pagrindinį prizą jie skyrė lenkų režisieriaus Slawomiro Fabickio juostai „Myliu“.„Aš šokiruotas. Norėčiau padėkoti festivaliui už tai, kad mane pakvietė, žiuri, kad mane įvertino. Esu labai sujaudintas. Tai mano pirmas kartas Lietuvoje. Tai – nuostabus kraštas su nuostabiais žmonėmis“, - atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo režisierius S. Fabickis. Geriausio festivalio filmo kūrėjams atiteko 7 tūkst. eurų piniginis prizas.

Šiais metais jau antrą kartą konkursinę įtampą išgyveno ir trumpametražiai filmai, varžęsi Trumpajame konkurse. Jo nugalėtoju tapo irgi lenkų režisieriaus Grzegoro Zariczny „Švilpukas“. Žiūroviškiausia trumpo metro juosta - „Berniukai žaidžia buzkaši“.

Vertinimo komisija nebuvo šykšti ir skyrė papildomų apdovanojimų. CICAE prizas atiteko gruzinų režisierės Rusudan Čkonijos filmui „Nenustok šypsotis“, geriausiu aktoriumi pripažintas „Rokeryje“ vaidinęs Danas Chioreanas, režisiere - Mira Fornay, režisavusi filmą „Mano šuo Kileris“.

Daugiausia žiūrovų simpatijų pelnė „Sugar Man“.

Dar anksčiau, per Lietuvos kino industrijos vakarą, buvo paskelbtas žiūroviškiausias „Kino pavasario“ lietuviškas filmas. Čia laurai atiteko Gabrielės Urbonaitės filmui „Plaukikė“, pasakojančiam apie dviejų didelio amžiaus skirtumo nepaisančių plaukikių istoriją, kartu įveiktas baimes ir skausmingą likimą.

Kritiką primins statulėlė

Šių metų „Kino pavasario“ naujovė – kino kritiko Sauliaus Macaičio prizas, kurį įsteigė „Lietuvos ryto“ redakcija. Šio dienraščio redakcijoje S. Macaitis dirbo apžvalgininku 15 metų nuo 1993-iųjų iki mirties 2007-aisiais.

„S. Macaitis - ištisa Lietuvos kino gyvenimo epocha. Jis iš tokių žmonių, kurių praradimo niekam nepavyks užpildyti. Taip atsitiko, kad jis penkiolika metų dirbo „Lietuvos ryte“. Ačiū Dievui, kad tada nebuvo krizės ir S. Macaitis 8 kartus lankėsi Berlyno, 10 kartų - Kanų festivaliuose, kur turėjo progą pažinti pasaulio, ne tik Lietuvos kino kontekstą“, - per ceremoniją sakė „Lietuvos ryto“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas.

S. Macaičio prizu - skulptoriaus Mariaus Zavadskio skulptūrėle -pagerbtas čiliečių režisieriaus Pablo Larraino filmas“Ne“. Šis filmas pripažintas geriausiu programoje „Kritikų pasirinkimas“.

Aktorė vyks į Paryžių

Visą „Kino pavasario“ laiką vyko ir dar vienas konkursas - kino gerbėjai, balsuodami internete, rinko geriausią lietuvių aktorę. Į šį titulą pretendavo Valda Bičkutė, Severija Janušauskaitė ir Jurga Jutaitė.

Žiūrovų valia geriausiąją paskelbta V. Bičkutė, vaidinusi Mario Martinsono filme „Tyli naktis“. Festivalio partnerė prancūzų kosmetikos bendrovė „Bourjois“ Valdai padovanojo kelionę į Paryžių.

„Šį vakarą susimąsčiau apie šių metų „Kino pavasario“ šūkį: meilė, tikėjimas ir viltis. Jei daliniesi šiomis trimis vertybėmis su kitais, tuo pačiu praturtini ir save. Apie šias vertybes pagalvoju kaskart prieš kiekvieną spektaklį. Eidama į filmavimo aikštelę aš taip pat visada stengiuosi jomis vadovautis ir užkrėsti kitus. Manau, man visa tai grįžo atgal. Linkiu visiems tai daryti, nes tas gėris grįžta“, - kalbėjo V. Bičkutė.

Festivalio uždarymui svečiams parodytas filmas simbolišku pavadinimu „Galutinis montažas: ponios ir ponai“.

Bus papildomų seansų

Nors festivalis oficialiai jau baigėsi, dar visą savaitę kino žiūrovai bus kviečiami į papildomus kino seansus, kuriuose bus rodomi daugiausiai žiūrovų simpatijų sulaukę filmai.

„Per papildomų seansų savaitę galėsite išvysti didžiausią paklausą turėjusius filmus, į kuriuos bilietai buvo greičiausiai išperkami. Rodysime konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ ir kitų festivalio programų ryškiausias juostas. Žiūrovai dar savaitę galės mėgautis ir filmais iš publikos simpatijų dešimtuko,“ – pasakojo festivalio „Kino pavasaris“ programų koordinatorius Edvinas Pukšta.

Jau nuo rytojaus, kovo 29 d., iki balandžio 5 d. „Kino pavasario“ gerbėjai galės išvysti jausmingą, iki šiol vykstančio konflikto realijas atskleidžiančią Izraelio režisieriaus Erano Rikliso juostą „Alyvmedis“, mistišką Jungtinės Karalystės režisieriaus Barto Laytono dokumentinę dramą „Apsimetėlis“, sudėtingą šeimos istoriją perteikiantį italų režisieriaus Bernardo Bertolucci kino darbą „Aš ir tu“ bei mokslinę Pietų Korėjos režisieriaus Kim Jee-Woon siaubo komediją apie tris pasaulio pabaigos versijas „Pasaulio pabaigos scenarijus“.

Ateinantį, šventinį savaitgalį „Kino pavasaris“ kvies į pilnas sales festivalio metu surinkusią efektingą „Trumpametražių filmų naktį“, kurioje taip pat bus parodytas ir tarptautinės žiuri „Kino festivalio“ uždarymo ceremonijos metu apdovanotas filmas. Žiūrovai matys ir į festivalio pagrindinį prizą pretenduojančią ironišką, grožio konkurso užkulisius atskleidžiančią Gruzijos režisierės Rusudan Chkonia juostą „Nenustok šypsotis“ bei jaudinančią žiūrovų anšlago sulaukusią amerikiečių režisieriaus Behno Zeitlino istoriją „Pabaisos iš laukinių pietų“ bei kitus intriguojančius filmus.

Nespėjusieji festivalio metu pamatyti labiausiai aptarinėjamų „Kino pavasario“ filmų, turės tam dar savaitę. Stiprias emocijas dovanos „Oskarą“ už geriausią dokumentinę juostą laimėtojęs skambusis švedų režisieriaus Maliko Bendjelloulo filmas „Sugar Man“, komiškų elementų nestokos lankomiausia Rumunijoje, režisieriaus Tudoro Giurgiu juosta „Apie sraiges ir žmones“, tarptautinio pripažinimo sulaukusi Irano režisierių Nahid Ghobadi ir Bijan Zamanpira kurta drama „111 merginų“, pasakojanti apie atokiame Irano kaime be vyrų įstrigusias 111 kurdų moterų ir dar daugelį kitų, publikos itin pamėgtų kino filmų.

18-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ kviečia nepraleisti šios puikios progos ir pamatyti visus, geriausiai kino mylėtojų įvertintus festivalio filmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.